Tai mano pats mėgstamiausias kalėdinis pyragas! Be jo nepraeina nei vienos Kalėdos. Jis puikus pavyzdys, kaip gyvenime reikia keistis ir nestovėti vietoje. Seniau jį kepdavau su maltais džiūvėsėliais ir suliedavau ilgai su dideliu kiekiu cukraus virta riebia grietinėle. Sena gerą šio pyrago versiją rasite ir mano bloge čia. Vėliau, pradėjusi maitintis sveikiau, jį kepiau su maltais riešutais, bet vis dar suliedavau labai saldžiu kondensuotu pienu. Antrąjį šio pyrago dublį, sulietą kondensuotu pienu, rasite mano knygoje “Gero maisto dienoraštis. Žiema” 60 puslapyje. Vieną kartą jį iškepusi pagalvojau: juk dabar Kalėdos, tai kodėl nepabandžius pyrago sulieti mažiau saldžiu aguonų pienu? Išbandžiau ir pyragas puikiai pavyko! Kaip namuose pasigaminti aguonų pieno, esu aprašiusi irgi Žiemos knygoje. Jį gaminu visai paprastai: per naktį išbrinkusias aguonas suplaku galingoje kokteilinėje kartu su vandeniu, o paskui perkošiu, saldinu medumi. Stengiuosi, kad žiemos švenčių laikotarpiu ir tarpušvenčiu aguonų pieno visada turėtume šaldytuve, kad jo nepritrūktų nei kūčiukams, nei aguonų pyragui sudrėkinti. O ši, trečioji, aguonų pyrago versija iš mano naujausios knygos “Sezoninių skanumynų istorijos”. Naujoje knygoje gruodžio skyriuje rasite dar keturis skanius ir maistingus skanumynų receptus tinkančius šventėms: arbatoje brinkintų džiovintų vaisių pyragą, apelsininį pyragą su granatais, natūraliai saldų medaus tortą ir tortą su spanguolėmis. O aš šioms Kalėdoms aguonų pyragą kepsiu būtent pagal šį receptą!
Kalėdinis aguonų pyragas, sulietas aguonų pienu
Kalėdoms
Sudėtis
- Pyragui:
- 200 g aguonų
- 1 stiklinės smulkintų migdolų
- 100 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 6 kiaušinių
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
- Sulieti:
- 200 ml aguonų pieno
- 2 šaukštų medaus
- Puošti:
- 2–3 šaukštų aguonų
Eiga
Paruoškite tešlą. Pirmiausia iš anksto pasiruoškite aguonas. Jas iš vakaro užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusias perplaukite, ant kiaurasamčio pasitiesę drobelę. Paskui aguonas palaikykite, kad vanduo nuvarvėtų ir jos būtų kuo sausesnės. Išbrinkusias aguonas sukapokite elektrinėje kapoklėje. Aguonas galite susmulkinti ir kelis kartus sumaldami mėsmale. Migdolus irgi kuo smulkiau susmulkinkite kapoklėje. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išsukite su cukrumi, tada suberkite maltas aguonas ir smulkintus migdolus, paskaninkite vanilės ekstraktu. Baltymus išplakite atskirai su žiupsneliu druskos ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą.
Iškepkite pyragą. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite sviestu. Paruoštą tešlą supilkite į formą ir pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 30 minučių.
Kol pyragas kepa, paruoškite skystį jam sulieti. Aguonų piene ištirpinkite medų. Jei reikia, pieną papildomai perkoškite, kad neliktų aguonų grūdelių. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet neišimkite iš kepimo formos. Dar karštą jį suliekite paruoštu aguonų pienu. Aguonų pieną pilkite iš lėto, kol jis visas susigers. Pyragą palikite visai ataušti ir tik atšalusį išimkite iš kepimo formos. Šis pyragas skaniausias per naktį pastovėjęs šaldytuve. Prieš patiekdami apibarstykite aguonomis.
Užrašai
Receptas, nuotraukos ir istorija iš knygos "Sezonionių skanumynų istorijos"; photo&styling "Fotopastelė"
Komentarai