Iš Merkio šamo file gaminau vėrinukus ant medinių iešmelių, kuriuos kepiau Cobb kepsninėje. Kepsninę pasistatėme ant ežero tiltelio ir čirškinome šviežią žuvį su naminiais pomidorais. Taip keptas, ūsuotasis Lietuvoje užaugintas, šamas man priminė ant grotelių keptą kartžuvę, kurią kadaise valgiau Sicilijoje. Šamo mėsa tvirta ir todėl tinka kepimui ant iešmelių, o be to ji nėra riebi, todėl kepant ją patogu vartyti.
Ach ta lietuviška vasara… Visai neseniai sugrįžau iš Lietuvos pajūrio, praeitą savaitę ten buvo labai mažai saulės ir šilumos, bet užtat lietaus ir vėjo buvo daugiau nei reikia. Vietoj maudymosi jūroje ir deginimosi saulėje, mynėm dviračius po Kuršių Neriją, leidom aitvarus kopose, plaukiojom laivais ir valgėm daug, daug šviežios žuvies. Visgi geros buvo atostogos…
Šamo vėrinukai su keptais pomidorais
Sudėtis
- 1 kg šamo
- 5 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 aitriosios paprikos
- 3 česnakų skiltelių
- 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pateikimui:
- 6 pomidorų
- 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 2 česnakų skiltelių
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- salotų lapų
- 1 citrinos
Eiga
Pirmiausiai išdorojau šamą ir išpjoviau du jo mėsos file gabalus. Šamo mėsą peilio pagalba atskyriau nuo odos, kad liktų tik gražūs file gabaliukai be kaulų ir odos. Gautus du file gabalus pjausčiau skersai 1,5 centimetrų skersmens gabalėliais.
Keptuvėje įkaitinau alyvuogių aliejų, į kurį įmečiau pusiau perpjautas ir kiek patraiškytas česnako skilteles ir pusiau perpjautą čili pipirą. Prieskonius kaitinau ant vidutinės ugnies, kol česnakai pagelto o čili pipiras apkepė ir atidavė savo aromatą bei aštrumą aliejui. Iš aliejaus išgaudžiau iškepusius česnakus ir čili gabalėlius. Aliejui leidau ataušti.
Į ataušusį aliejų smulkiai įtarkavau vienos citrinos geltonąją žievelės dalį. Paruoštu aliejumi užpyliau pjaustytus žuvies gabalėlius ir palikau pusei dienos, kad aliejus įsigertų į šamo mėsą.
Kepsninę paruošiau kepimui ant tiesioginės ugnies t.y. virš kaitrių žarijų. Žuvies gabalėlius po vieną suvėriau ant medinių iešmelių, kuriuos prieš tai pusvalandį mirkiau vandenyje.
Žuvies iešmelius kepiau ant tiesioginės ugnies po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Jau beveik iškepusius gardinau druska ir maltais juodaisiais pipirais.
Pomidorus pepjoviau pusiau ir kepiau nupjauta puse į apačią apie 3 min, po to juos apverčiau ir apšlaksčiau alyvuogių aliejumi, apibėriau pjaustytais česnakais, druska, maltais pipirais ir pakepiau dar kelias minutes.
Keptus šamo iešmelius su keptais pomidorais guldžiau ant salotų lapų, kuriuos lengvai apšlaksčiau alyvuogių aliejumi, šalia dėjau atpjautą citrinos gabalėlį.
6 Comments
Zim
2012-08-13 at 6:15 pmJis atrodo labai skanus … Linkėjimai iš Balkanų!
Indrė
2012-08-14 at 8:45 amNa jau fantastiškai atrodo. Be galo norėčiau, kad man kas tokių paruoštų 🙂
Gabrielė
2012-08-15 at 9:28 amKaip skanu atrodo… Grazioj aplinkoj ir dar prie vyno taures turetu but fantastiska :)))