Šį šamą kepiau dar rudenį, bet jis kuo puikiausiai tiks ir pavasariui, jei dar turite gerai išsilaikiusių bulvių. Bulvių salos su garstyčiomis labai tiko prie kepto šamo. Toks maistas nuteikia šiltai ir jaukiai, o ir pagaminti jį labai paprasta.
Ruduo – tai laikas, kai bulvės perkamos ne kilogramais, o maišais. Laikas kai apvalainos smėlėtos bulvikės saugiai sugula rūsiuose ir sandėliukuose. Todėl vos gavusi šviežią Merkio šamą sumąsčiau jį iškepti ir pateikti su bulvių salotomis, kurių skonį praskaidrinau garstyčiomis. Šamas, garstyčios ir bulvės, bei į langus barbenantis rudeninis lietus mane pagaliau sutaikė su mintimi, kad per nukastas bulvių vagas atkeliavo tikrasis ruduo.
Keptas šamas su garstyčiomis ir bulvių salotomis
Sudėtis
- apie 1 kg šamo
- 2 šaukštų grūdėtųjų garstyčių
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų kapotų šviežių krapų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
- Bulvių salotoms:
- 1 kg bulvių
- 2 šaukštų grūdėtųjų garstyčių
- 4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- 1 šaukštelio medaus
- 2 šauktų kapotų šviežių krapų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
Eiga
Išdorojusi šamą pasiruošiau žuvies file gabalėlius su oda, kuriuos perpjoviau pusiau, kad gautųsi keturi gabalėliai.
Garstyčias (naudojau Dijon) sumaišiau su aliejumi, citrinų sultimis, kapotais krapais ir prieskoniais. Paruoštu mišiniu gerai ištryniau šamo file gabalėlius ir palikau marinuotis kokiai valandėlei ar ilgiau (šiuos darbus galima padaryti iš anksto pvz. iš vakaro).
Bulvių salotoms nuskutau bulves ir supjausčiau jas nedideliais gabalėliais. Bulvių salotoms geriausiai naudoti mažiau suverdančias bulvių rūšis, pagal mano skonį, šiam patiekalui idealiai tinka rausvosios bulvės.
Puode užkaičiau vandenį ir jį pasūdžiau. Kai užvirė vanduo subėriau pjaustytas bulves ir viriau, kol bulvės suminkštėjo, bet nepervirė. Labai svarbu, kad bulvės būtų vos išvirusios, o ne pervirusios, nes tada gausis ne bulvių salotos, o bulvių košė.
Kol virė bulvės užstačiau į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę kepti garstyčiose marinuotą šamą. Kepimui žuvį suguldžiau ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, oda į apačią. Šamas iškepė per 20-25 minutes.
Suminkštėjusias bulves nusunkiau. Iš grūdėtųjų garstyčių, aliejaus, citrinos sulčių, medaus, kapotų krapų ir prieskonių sumaišiau padažą, kuriuo apipyliau dar karštas bulves, jas atsargiai išmaišiau ir palikau 5-10 minučių, kad padažas įsigertų į bulves.
Į lėkštes dėjau šiltų bulvių salotų, ant jų guldžiau iškepusį šamą ir viską dar papildomai apibarsčiau smulkintais krapais.
6 Comments
Aušra
2012-09-24 at 4:10 pmNeabejoju, kad buvo labai labai skanu!
Rūta
2012-09-24 at 7:53 pmLabai gražios “šamiškos” fotografijos 😉
Laima
2012-10-09 at 10:40 amRennie – labai ačiū už receptuką!!! Prabėgusį savaitgalį gaminomės pagal jį Merkio šamą – SUPER SKANU!!!!
AUŠRA
2013-08-18 at 7:06 pmSuper receptas, vyras šią vasarą Nemune pagavo jau 2 šamus, gaminu tik pagal šį receptą – paprasta ir labai skanu 🙂