Kūčios – mano pati laukiamiausia metų šventė. Mūsų šeimoje Kūčių stalas visada būna tradicinis, o patiekalus ruošiame tuos pačius, kuriuos gamindavo dar močiutė. Dažniausiai tradicinius Kūčių patiekalus suruošia mano mama, o aš kiekvienais metais pagaminu kokią įdomesnę silkę, iškepu žuvį, paruošiu salotas, taip pat atsinešu savo keptų kūčiukų. Ruošiant Kūčių patiekalus mudvi su mama laikomės ne tik pasninko tradicijų (gaminame patiekalus be mėsos, kiaušinių, pieno produktų), bet ir stengiamės jiems naudoti vietinius sezoninius ingredientus: lietuviškas daržoves ir vaisius, žuvis, pagautas vietiniuose vandenyse. Seniai planavau ir šiemet pagaliau suruošiau savo mėgstamiausių tradicinių Kūčių patiekalų dvyliktuką:
1. Ausytės arba pyragėliai su džiovintais grybais. Juos kepdavo abi mano močiutės, o dabar kepa mama. Šiuos pyragėlius dar įdarome ir aguonų įdaru, atlikusiu nuo pyragų su aguonomis kepimo. Be jų Kūčios būtų ne Kūčios! Šių pyragėlių su džiovintais grybais receptą šiemet pagaliau paskelbiau ir tinklaraštyje.
2. Kūčiukai arba Šlyžikai, būtent taip juos vadindavo mano seneliai. Jei advento laikotarpiu namuose ant stalo beveik visada turime pirktinių kūčiukų, tai per Kūčias mėgaujamės tik naminiais. Pamenu, jų visada labai daug prikepdavo močiutė ir laikydavo iki Kūčių drobiniame maišelyje. Deja, bet močiutės kūčiukų recepto išsaugoti nepavyko, aš dabar juos kepu pagal savo daug metų išbandytą ir patikrintą kūčiukų su spelta miltais, medumi ir aguonomis receptą. Šį receptą rasite ir mano knygoje “Gero maisto dienoraštis. Žiema”.
3. Aguonų pienas arba aguonpienis. Jį močiutė gamindavo trindama aguonas specialioje trintuvėje, mama aguonas jam mala mėsmale, o aš brinkintas aguonas lengvai į pieną suplaku galingos kokteilinės pagalba. Aguonų pieno gaminimo receptą kokteilinėje esu seniai aprašiusi bloge, jį rasite ir knygoje “Gero maisto dienoiraštis. Žiema”. O šiemet gaminimo procesą nufilmavau, jį galite žiūrėti Instagram bei Facebook paskyrose.
4. Silkė su džiovintais grybais. Šią silkę ant Kūčių stalo pamenu nuo vaikystės, jai grybai ruošiami kartu su pyragėlių įdaru. Modernesnę silkės su džiovintais grybais versiją, o kartu ir rekomendacijas, kokį vyną derinti prie silkės, rasite šiame blogo įraše.
5. Silkė, keptų svogūnų ir morkų pataluose, visada puikuojasi ant mamos ruošto Kūčių stalo. Šiemet aš gaminau tradicinės kūčių silkės šiuolaikiškesnę versiją su Matje silke “Keturi metų laikai” . Jai ruošiau net 4 “patalus”: su džiovintais obuoliais ir aguonomis, su raudonaisiais svogūnais ir džiovintomis spanguolėmis, su keptais svogūnais, cinamonu ir razinomis, su keptomis morkomis ir džiovintomis slyvomis.
6. Silkė su burokėlais irgi dažniausiai būna ruošiama Kūčioms. Šis silkės su borokėliais receptas subalansuotas Kūčioms, be majonezo, kiaušinių, bet su obuoliais, svogūnais ir citrinų bei alyvuogių aliejaus padažu.
7. Kepta vietinė žuvis. Dažniausiai mama Kūčioms žuvį kepa su svogūnais ir pomidorų tyre. Aš kiekvieną kartą išbandau ir pas mama ant Kūčių stalo atsinešu vis kitaip ruoštą vietinę žuvį. Pernai tai buvo keptas sterkas su porais ant keptų bulvių “žvynelių” .
8. Vietinių sezoninių daržovių salotos. Ant mūsų Kūčių stalo dažniausiai tai būna burokėlių su pupelėmis ar su raugintais kopūstais salotos. Šios žalių burokėlių, morkų ir raugintų kopūstų salotos Kūčioms irgi labai tiktų.
9. Spanguolių kisielius. Jo receptą su linų sėmenimis esu aprašiusi knygoje “Gero maisto dienoraštis. Žiema”. Tinklaraštyje, deja, jo neturiu, bet šis šildantis spangiuolių gėrimas Kūčioms irgi labai tiktų.
10. Avižų kisielius. Tai senovinis Kūčių patiekalas, bet mūsų šeimoje jo niekada niekas negamindavo. Šiuolaikišką avižų kisieliaus versiją su trintomis spanguolėmis gaminau savo maisto tinklaraštininkės karjeros pradžioje. Reikės šiemet ir vėl pakartoti.
11. Kūčia vienas seniausių Kūčių patiekalų. Ji mūsų šeimoje nėra tradicinė, bet aš ją labai mėgstu ir gaminu jau daugiau nei penkmetį. Kūčią gaminu iš Dzūkijoje populiarių perlinių kruopų su džiovintais vaisiais, riešutais ir medumi. Šis patiekalas labiau desertas, jo receptu dalinausi šiame straipsnyje.
12. Marinuoti grybai. Patys skaniausi mano mamos marinuoti maži baravykiukai, aš dažniausiai marinuoju kalpokus, kurių receptą esu aprašiusi pirmoje savo knygoje. Tiklaraštyje každada surašiau miško grybų užtepėlės receptą, kuri Kūčioms irgi labai tiktų.
Kūčioms dar visada verdame bulves su lupenomis, kurias valgome prie silkės, ant stalo dedame ruginę duoną, taip pat mamos marinuotus grybus, lietuviškus riešutus ir obuolius. Mūsų Kūčių stalas beveik kiekvienais metais išlieka labai panašus, tradicinis, būtent dėl to taip laukiamas, nes patiekalai gaminami tik kartą metuose ir perduodami iš kartos į kartą. Stengiuosi puoselėti ir saugoti savo šeimos Kūčių tradicijas, kuriomis kiekvienais metais labai džiaugiuosi. Kiekviename Lietuvos regione Kūčių tradicijos yra savitos, saugokime jas ir didžiuokimės. Linkiu ramių ir skanių Kūčių su pačiais mylimiausiais!
1 komentaras
Arūnas
2022-12-25 at 5:52 pmKą Jūs žinote apie tikrus senovinius patiekalus ? 🙁 O kur grybienukė ? Šalta džiovintų baravykų sriuba – apsivalgymo patiekalas per kūčias !!!