Tarpušventis man patinka gal net labiau nei pačios Kalėdos. Šiuo laikotarpiu niekur nebereikia skubėti ir ruošti šventinių vaišių, galima paprasčiausiai mėgaustis buvimu šventiškai papuoštais namais. Tokiu metu visada nuo šventinio stalo atlieka įvairiausių maisto likučių, į kuriuos jau net žiūrėti nebesinori, nes skrandis prašyte prašosi paprasto ir kasdieniškio maisto, kad ir paprasčiausių makaronų.
Turiu tradiciją prieš Kūčias išbrinkiti ir sumalti daugiau aguonų, kurias naudoju aguonų pienui, kūčių virtiniams ir pyragėliams su aguonomis, pyragams su aguonomis. Po švenčių visada smulkintų aguonų mano šaldytuve atlieka, o jų ilgai laikyti negalima, todėl stengiuosi kuo greičiau ir kuo paprasčiau jas sunaudoti. Vienas iš mano budinčių receptų – makaronai su aguonų padažu. Šis receptas, tai paprastesė ir greitesnė skrylių su aguonomis versija, bet tikrai ne mažiau skani. Jam pagaminti prireks vos 15 minučių!
Šiemet tradicinį savo tarpušvenčio patiekalą ruošiau su itališkais La Molisana makaronais. Rinkausi Fusilli – sraigtelių makaronų formą, kuri patiekalui labai tiko, nes aguonų grūdeliai galėjo vientisai apsivyti visą makaroną. Šie makaronai jau daugiau nei 100 metų gaminami Italijoje pagal geriausias itališkas tradicijas – iš kietagrūžių miltų bei perleidžiami per bronzines formas. Ar kada pagalvojote kiek vandens ir druskos reikia išvirti tobuliems al dente makaronams? Dažniausiai, vandens ir druskos, virdami makaronus, juk beriame iš akies. Pasidomėjau, kaip makaronus rekomenduoja virti patys italai. Pasirodo, net ir šiame paprastame procese reikia laikytis tradicijų. Italai sako, jog makaronai turi virti vandenyje, sūriame “kaip jūra”. Sūresniame vandenyje makaronai net greičiau išverda, nes druska kiek pakelia vandens temperatūrą. Ne kartą esu pastebėjusi, kad druską beriant į jau verdantį vandenį, jis pradeda dar labiau kunkuliuoti. Skirtinguose šaltiniuose druskos kiekis verdant makaronus nurodomas kiek skirtingas. Galima būtų pajuokauti, jog skirtingų jūrų vandens sūrumas juk irgi skiriasi 😉 Na, bet vidutinės makaronų virimo proporcijos galėtų būti tokios:
- 500 g makaronų – 5 l vandens – 2 nubraukti valgomieji šaukštai druskos.
- Norėdami pasiekti geriausią al dente rezultatą, makaronus virkite tiksliai tiek laiko, kiek nurodyta ant jūsų pasirinktų makaronų pakuotės. Paprasta, bet verta atsiminti!
Makaronai su aguonų padažu
Sudėtis
- 250 g fusilli formos La Molisana makaronų
- 2,5 l vandens
- 1 nubraukto šaukšto druskos
- Padažui:
- 2 šaukštų maltų aguonų
- 2 šaukštelių cukraus
- 50 g sviesto
Eiga
1Dideliame puode užvirkite apie 2,5 l vandens, įberkite 1 nubrauktą valgomąjį šaukštą druskos. Kai vanduo užvirs, suberkite pusę pakelio makaronų. Makaronus virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant makaronų pakelio. Mano pasirinkti makaronai iki "al dente" turėjo virti 11 minučių.
2Kol verda makaronai, paruoškite aguonų padažą. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite maltas aguonas ir cukrų, maišydami pakaitinkite kelias minutes ir įpilkite nepilną samtį vandens iš verdamų makaronų puodo. Pavirkite dar kelias minutes, kad padažas sutirštėtų ir vanduo kiek nugaruotų.
3Išvirusius makaronus perkoškite ir suberkite į keptuvę su padažu, gerai išmaišykite, kad padažas vienodai pasiskirstytų po visus makaronus. Minutę viską keptuvėje pakaitinkite, nukelkite nuo kaitros ir dėkite į lėkštes.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su LA MOLISANA
Komentarai