Gaminu/ Žiema

Meduolių sezonui

Ar kada skaičiavote, kiek pasaulyje prieš Kalėdas yra iškepama skirtingų rūšių šildančiais prieskoniais kvepiančių meduolių? Reikia pripažinti, kad ne visi kvapniais prieskoniais skaninti sausainiai gali vadintis meduoliais. Meduoliuose be šildančių prieskonių dar privalo būti ir medaus, o dažniausiai su medumi šventinius sausainius kepa rytų Europos gyventojai. Tame tarpe ir mes. Juk vien tik lietuviškas meduolių pavadinimas pasako, jog juose turi būti medaus! Gal todėl visi kalėdiniai sausainiai mums ir asocijuojasi su meduoliais?

Medus medumi, bet kvapnūs kalėdiniai sausainiai be meduolių prieskonių tai neįsivaizduojami! Dažniausiai meduolių prieskonių mišinys maišomas iš malto cinamono, imbiero, kvapniųjų pipirų, muskatų riešutų, malto kardamono, gvazdikėlių. Skandinavijos šalyse, kur kepami tradiciniai pipirinai sausainiai, šie prieskoniai dar papildomi maltais juodaisiais pipirais. Olandijoje šis prieskonių mišinys dar praturtinamas anyžiais, baltaisiais pipirais, džiovintomis apelsinų žievelėmis. Vokiečiai į meduolių prieskonių mišinį dar įberia ir maltų džiovintų kalendrų. Bet mums artimiausias turėtų būti tradicinis skandinaviškas meduolių prieskonių mišinys. Aš pati dažniausiai prieš šventes sausainius kepu su šiais kvapniaisiais meduolių prieskoniais.

Jau daug metų kepu šiuos savo vaikų pamėgtus kalėdinius meduolius, bet pasidairyti po pasaulio virtuves, ir pasidomėti kas ir kokius tradicinius sausainius prieš Kalėdas kepa, visada įdomu ir naudinga.

Imbieriniai sausainiai Ginderbread. Jie dažniausiai sutinkami Jungtinėje karalystėje ir JAV. Viena iš jų populiariausių formų yra imbieriniai žmogeliukai meduoliukai. Sprendžiant iš pavadinimo, tokiuose  sausainiuose turėtų dominuoti imbieras.

Pipiriniai sausainiai paplitę visoje Skandinavijoje. Latvijoje jie vadinami piparkukas, islandijoje – piparkökur, Švedijoje – pepparkakor, Suomijoje – piparkakut, Estijoje – piparkoogid. Į šių sausainių tešlą kartu su kitais šildančiais prieskoniais tradiciškai beriama ir juodųjų pipirų. Pipiriniai sausainiai kepami be medaus, jų meduoliais vadinti kaip ir negalėtume, vietoj jo sausianiai dažniausiai gardinami kokybiška melasa ar sirupu.

Olandijoje ir Belgijoje kalėdiniu laikotarpiu populiarūs Speculaas sausainiai, beje Belgijoje jų pavadinimas skiriasi keliomis raidėmis ir jie vadinami Speculoos. Šiuos sausainius išbandžiau ir aš, jų receptą rasite čia. Šių sausainių tešla gardinama migdolais ir apelsinų arba citrinų žievelėmis.

Vokietijos kalėdinis pasididžiavimas Nurnbergo sausainiai Lebkuchen. Jie papildomai dar skaninami anyžiais ir kalendromis, o tešla maišoma su cukatais, riešutais, romu.

Lenkai didžiuojasi savo Torunės meduoliais piernik toruński. Kai lankiausi Torunėje teko apsilankyti meduolių muziejuje. Šie sausainiai gali vadintis meduoliais, nes jų tešla maišoma su medumi. Patys sausainiai dar papildomai glaistomi šokoladu arba cukraus glazūra.

Rusijoje populiarūs meduoliai vadinami pryanik. Jie dažniausiai irgi kepami su medumi.

O kur dar, be sausainių, galima būtų panaudoti meduolių prieskonius? Išbandžiau juos berti:

  • kepdama kalėdomis kvepiančius blynus
  • ruošdama tradicinę silkę su cinamonų, vietoj jo panaudodama meduolių prieskonius
  • kepdama žąsį ar antį įtrinu ją kvapniais prieskoniais
  • kepdama savo mėgstamą obuolių pyragą

O kur jūs mėgstate berti šildančius meduolių prieskonius? Dalinkitės komentaruose po šiuo straipsniu ir jau po savaitės, kvapnioms šventėms, laimėkite kokybiškų meduolių ir kitų šildančių prieskonių rinkinį!

Kvapnių sausainių!

Straipsnis paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva

12 Comments

  • Atsakyti
    Daiva
    2018-12-12 at 11:08 pm

    Beriu kepdama kalėdinius sausainius taip pat dedu į morkų pyragą. Patiko variantas kavos pagardinamas meduolių prieskoniais, kai pasibaigė cinamonas.

    • Atsakyti
      Renata
      2018-12-19 at 10:33 am

      Sveikinu, Daivą! Jums atitenka kvapnieji meduolių prieskoniai. Lauksiu jūsų žinutės, kad dar iki Kalėdų galėčiau išsiųsti jums kvepiančias dovanas 🙂

  • Atsakyti
    Sandra
    2018-12-12 at 11:53 pm

    Pagardinu blynus su obuoliais,obuolių pyragui ir mėgstu pagardint manų košę vietoj cinamono☺

  • Atsakyti
    Aušra
    2018-12-13 at 3:29 am

    PEPPARKAKOR (ARBA MEDUOLIAI ŠVEDIŠKAI)

  • Atsakyti
    Rasa
    2018-12-13 at 6:44 am

    Imbieriniai meduoliai

  • Atsakyti
    Aurelija
    2018-12-13 at 8:53 am

    Kepu su naturaliu medumi, muskatu ir imbieru

  • Atsakyti
    Gitana
    2018-12-13 at 10:09 am

    Mėgstame imbierinius ir šokoladinius meduolius?

  • Atsakyti
    Dovilė
    2018-12-14 at 12:51 am

    Naudoju kalėdiniams meduoliams kepti. Šie meduoliai jau daugiametė tradicija, Kalėdos be jų ne Kalėdos. 🙂

  • Atsakyti
    Aušra Vakarė
    2018-12-14 at 3:48 am

    Mėgstamiausi- imbieriniai meduoliai ir tikrieji belgiškieji speculos.

  • Atsakyti
    Renata
    2018-12-19 at 10:33 am

    Sveikinu, Daivą! Jums atitenka kvapnieji meduolių prieskoniai. Lauksiu jūsų žinutės, kad dar iki Kalėdų galėčiau išsiųsti jums kvepiančias dovanas 🙂

  • Atsakyti
    Ilo
    2019-12-05 at 11:18 pm

    Kur įsigyti tokių formelių?

    • Atsakyti
      Renata
      2019-12-06 at 5:40 pm

      Tos trafaretinės formelės iš ikea

    Komentuoti: Gitana Atšaukti