APP/ Desertai/ Vasara/ Visi receptai

Nekeptas varškės sūrio pyragas su mėlynėmis ir avižinių sausainių pagrindu

Ne pyragas, o pats tikriausias vidurvasario tortas! Man sunku patikėti, bet šiandien – kalendorinės vasaros vidurys. Atrodo tik vakar buvo birželio pradžia, tik žemuogės žydėjo, o dabar jau ir pačių žemuogių miške beveik nebeliko, jas pakeitė šiluose mėlynuojančios mėlynės. Šiemet prie Druskininkų mėlynių labai daug, kiekvieną rytą eidama su šuniu pasivaikščioti į mišką suvalgau ne vieną saują uogų. Bet šiandienai – skanumynas iš mėlynių!

Tai varškės sūrio pyrago (angl. cheesecake) nekepta versija. Jo pagrindą ruošiau iš nostalgiškų avižinių sausainių, o pačią varškės masę iš rikotos, kreminės varškės, grietinėlės ir trintų mėynių. Pavyko nuostabios spalvos ir labai gardus! Kol yra mėlynių jį ruošiu tikrai dar ne kartą!

Nekeptas varškės sūrio pyragas su mėlynėmis ir avižinių sausainių pagrindu

18 votes, average: 4,33 out of 518 votes, average: 4,33 out of 518 votes, average: 4,33 out of 518 votes, average: 4,33 out of 518 votes, average: 4,33 out of 5 (18 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 20 cm skersmens formai
Gaminimo laikas: 30 min + šaldymas

Sudėtis

  • Pagrindui:
  • 200 g avižinių sausainių
  • 100 g sviesto
  • Pyragui:
  • 200 ml riebios grietinėlės
  • 250 ml rikotos
  • 500 ml kreminės varškės
  • 0,5 l šviežių mėlynių
  • 4 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
  • 20 g želatinos
  • Glajui:
  • 2 šaukštų lydyto sviesto
  • plytelės baltojo šokolado

Eiga

1

Pirma pagaminkite pyrago pagrindą. Elektrinėje kapoklėje susmulkinkite avižinius sausainius, kai jie virs trupiniais sudėkite minkštą sviestą ir išsukite iki vientisos masės. Torto formoje patieskite kepimo popierių ir ant jo suberkite sausainių-sviesto masę. Ją paskirstykite vienodu sluoksnu, tai patogu daryti paprasčiausiu šaukštu, ir pašaukite į šaldytuvą 15 minučių sustingti.

2

Kol pagrindas šąla, paruoškite sūrio pyrago masę. Pirma išbrinkinkite želatiną ją užpildami nedideliu kiekiu vandens.

3

Išplakite grietinėlę, į ją suberkite rikotą ir plakite toliau, galiausiai sukrėskite kreminę varškę, išmaišykite ir išplakite iki vientisos masės.

4

Mėlynes švariai nuplaukite ir nusausinkite. Jas sutrinkite trintuvu arba kokteilinėje su cukrumi, citrinos sultimis ir vanilės ekstraktu. Trintas mėlynes supilkite į varškės masę ir gerai išplakite iki vientisos spalvos. Į ją lėtai plakdami supilkite ištirpintą brinkintą želatiną. Ištirpinti želatiną patogiausia karšto vandens vonelėje, bet kai pilsite į kremą ji turi būti panašios temperatūros, kaip ir kremas.

5

Paruoštą masę supilkite į torto formą ant užšalusio pagrindo ir statykite nakčiai arba bent 3 valandoms į šaldytuvą.

6

Užšalusį pyragą puoškite baltojo šokolado glajumi ir atlikusiomis mėlynėmis. Baltąjį šokoladą ištirpinkite su lydytu sviestu karšto vandens vonelėje, kai ištirps labai gerai išmaišykite, kad būtų vientisas ir užpilkite ant pyrago viršaus, kad gražiai nutekėtų per jo šonus, o ant viršaus užberkite šviežių mėlynių.

Užrašai

Pyrago įkvėpimas iš www.kwestiasmaku.com

Gali patikti

31 Comments

  • Atsakyti
    Zita
    2020-07-15 at 10:12 pm

    O sviestas lydytas tai koks? Iškydytas ar koks nors gi?

    • Atsakyti
      Renata
      2020-07-16 at 1:44 pm

      Sviestas turi būti minkštas, tai nurodžiau gaminimo eigoje.

  • Atsakyti
    Laima
    2020-07-16 at 2:11 pm

    Kokią kreminę varškę naudojate? Dėkui

    • Atsakyti
      Renata
      2020-07-20 at 8:28 am

      Naudojau President, kuri supilstyta į kibiriukus.

  • Atsakyti
    Aistė
    2020-07-17 at 2:11 pm

    Imant 20 g zelatinos ant pakelio rašo, kad ji turi būt tirpinama 1 litro vandens, bet ar tokia masė neatskies pee daug kremo?

    • Atsakyti
      Renata
      2020-07-20 at 8:26 am

      20 g želatinos skirta sustingdinti 1 l skysčio, bet ją išbrinkinti pakaks ir 50 ml vandens. Išbrinkusią ištirpinkite karšto vandens vonelėje.

  • Atsakyti
    Laima
    2020-07-17 at 9:27 pm

    Sveiki, su vaiku greitom užsakinėjau Barborą ir vis gi galvojau, kad nusipirkau grietinėlę, o pasirodo jog ne. Ar bandyti daryti be jos? Ačiū

  • Atsakyti
    Lina
    2020-07-19 at 10:45 am

    Pabandžiau daryti. Viskas puiku,tik šokoladas baltas su sviestu nebuvo varvantis. Toks tepamas. Ką padariau netaip?

    • Atsakyti
      Renata
      2020-07-20 at 8:22 am

      Gal sviesto buvo per mažai ar per trumpai kaitinote? Jis skystas, kol šiltas, po to sukietėja. Aš naudojau lydytą ghee sviestą

      • Atsakyti
        LINA
        2020-08-01 at 7:43 am

        Tikrai kaitinau neilgai, nes nežinojau,kad reikia. Bet nepaisant “kieto šokoladinio blyno” ant viršaus svečiai prašė pakartoti. Ačiū už receptą.

    • Atsakyti
      Dovile
      2020-07-25 at 5:54 pm

      Ar maskarpone vietoj kremines varskes tiktu?

      • Atsakyti
        Renata
        2020-07-27 at 12:49 pm

        Tikrai tiktų, tik būtų riebesnis.

  • Atsakyti
    Kiki
    2020-07-19 at 8:15 pm

    Ačiū visų pirma už nuostabū receptą… Atrodo nuostabiai.
    Aš bandysiu viską padaruti be blenderio, nes jo šiuo metu neturiu.

    Taip pat, ką turėjote omenyje su kremine varške? 🙂
    Kokį produktą pirkote? Nes tai gali būti beveik viskas…

    • Atsakyti
      Renata
      2020-07-20 at 8:19 am

      Naudojau kreminę President varškę, kuri naudojama kepant čyzkeikus.

  • Atsakyti
    Diana
    2020-07-26 at 8:54 pm

    O naudojant zelatina lapeliais, kiek tu lapeliu reiketu?

    • Atsakyti
      Renata
      2020-07-27 at 12:49 pm

      Tiek, kiek jų pagal instrukciją reikėtų sustingdinti 1 l skysčio.

    • Atsakyti
      AIDA
      2020-07-30 at 2:52 pm

      Aš naudoju lapeliais, dedu 8, man pakanka, o Kai darau su šaldytomis mėlynėmis, tada dedu 10, nes nuo mėlynių daug skysčio.

  • Atsakyti
    AIDA
    2020-07-30 at 2:54 pm

    Begalo skanus ir gražus tortas. Jau darau antrą kartą! Svečiai gyrė, prašė pakartoti ir paskui gailėjosi, kodėl į namus gabaliuko nepaprašė įdėti. Ačiū už tokius nuostabius receptus ❤️

  • Atsakyti
    Kiki
    2020-07-30 at 3:06 pm

    Sveiki. Šiandien jau bandysiu šitą receptą 🙂 turiu klausimą – ar galima vietoj ghee sviesto įdėti kokosų aliejaus tokį patį kiekį?

    P.S. Beje, nesenai dariau jūsų aprašytus blynus su mėlynėmis – buvo puikūs! Man ypač tiko kitą dieną su mėlynėmis ir grietine papildomai 🙂 ačiū!

  • Atsakyti
    Guoda
    2020-07-30 at 3:33 pm

    Sveiki. Ar galima rikotą keisti kuo nors lengvesniu – daugiau kreminės varškės ar jogurto? 🙂

    • Atsakyti
      Renata
      2020-08-10 at 2:13 pm

      Tikrai galima! Pasidalinkite kaip pavyko 🙂

  • Atsakyti
    Ieva
    2020-08-06 at 3:33 pm

    Ar vietoj mėlynių tiktų šilauogės?

    • Atsakyti
      Renata
      2020-08-10 at 2:12 pm

      Tikrai tiktų, tik spalva gali būti ne tokia intensyvi.

  • Atsakyti
    Ausra
    2020-11-05 at 10:07 pm

    Ar saldytos uogos tiktu?

    • Atsakyti
      Renata
      2021-01-11 at 12:41 pm

      Tiktų.

  • Atsakyti
    Alina
    2020-12-14 at 8:32 pm

    Sveiki, kiek reikėtų, Jūsų manymu, dėti želatinos, norint gaminti su šaldytomis mėlynėmis? Kiek reikėtų padidinti ingredientų, norint gaminti 24cm formoje? Ačiū!

    • Atsakyti
      Renata
      2021-01-11 at 12:35 pm

      Jei mėlynes prieš tai atšildysite ir nuvarvinsite, tai želatinos kiekis gali išlikti nepakitęs. Padidinkite ingredientus ketvirtadaliu.

  • Atsakyti
    Aušra
    2021-07-13 at 10:10 pm

    Kaip manote, ar galima vietoj mėlynių dėti vyšnių? ar jos “nenuskystins” kremo?

  • Komentuoti: Renata Atšaukti