Šį, nesaldų cukinijų, tortą mūsų šeima labai mėgsta, jį išmokau iš vyro močiutės, jis puikiai tinka svečiams nustebinti, kai aplinkui pilna cukinijų…
Šiam tortui kepami dideli cukinijų blynai, kurie pertepami tiršto jogurto, sumaišyto su česnakais ir žolelėmis, kremu. Tortas puošiamas šviežių pomidorų riekelėmis ir kapotais bazilikais, bei krapais. Vietoj tiršto turkiško jogurto galima naudoti mėgstamą majonezą, tada tortas bus dar pikantiškesnis, aštresnis bet ir riebesnis. Labai skanu!
Nesaldus cukinijų tortas
Sudėtis
- Cukinijų blynams:
- 2 kg nuluptų ir sutarkuotų cukinijų
- 4 kiaušinių
- 8 šaukštų miltų
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- vynuogių kauliukų aliejaus (kepimui)
- Pertepimui:
- 500 ml tiršto graikiško jogurto
- 1 stiklinės smulkiai pjaustytų petražolių
- 1 stiklinės smulkiai pjaustytų bazilikų
- 5 česnakų skiltelių
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- Papuošimui:
- spalvotų pomidorų: geltonų, raudonų
- petražolių ir bazilikų
Eiga
Nuplautas cukinijas nulupau, išėmiau sėklas ir sutarkavau burokine tarka. Cukinijų tarkius gausiai apibarsčiau druska ir palikau rėtyje valandai, kad nuvarvėtų sultys.
Nuvarvintas cukinijas sumaišiau su kiaušiniais, miltais, gardinau pipirais ir kepiau didelius blynus per visą keptuvę. Keptuvėje ant įkaitinto aliejaus paskleidžiau cukinijų masę ir kepiau, kol pirma pusė iškepė, tada apkepusia puse blyną apverčiau ant lėkštės, po to neiškeptąja puse vėl verčiau atgal į keptuvę, kad ir ši apkeptų. Blynus kepiau atsargiai, nes juos pakankamai sunku vartyti, čia labai pagelbėja lėkštė. Iš to kiekio cukinijų man gavosi penki dideli blynai, kuriuos palikau aušti ant atskirų lėkščių.
Kol blynai aušo, pasigaminau kremą. Tirštą jogurtą gausiai pagardinau druska ir pipirais, skaninau kapotais žalumynais, smulkintais česnakais ir citrinų sultimis. Kremas gaunasi pakankamai tirštas, aštrus ir pikantiškas, nes jam susigėrus į cukinijų blynus jis sušvelnės.
Praaušusius blynus tepiau kremu ir dėjau vieną ant kito. Viršutinį blyną ir torto šonus, irgi aptepiau kremu. Paruoštą tortą stačiau kelioms valandoms į šaldytuvą, kad jis susigertų ir sutvirtėtų.
Labai patogu šį tortą pasiruošti iš vakaro, kitą dieną liks tik jį papuošti. Tortą puošiau spalvotais pomidorais ir smulkintais bazilikais su petražolėmis. Man skaniausia jį valgyti su pomidorų salotomis.
Užrašai
Vietoj tiršto turkiško jogurto galima naudoti mėgstamą majonezą, tada tortas bus dar pikantiškesnis, aštresnis bet ir riebesnis.
19 Comments
aguonele
2011-09-05 at 11:46 amBet jau NUOTRAUKOS!!!!!!!!!!!!!! Dieviskai skanios ♥
Saunuoles Jus! Jau pas Asta gyriau ideja del zurnalo. Labai labai labai puikiai JUms viskas payvko! Ir toliau neissenkanciu ideju ir daug laiko 😉
Rennie
2011-09-05 at 11:59 amAguonėle, ačiū! Asta ir subūrė visas šiam projektui. Idėjų tai pas visas nors vežimu vežk, bet va su laiku… (gal čia aš tik viena nieko nespėju) 🙂
Neringa
2011-09-05 at 1:19 pmRennie, man irgi ziauriai patiko zurnalas! Saunuoles!
o laiko man irgi ziauriai truksta, nieko nespeju 🙁
Asta
2011-09-05 at 2:24 pmPuikus žurnalas! Gundantis receptas. O kas yra graikiško jogurto gamintojas? Neuzkliuvo, kažkaip, už akių – ar jo mūsuose(Vilniuje) būna? Ar gal galima naudoti naminį jogurtą – kai gaunasi tirštas?
Laura
2011-09-05 at 3:48 pmRennie, sveikinu Tave ir bendramintes, išleidus žurnalą 😉
Vilma
2011-09-05 at 5:39 pmSveikinu su pavykusiu pirmu žurnalo numeriu – įdomūs receptai, gražios nuotraukos. 🙂
Esu dariusi panašų tortą, bet greitam naminiam suvartojimui, o taviškio papuošimas karališkas! 🙂
Rennie
2011-09-05 at 7:22 pmNeringa, ačiū, rugsėjo pradžioje visuomet mažiau laiko, kol viskas su vaikų mokykla, darželiu, būreliais susistyguoja ir įeina į ritmą.
Asta, to turkiško, ne graikiško (nors man irgi norisi jį vadinti graikišku) Vilniuje tikrai yra pirkti HiperRimi. Naminį jogurtą reikėtų per naktį nuvarvinti sūrmaišyje, pakabintame virš puodo. Per naktį į puodą nuvarvės pasukos, o sūrmaišyje liks toks tirštas ir riebus jogurto kremas, tai jis tiktų, nes reikia kad būtų tikrai tirštas, nes skystas jogurtas nuvarvės ir nespės susigerti į cukinijų blynus.
Laura, džiaugiuosi, kad tau patiko 🙂
Vilma, o kuo tu jį sutepi irgi jogurtu, ar majonezu? Močiutė jį su majonezu gamina, bet aš labiau mėgstu jogutą, tai man su juo labiau patinka 🙂
Asta
2011-09-05 at 7:50 pmRennie, man rodos, jau sakiau ir žurnalą ruošiant, bet dar kartą pakartosiu – fantastiškas pyragas ir nerealiai skanios nuotraukos! 🙂 Gaila ir valgyti būtų, kaip meno šedevrą įsirėmint galima :))
Rennie
2011-09-06 at 1:05 pmLabai malonu,Asta, tavo komentarai “saulėti”, kaip visada 🙂
Reda
2011-09-07 at 9:09 amAš ir dar kart prisidedu prie didžiausių sveikinimų!!! 🙂 labai labai labai patinka ir laukiu nesulaukiu sekančio nr. 🙂
O tooortas tai išvis – FANTASTIŠKAS!!! :)))
Rennie
2011-09-07 at 9:40 amDėkui, Reda, dabar jau daugiau merginų pasisiūlė ruošti žiemos numerį, tai žadame, kad bus dvigubai storesnis:) O tortas tai tikrai vertas dėmesio 🙂
Vilma
2011-09-08 at 7:19 pmPirma karta sutepiau majonezu sumaisytu su zalumynais-pagal recepta, bet su graikisku jogurtu ir net liesa grietine patinka labiau. 🙂
Rennie
2011-09-08 at 8:13 pmMan irgi, Vilma, su tirštu jogurtu labiau patinka, aš ir šiaip pirktinio majonezo nesu mėgėja 🙂
Nida
2011-09-12 at 9:21 amNu neitiketinas grozis. Seile varva skaitant recepta ir ziurint nuotraukas. Laukiu sveciu, kad galeciau juos pradziuginti siuo meno kuriniu!:) Aciu uz recepta ir minti!
oditele
2011-09-12 at 6:13 pmkaip iš samamnų patalo ištrauktas..tikras gėris..;) nors ir pavėluotai, bet sveikinu su neprisvilusiu blynu kuriant tokį žurnaliuką..;) super pasistengėt..;)
Rennie
2011-09-13 at 8:20 amNida ir Oditėle, dėkui, jis ir labai skanus!
Asta
2013-01-24 at 12:38 pmLabas visiems :), gal , kas atsakys, kur ieskoti ir , kaip atrodo turkiskas jogurtas :)? Jei tokio nera pajurio regione, tai kuo keisti ? Aciu uz atsakyma.
Rennie
2013-01-27 at 7:09 pmTurkišką jogurtą Vilniuje perku Hiper Rimi, Klaidėdoje irgi turėtų būti, jis atrodo taip http://www.lindahls.lt/produktai/turkiškas-jogurtas.aspx.
Dovile Z.
2014-10-13 at 7:31 pmWOW!!! Fantastinis vaizdas 🙂