APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Pavlova su spanguolėmis ir aguonomis

Tai žiemiška žymiojo deserto Pavlova versija. Traškus morengas, grietinėlė ir uogos yra nuodėmingai skanūs. Šiame variante siūlau grietinėlę sumaišyti su tirštu jogurtu ir citrinos žievele, kad būtų gaivesnė, morengą suplakti su aguonomis, o šviežias uogas pakeisti troškintomis spanguolėmis su apelsinais ir cinamonu. Viską kartu sudėjus gaunasi labai skanus, žiemiškas, kiek Kalėdinis desertas, primenantis Advento vainiką. Manau, šiemet jį dar kepsiu antrai Kalėdų dienai, nes morengą galima išsikepti prieš kelias dienas, o spanguolių padažą pasigaminti iš anksto, taigi šventės dieną beliks tik suplakti grietinėlę, ją uždėti ant pagrindo ir aplieti spanguolių padažu.

Šiandien, lapkričio 22 diena, lygiai trys metai, kai tinklaraštyje Sezoninė Virtuvė parašiau savo pirmąjį receptą. Labai džiaugiuosi, kad visgi pradėjau. Per tris metus tiek daug gavau: kulinarinių žinių, puikių draugų, įdomių žmonių ir renginių bei galimybių kurti… Kurti taip, kaip sugebu, iš maisto produktų, žodžių, vaizdų. Virtuvė – mano kūrybinės dirbtuvės, kompiuterio klaviatūra ir fotoaparatas – darbo įrankiai, leidžiantys dalintis tuo ką sukūriau ir išmokau. Dar niekad gyvenime neturėjau tokio širdžiai mielo darbo. Šių metų pradžioje Sezoninė Virtuvė įsikraustė į naujus namus, iš per ankšto jai tapusio buto sezoninevirtuve.blogspot.com daiktus persinešėme į erdvų sezoninevirtuve.lt namą. Šie metai buvo skirti knygai, todėl tinklaraštį kiek apleidau, už tai prieš Kalėdas Sezoninė Virtuvė turės sesę – knygą tuo pačiu pavadinimu „Sezoninė Virtuvė“. Apie ją plačiau parašysiu sekantį kartą, o šiandien tinklaraščio gimtadienis, todėl visas dėmesys jam ir tik jam! Pučiu tris žvakutes ir pasižadu dažniau čia lankytis bei dalintis naujais sezoniniais receptais.

Pirmojo Sezoninės Virtuvės gimtadienio proga kepiau tortą su aguonomis ir apelsinais, antrąjam gimtadiniui – moliūgų pyragą su sūria karamele, o trečiajam iškepiau morenginį vainiką su aguonomis ir spanguolių padažu. Pavlovos pyragaičių receptą su žemuogėmis, rasite ir naujoje knygoje, ankstyvos vasaros skyriuje. 

Pavlova su spanguolėmis ir aguonomis

3 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 5 (3 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 10 porcijų
Gaminimo laikas: 90 minučių + aušinimas

Kalėdoms

Sudėtis

  • Morengui:
  • 4 kiaušinių baltymų
  • 4 šaukštelių aguonų
  • 220 g cukraus
  • 1 šaukštelio kukurūzų miltų
  • 1 šaukštelio baltojo vyno acto
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Įdarui:
  • 250 ml plakamosios grietinėlės
  • 180 ml tiršto graikiško jogurto
  • 2 šaukštelių cukraus
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 tarkuotos citrinos žievelės
  • Spanguolių padažui:
  • 2 stiklinių šviežių spanguolių
  • 1 šaukštelio malto cinamono
  • 1 didelio apelsino
  • 100 g cukraus

Eiga

1

Kiaušinių baltymus išplaku elektriniu plaktuvu, kad susidarytų standžios putos, ir po truputį pildama cukrų plaku toliau. Kai supilu visą cukrų, dar plaku kelias minutes, kol baltymai pradeda blizgėti ir pasidaro labai standūs. Tada į baltymų masę supilu kukurūzų miltus, actą, aguonas ir dar kartą gerai išplaku.

2

Orkaitę įkaitinu iki 120 laipsnių. Kepimo skardoje patiesiu kepimo popierių, ant kurio pieštuku nubrėžiu du apskritimus, vidurinį 12 centimetrų spindulio, o išorinį 25 centimetrų. Šaukštu ant kepimo popieriaus nupiešto žiedo, tarp didelio ir mažo apskritimų, sudedu paruoštą baltymų masę. Iš viršaus ją kiek paploju šaukštu kad būtų įdubusi ir atsirastų daugiau vietos įdarui. Paruoštą baltymų vainiką iš viršaus apibarstau aguonomis ir pašaunu kepti į orkaitę 1,5 valandos. Iškepusį dar palieku praaušti išjungtoje orkaitėje, kol visai atvėsta.

3

Per tą laiką išverdu spanguolių padažą. Švarias spanguoles suberiu į puodą, užberiu cukrumi, cinamonu, šviežiai spaustomis vieno apelsino sultimis ir smulkiai nutarkuota jo žievele. Padažą pamaišydama verdu apie 10-15 minučių, kol spanguolės susproginėja, bet visai nesuverda. Ką tik išvirtas padažas gali atrodyti per skystas, bet šaldamas jis tirštėja. Geriausia prieš dedant ant kremo padažą atšaldyti šaldytuve.

4

Gerai išplaku grietinėlę su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kad masė taptų standi. Išplaktą sumaišau su tirštu jogurtu ir šviežiai tarkuota citrinos žievele.

5

Ant praaušusio morenginio pagrindo šaukštu uždedu grietinėlės kremo, kad jo užtektų visam paviršiui. Ant grietinėlės kremo užpilu paruoštą spanguolių padažą, dėl grožio dar apiberiu sauja šviežių spanguolių ir apibarstau žiupsneliu aguonų.

Gali patikti

13 Comments

  • Atsakyti
    Inga
    2013-11-22 at 2:34 pm

    Su gimtadieniu! Linkiu ir toliau išlikti tokiu nuostabiu tinklaraščiu. Labai norėjau tiesiog pasakyti, kad Jūsų tinklaraštis be galo jaukus, gražus, visada mielas užsukti. Naujieji namai tikrai puikūs! Linkiu didelės sėkmės ir nuostabių atradimų ateityje!
    Inga (http://ingasweeterie.blogspot.com)

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-11-25 at 2:31 pm

      Inga, dėkui už gražius žodžius, būtinai užsuksiu ir pas jus į svečius 🙂

  • Atsakyti
    Jurga
    2013-11-22 at 11:26 pm

    Su gimtadieniu.Pas jus jauku ir idomu!

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-11-25 at 2:31 pm

      Jurga, ačiū!

  • Atsakyti
    Odeta
    2013-11-23 at 11:17 am

    Sveikinimai už pasiryžimą pradėti rašyti tiklaraštį, fantastiškus receptus, knygą. Linkiu nesustoti ir užaugti iki TV projektų ir dar daugiau:)

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-11-25 at 2:33 pm

      Odeta, malonu girdėti, bet esu pakankamai uždaras žmogus, tai į žydruosius ekranus visai nepretenduoju, apsiribosiu rašytine informacija 😉

  • Atsakyti
    oditele
    2013-11-23 at 11:26 am

    Nuoširdžiausi sveikinimai! Trys metukai atrodo ne daug, bet žinant, kiek reikia dirbti prie tinklaraščio – tai labai graži sukaktis 😉 Linkiu, kad tų skaičiukų tik daugėtų 😉

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-11-25 at 2:35 pm

      Odetėle, tikrai tikrai rašant yra ką paveikti 😉 dėkui už sveikinimus

  • Atsakyti
    Vilma
    2013-11-23 at 12:10 pm

    Su gimtadieniu! Trys metai, o pasiekta tikrai daug! Linkiu nesustoti!
    O šią Pavlovą įsitrauksiu į Kalėdinių must try patiekalų sąrašą 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-11-25 at 2:37 pm

      Vilma, labai ačiū! Tai kad taip jau išėjo, savo turimą laiką nukreipiau šia linkme, o gavosti tai kas matosi 🙂 Ši Pavlova nereali, pas mane namuose tą pačią dieną išgaravo, nors buvo tikrai labai didelė, o valgė tik namiškiai.

  • Atsakyti
    Vitalija
    2013-11-27 at 10:57 am

    Sveikinimai Sezoninei virtuvei ir jos autorei!!!!

    Labai užkabino šis Pavlovos variantas, tačiau turiu klausimėlį profesionaliajai Rennie:):
    morengas kokios konsistencijos viduj turi būti, visiskai sausas ir trapus (kas man niekaip nesigauna) ar minkštas ir šiek tiek tąsus. Kiek teko svečiose šalyse ragauti, beveik visur būdavo trapus:(

    Dar kartą su gimtadieniu ir artėjančiomis šventėmis:)

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-12-02 at 12:07 pm

      Dėkui, Vitalija už sveikinimus 🙂 Savęs profesionale nelaikau, nebent savo namų virtuvėje 😉 Mano pateiktame recepte morengas gaunasi trapus. Norint trapių morengų, juos reiktų ne kepti, o džiovinti ilgai ir nelabai aukštoje temperatūroje. Dažniausiai, kad būtų traškūs kepami 1,5-2 valandas 110-120 laipsnių orkaitėje ir po to dar paliekami joje iš lėto ataušti. Kai morengai kepami trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje, iškepa viduje kiek minkšti.

  • Atsakyti
    Alma
    2014-12-08 at 8:44 pm

    Sveiki, na nepavyko man morengas absoliuciai. Noreciau suprasti ka blogai dariau. Kai emiau i baltymu putas pilti cukru (rodos po nedaug, plona srovele) putos eme bliuksti, turis sumazejo ir niekada nebeissiplake… tokia mase tapo lyg glajus. Supyliau as ja ant kepimo popieriaus, toki dideli blyna, o kai iskepe tai apacia liko kibi, tokia guma, gal neistirpo galutinai cukrus ir nusedo dugnan su aguonom kartu. Ar nebutinai cukrus turi buti pudrinis? As va pirma karta pabandziau su kristaliniu ir totali nesekme 🙁

  • Komentuoti: Rennie Atšaukti