APP/ Užkandžiai/ Visi receptai/ Žiema

Perlinių kruopų ir džiovintų baravykų kruopainis

Toks, iš perlinių kruopų verdamas kruopainis, itališkai vadinamas „orzotto“. Jis verdamas visai taip pat, kaip ir daugiaryžis (risotto). Perlinės kruopos ir džiovinti baravykai labai dera tarpusavyje, iš jų išvirtas kruopainis – jaukus ir sotus žiemiškas maistas.

Šį receptą ruošiau maisto tinklaraštininkų knygai „Gyventi skanu“. Knygoje yra keturi mano ruošti receptai, kiekvienam metų laikui po vieną, kruopainį dedikavau žiemai.

„Žiema – sotaus ir šilto maisto metas. Šis kvapnus perlinių kruopų orzotas, arba kruopainis, su džiovintais baravykais ir čiobreliais – tikras ir jaukus šaltojo sezono patiekalas“

Ištrauka ir knygos „Gyventi skanu“ 

Perlinių kruopų ir džiovintų baravykų kruopainis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
Kiekis: 3-4
Gaminimo laikas: 40 min.

Sudėtis

  • 250 g perlinių kruopų
  • 20 g džiovintų baravykų
  • 2 svogūnai
  • 250 ml džiovintų baravykų nuoviro
  • 375 ml grybų arba daržovių sultinio
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • šviežių čiobrelių
  • kelios saujos tarkuoto sūrio „Džiugas“
  • keli šaukštai sviesto (kepti)

Eiga

1

Perlines kruopas iš vakaro užmerkiau vandenyje, o džiovintus baravykus užpyliau verdančiu vandeniu.

2

Išbrinkusias kruopas perploviau rėtyje, o džiovintus baravykus nusunkiau, bet sunkos neišpyliau. Grybus nuploviau ir supjausčiau.

3

Keptuvėje ant sviesto pakepiau smulkiai pjaustytus svogūnus, tada sudėjau baravykus ir pakepiau kartu su svogūnais, gardinau druska ir pipirais.

4

Į tą pačią keptuvę subėriau kruopas ir trumpai, vis pamaišydama apkepiau. Į kruopas po truputį pyliau baravykų nuovirą, kai jį sugėrė, pradėjau pilti sultinį. Taip verdamos ant vidutinės ugnies kruopos iš lėto sugers visą skystį ir išvirs.

5

Išvirusį kruopainį gardinau čiobreliais ir tarkuotu sūriu. Pateikiau ir valgėme iš karto.

Gali patikti

8 komentarai

  • Atsakyti
    Jurate
    2013-01-14 at 11:53 am

    Sutapimas? Vakar lygiai toki pati viriau, na dar pridejau lapiniu kopustu (kale). Man skonis geresnis nei tradicinio risotto!

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-01-14 at 2:55 pm

      Skaitai mano mintis, Jūrate 🙂 Pagal kale kopūstus sprendžiu, kad tu jau ne LT 🙂

  • Atsakyti
    odeta
    2013-01-14 at 5:22 pm

    Labai mėgstu perlines kruopas, o šeima ne. Tai nors pasigrožėti galiu Tavuoju receptu:)

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-01-15 at 7:25 am

      Maniškiai tai visi perlines kruopas mėgsta, o ypač vyras. Odeta, nutaikyk progą, ir nors sau vienai pasigamink ką nors iš perlinių kruopų, nes jos tikrai labai skanios.

  • Atsakyti
    Saitana
    2013-01-17 at 8:43 am

    Rennie, isisukau i Tavo receptukus, imu Tavo idejas. Labai megstu sias kruopas, deja namuose pritarianciu nera. Bet nutariau isvirti – po sio orzooto , is musu keturiu, jau 3 valgytojai atsirado 🙂 Kartosiu butinai .

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-13 at 9:55 pm

      Saitana, kaip džiugu 🙂

  • Atsakyti
    Irma
    2013-03-14 at 1:30 pm

    Sis receptas man nerealus atradimas!!!! Ziauriai megstu perlines kruopas ir visokius risotto! su ryziais man sunkiau sekasi nepervisrti ir t.t.. o su perlinem kruopom paprasciau ir man daug skaniau!!!! Si kart po ranka neturiu karalisko grybo – baravyko, teko suktis su sampinjonais. Tikrai gaminsiu dar ne karta si patiekala.

    • Atsakyti
      Laima
      2015-01-09 at 8:34 am

      Sveiki, jei gerai supratau – keptuvėje kepti kruopas? ir vis pilti skystį? ir ragauti? kai minkštos – tuomet jau išvirusios?;) Niekad neviriau aš jų…
      Dėkui

    Komentuoti: Irma Atšaukti