APP/ Mėsa/ Pavasaris/ Visi receptai

Plėšytas ėrienos kepsnys marokietiškai

Šis, pešiotas ėrienos šlaunies, kepsnys ant mano stalo pažėrė visą puokštę rytietiškų kvapų, skonių ir ryškių spalvų. Ėrienos šlaunį marinau ilgiau nei parą, kepiau daugiau nei keturias valandas, užpylusi granatų sultimis, iškepusią mėsą nuo kaulo išpešiojau keliomis šakutėmis ir išdidžiai tiekiau į stalą. Taip ruoštą ėrieną valgėme su kuskusu ir mano pačios kepta marokietiška Ksra duona. Į duonos paplotėlių vidų kimšome gerai iškepusią mėsą, kurią gardinome šaldančiu jogurto padažu ir barstėme granatų sėklomis. Buvo neįtikėtinai skanu.

Kai iš avininkystės ūkio gavau pusę pavasarinio ėriuko, jau iš anksto žinojau, kad gaminsiu pešiotą ėrienos kepsnį. Seniai norėjau išbandyti šį receptą, nes jį buvau nužiūrėjusi dar žiemą, tik laukiau progos ir gero ėrienos gabalo. O kai dar iš Maroko gavau dovanų  įvairių prieskonių, jau tikrai žinojau, kad mano pešiotas ėrienos kepsnys kvepės būtent šia šalimi. Aš pati Maroke dar nesu buvusi, bet jis jau senokai gyvena mano svajonėse, vieną dieną tikrai leisiuosi į kelionę.

Marokietiški prieskoniai, turi ypatingus pavadinimus Ras el hanout  kvepia kardamonu, cinamonu, gvazdikėliais, aštriais pipirais, kalendra, kuminu ir kitais šildančiais prieskoniais. Žolelių mišinys Za’atar maišomas iš raudonėlių, mairūnų, čiobrelių, žagrenio… Harissa –  tai aštrių pipirų mišinys, o Sumac yra žagrenio sėklos. Šiam kepsniui naudojau Ras el hanout, o padažui Za’atar prieskonius, jei šių prieskonių neturite, recepte skliausteliuose pateiksiu kokiais prieskoniais juos galite pakeisti. Mano keptos marokietiškos duonos Ksra receptą rasite čia.

Plėšytas ėrienos kepsnys marokietiškai

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 6
Gaminimo laikas: 24 val. marinavimas Kepimo laikas: 5 val.

Sudėtis

  • 1 ėrienos šlaunis (apie 1,5 kg)
  • Marinatui:
  • 4 skiltelės česnako
  • 1 citrina
  • 4 a.š. Ras el hanout prieskonių (arba 2 a.š. cinamono, 1 a.š. kumino, 1 a.š. raudonėlio)
  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus
  • Kepimui:
  • 1 l granatų sulčių
  • 2 raudonieji svogūnai
  • 2 v.š. medaus
  • Jogurtiniam padažui:
  • 250 g. natūralaus jogurto
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1a.š. Za'atar prieskonių (arba sumaišytų raudonėlių, mairūnų, čiobrelių)
  • druskos, cukraus, juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Pateikimui:
  • granatų sėklų

Eiga

1

Pirmiausiai ėriuko koją su visu kaulu nuploviau ir nusausinau. Į virtuvinį kombainą susmulkinimui sudėjau pjaustytą su visa žievele citriną (tik kauliukus iš jos reikėtų išimti), česnako skilteles, prieskonius, supyliau aliejų. Visus šiuos produktus reikia gerai sumalti į tirštoką košę. Pagaminta prieskonių koše gerai ištryniau mėsą. Mėsą uždengiau plėvele ir stačiau į šaldytuvą marinuotis 24 valandoms (marinuoti mėsą galima iki 2 parų).

2

Išmarinuotą mėsą kiek anksčiau prieš kepimą išėmiau iš šaldytuvo. Kepimo skardą išklojau vienkartiniu kepimo popieriumi. Svogūnus nulupau ir supjausčiau žiedeliais. Pjaustytus svogūnus dėjau ant kepimo popieriaus, ant jų guldžiau ėrienos šlaunį ir į skardą supyliau visas granatų sultis. Skardą su ėriena ir granatų sultimis gerai uždengiau maistine folija ir stačiau kepti į įkaitintą 160 laipsnių orkaitėję 4 valandoms.

3

Po 4 valandų kepimo mėsą ištraukiau iš orkaitės. Mėsą perdėjau į kitą kepimo indą ir šoviau atgal kepti pusvalandžiui į 220 laipsnių orkaitę. Iš kepimo skardos į puodą nupyliau likusias granatų sultis ir iškepusius svogūnus, sumaišiau su medumi ir ant žemos temperatūros kaitinau apie pusvalandį, kol pradėjo tirštėti.

4

Po pusvalandžio kepimo mėsą ištraukiau, aptepiau paruoštu, kiek sutirštėjusiu, granatų padažu bei iškepusiais svogūnais ir vėl pašoviau pusvalandžiui kepti į 220 laipsnių orkaitę, kad mėsa gražiai apkeptų.

5

Per tą laiką sumaišiau jogurto padažą su žolelėmis, citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Supjausčiau duoną ir paruošiau stalą.

6

Iškepusią ėrienos šlaunį dar karštą suplėšiau dviejų šakučių pagalba ir apibarsčiau granatų sėklomis.

Gali patikti

7 Comments

  • Atsakyti
    Odeta
    2013-04-17 at 11:55 am

    Labai Marokietiškai atrodo! Ir skaniai!

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-04-17 at 11:58 am

      Dėkui, Odeta 🙂 Tikrai buvo labai skanu, net dabar žiūrėdama į nuotraukas vėl užsimaniau to kepsnio…

  • Atsakyti
    Laura
    2013-04-17 at 11:07 pm

    Jetus….dar turiu gabaliuką avienos šaldyklyje. Galvojau skirsių ją kibinams, bet jau matau kai ką geriau 😉

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-04-18 at 7:46 pm

      Laura bandyk, mums labai patiko 🙂

  • Atsakyti
    Mindaugas
    2013-04-19 at 2:40 pm

    Dar beveik pusė ėriuko kameroje turiu, tad pamėginsiu ir aš šį derinį 😉

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-04-19 at 3:14 pm

      Mindaugai, bandyk, mums jis labai patiko, granatų sultys čia tinka idealiai 🙂

  • Atsakyti
    Violeta
    2015-04-01 at 11:49 am

    kaži o ožiuko koja tikrų?

  • Komentuoti: Mindaugas Atšaukti