Labai panašius dešrainius prieš gerą mėnesį, kaip greitą gatvės užkandį, valgėme Paryžiuje. Vaikai buvo sužavėti tikromis, labai didelėmis ir storomis dešrelėmis, įspraustomis į traškią prancūzišką baguette. Kai savaitgalį vasarnamyje „atidarinėjome“ kepsnių sezoną, vaikai be konkurencijos, buvo tik už prancūziškus dešrainius. Stengdamasi atkartoti kelionėje ragautus dešrainius, juos papildomai dar skaninau karamelizuotais svogūnais, bet čia puikiai būtų tikęs ir svogūnų džemas.
Kai Druskininkų turguje pas jau pažįstamą mėsininkę radau vytintų dzūkiškų dešrelių, supratau, kad jos kuo puikiausiai tiks šiems, valstybinių sienų nepaisantiems, dešrainiams. Storos, naminės, kokybiškos mėsos dešrelės, turbūt, svarbiausias šių dešrainių akcentas. Kadangi, nutirpus sniegui, vasarnamio kieme laukė darbingas savaitgalis, greitai pasikūrėme kompaktišką Cobb kepsninę ir pasičirškinome dzūkiškų dešrelių, kurias kimšome į skrudintą prancūzišką baguette, o ant viršaus tepėme karamelizuotų svogūnų. Greitai, bet skaniai pavalgę ir vėl su grėbliais skubėjome prie pernykščių lapų krūvų, juk balandis – švaros mėnuo.
Prancūziški dešrainiai
Kepsninės receptas
Sudėtis
- 6 naminės kiaulienos dešrelės (storos)
- 2 prancuziškos baguette
- Karamelizuotiems svogūnams:
- 6 mėlynieji svogūnai
- 2 a.š. rudojo cukraus
- 2 v.š. gero balzaminio acto
- druskos, maltų juodųjų pipirų, dž. čiobrelių (pagal skonį)
- alyvuogių aliejaus (kepimui)
- Padažui:
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 a.š. grūdėtųjų garstyčių
- 2 a.š. medaus
- 2 a.š. obuolių acto
- druskos, stambiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Eiga
Iš anksto pasigaminau karamelizuotus svogūnus. Mėlynuosius svogūnus nulupau ir supjausčiau plunksnelėmis. Keptuvėje ant aliejaus apkepiau svogūnus, tada sumažinau ugnį ir kokias 10-15 minučių juos lėtai vis pamaišydama kepiau. Kai svogūnai tapo skaidrūs juos skaninau cukrumi, druska, pipirais. Galiausiai supyliau kelis šaukštus kokybiško balzaminio acto ir maišiau, kol jis nugaravo. Svogūnų pagardą galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, o valandą prieš vartojimą jį reikėtų išimti iš šaldytuvo, kad kiek sušiltų.
Visus padažui skirtus ingridientus šakute suplakiau į vientisą masę. Dešreles subadžiau kelis kartus šakute.
Kepsninę paruošiau kepimui ant ne labai kaitrios tiesioginės ugnies. Dešreles vis pavartydama, kad apskrustų, kepiau apie 5-8 minutes. Kai dešrelės apkepė, jas iš abiejų pusių tepiau garstyčių padažu ir dar pavartydama kepiau 5 minutes.
Prancūzišką baguette perpjoviau į tris dalis, kurias įpjoviau išilgai. Duonos išklotines trumpai paskrudinau ant kepsninės grotelių.
Kai dešrelės buvo iškepusios, o duona apskrudusi kiekvienas sau gaminomės dešrainius. Ant duonos guldėme dešreles, o į jos šonus kimšome karamelizuotų svogūnų. Vaikai dešrainius papildomai skaninosi pomidorų padažu, mano Mielasis - garstyčiomis, o man pačiai prie jų nieko daugiau ir netrūko. Dešrainius gerai suspaudėme ir valgėme, grietai, bet labai skaniai.
11 Comments
nvrm
2013-04-24 at 8:53 pmMes turguj ieškojom šviežių dešrelių – kažkaip nėr. Apie vytintas net nepagalvočiau. Gal kiek per keista, panašiai kaip amerikiečių kelias valandas kepami jau virti kumpiai 🙂
Rennie
2013-04-24 at 10:57 pmTos dzūkiškos vytintos dešros yra beveik žalios, tik kiek padžiovintos. Panašias dar mano senelis gamindavo, tai jas būtinai reikia virti ar kepti, aišku, kuo puikiausiai gautųsi ir su nevytintomis mėsos dešrelėmis 🙂
nvrm
2013-04-26 at 8:39 pmišbandėm su rūkytom, darysim dar. Tikrai labai gerai tie svogūnai, nors man patinka juos lėčiau ir ilgiau pakepinti iki padoraus džemo, kitą sykį taip darysiu. Bet labai gerai.
Zosė
2013-04-29 at 11:03 amPradėkite dešreles gamintis patys. Nieko sudėtingo: žarnų yra parduotuvėse, mėsą geriau iš kokio ūkininko ar turgaus, žolelių, prieskonių ir vualia. Nepatikėsite, kiek atrasite.
eko
2013-05-03 at 9:01 amPritariu 100%. Galima ir dešreles ir hamburgerius naminius pasidaryti.
Rennie
2013-05-08 at 9:00 amSeniai brandimu tokią mintį, reikia vieną dieną ryžtis ir pačiai pasigaminti mėsos dešrelių 🙂
Rennie
2013-05-08 at 8:58 amDžiugu, kad patiko 🙂
tomas
2013-04-25 at 7:49 amSkanu bandziau gaminti visai gerai gavosi
Rennie
2013-04-25 at 11:40 amDžiugu, Tomai, kad patiko 🙂
Baltagalvis
2013-04-26 at 8:41 pmTik grįžom iš gamtos, kur ant grotelių kepėm dešrainius pagal šitą receptą (tik dešreles naudojom kitokias, rūkytas).
Skaniausi kada nors valgyti dešrainiai! Super! 🙂
Rennie
2013-05-08 at 9:01 amLabai malonu, mums irgi jie labai skanūs 🙂