Rabarbarų pyragas su kukurūzų kruopomis ir cinamonu
Sudėtis
- Įdarui:
- 500 g. rabarbarų
- 50 g. rudojo cukraus
- 4 v.š. vandens
- Pyragui:
- 125 g. kukurūzų kruopų (polentos)
- 200 g. kvietinių miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. cinamono
- 150 g. rudojo cukraus
- 150 g. sviesto
- 1 didelis kiaušinis
- 4 v.š. pieno
- 1 v.š. rudojo cukraus (apibarstymui)
Eiga
Rabarbarus nuploviau, nulupau ir supjausčiau nedideliais gabaliukais. Įkaitinau orkaitę iki 180 laipsnių.
Kepimo indą išklojau kepimo popieriumi ir pabėriau rabarbarus, kuriuos apibarsčiau cukrumi ir apipyliau vandeniu. Rabarbarus kepiau orkaitėje apie pusvalandį retsykiais pamaišydama, kol jie suminkštėjo, išskyrė sultis, bet neištižo.
Iškepusius rabarbarus sudėjau nuvarvėjimui į rėtį.Nuvarvėjusį nuo rabarbarų ir kepimo inde susikaupusį sirupą supyliau į indelį, jį panaudosiu, kaip padažą prie iškepusio pyrago.
Virtuviniame kombaine sumaišiau kukurūzų kruopas, miltus, cukrų, kepimo miltelius ir cinamoną, sudėjau gabaliukais pjaustytą sviestą ir išsukau iki trupinių masės. Į trupinius įmušiau kiaušinį ir supyliau pieną, lengvai išsukau, tešla gavosi panaši į drėgnus trupinius.
Pyrago formą išklojau kepimo popieriumi ir sukrėčiau 2/3 trupinių masės, kurią vienodai šaukštu suplojau formoje, kad neliktų skylučių. Ant tešlos pagrindo paskleidžiau nuvarvintus rabarbarus, o ant jų trupinau likusią tešlą. Pyrago viršų apibarsčiau cukrumi.
Pyragą kepiau 45 minutes įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje, pjausčiau jau praaušusį.
9 Comments
Jurgita
2012-05-17 at 4:01 pmo kaži, jei tik polentą naudot? labai norėčiau išmėgint rabarbarų įmest į va tokį: http://duonosirzaidimu.wordpress.com/2011/03/26/auksinis-kukuruzu-kruopu-pyragas/ visai be miltų, man labai skanus. vietoj razinų gal visai nainainai būtų, kaip manai 🙂
(aš dar be pietų, o po maistblogius landžioju, uch)
Rennie
2012-05-17 at 6:41 pmJurgita, tokie nuvarvinti rabarbarai ir taviškiui su polenta turėtų tikti, mačiau jį, man labai skaniai pasirodė. Aš irgi kartais vietoj pietų po maistblogius naršau, bet tada vakarienę suvalgau ir už pietus 🙂
Simona
2012-05-17 at 7:29 pmKaip tik turiu parsivežusi rabarbarų ir galvoju, kokį pyragą išsikepti savaitgalio pusryčiams, šitas atrodo viliojančiai 🙂
Rennie
2012-05-18 at 7:33 amSimona, jis savo traškumu primena trupininį pyragą, o be to nėra labai drėgnas, man patiko 🙂
Simona
2012-05-18 at 8:42 amTrupininis – mano vaikystės nostalgija 🙂 Jau kokios tris kartus nužiūrinėjau nuotraukas – tikriausiai tai faktas, kad reikia išsikepti, kol rabarbarai ant manęs nesupyko 🙂
Rennie
2012-05-18 at 10:39 amPabandyk, Simona, ir parašyk kaip patiko 🙂 Dar skaniau jį pateikti su vaniliniais ledais.
Anonymous
2012-05-21 at 6:02 pmBandžiau, labai patiko ( dar vanilinio padažo šalia padariau), žadu daryt ir dar kartą. Tik vienas bet – kukurūzų kruopos stipriai jautėsi, traškėjo tarp dantų. Gal ką blogai padariau… O tai jas taip paprastai suberti tereikia?
Rennie
2012-05-23 at 8:14 amGreičiausiai naudojote lietuviškas kukurūzų kruopas (jos stambesnės), o ne polentą (jos smulkesnės). Aš pyragą kepiau du kartus, su itališka polenta kruopyčių beveik nesijautė, tik traškumas, o vat su lietuviškomis kukurūzų kruopomis, gavosi taipat kaip jums, labiau jautėsi kruopytės viršutiniame tešlos sluoksnyje. Kažkodėl lietuvoje pakuotos (Skanėjos) kukurūzų kruopos yra stambesnės nei tikroji itališka polenta.
Sniega
2013-06-01 at 10:35 amLaukiau rabarbarų būtent tam, kad pagaliau galėčiau išsikepti šitą pyragą. Pernai niekur neradau tos polentos, šiemet jau ir mūsų kaime jos yra, bet vis vien kepu su paprastom kukurūzų kruopom, nes mums tas traškumas tinka. O rabarbarus ėmiau troškinttiesiog keptuvėj ant silpnos ugnies. Su ledais – tiesiog liežuvį nuryt įmanoma, ir ta rūgštelė, mm, tokia gaivi… Ačiū už receptą.