Po visų švenčių taip norisi paprasto naminio ir jaukaus maisto. Troškinti kopūstai – puikus pošventinis patiekalas, o jei tai, troškinti rauginti kopūstai su ėriena, tai ir labai gardus. Troškinti kopūstai – vienas populiariausių mūsuose “vieno puodo” troškinių.
Vis galvojau, koks gi lietuviškas „vieno puodo“ patiekalas mūsuose populiariausias. Tai greičiausiai, kad troškinti kopūstai su įvairiausiais priedais.
Dabar pats laikas raugintiems kopūstams, man jie troškinti patys skaniausi, o jeigu dar su ėrienos šonkauliukais…
Rauginti kopūstai troškinti su ėriena
Sudėtis
- 500 g. avienos šonkauliukų
- 1 l. raugintų kopūstų (naudojau mamos raugtus)
- 2 morkos (stambiai tarkuotos)
- 2 svogūnai (smulkiai pjaustyti)
- 1 a.š. kmynų
- keli žirneliai kadagio uogų, čiobrelių, lauro lapų
- druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
- 1,5 st. vandens
- aliejaus kepimui
Eiga
Pirmiausiai grūstuvėje sugrūdau kadagio uogas bei kmynus ir pakaitinau juos aliejuje troškinių puode (naudojau sunkųjį ketaus).
Kai pradėjo skleistis kvapai į puodą sumečiau pjaustytus avienos šonkaulius ir gerai juos apkepiau, o apkepusius išėmiau iš puodo.
Tada sudėjau smulkiai pjaustytus svogūnus, jiems apkepus subėriau tarkuotas morkas, o kai ir jos apkepė atėjo eilė raugintiems kopūstams (aš kopūstų neplaunu, nes mamos raugti nėra labai rūgštūs).
Kai viskas lengvai apkepė supyliau vandenį, sudėjau apkeptus šonkaulius, skaninau prieskoniais ir troškinau ant žemos ugnies kiek ilgiau nei valandą. Kai kopūstai suminkštėja, dalis skysčio nugaruoja, o mėsa pradeda kristi nuo kauliukų, galima ir ragauti.
Užrašai
P.S. Turbūt, nereikia ir sakyti, kad kitą dieną kopūstai būna dar skanesni, o jeigu pateikti juos su gerai apkeptomis bulvėmis... Toks sotus ir žiemiškas „vieno puodo“ troškinys, labai artimas kiekvieno tautiečio skoniui.
8 Comments
Spyglys
2011-12-01 at 4:39 pmKaip tik mama uzrauge kopustu. Reiks pabandyti. Skaniai atrodo.
bea
2011-12-02 at 8:24 amLabai jie pas tave fotogeniški 😉 Aš irgi mėgstu troškintus kopūstus. Bet geriausia su kiaulienos gabaliukais man.
Sveik! Laikau tau kompanija sirgdama taip pat, tikiuosi, kad sveiksim abi ir greitai. 🙂
Rennie
2011-12-02 at 8:57 amSpygly, tai jau su mamos raugtais, tikrai, skanūs turėtų gautis 🙂
Bea, na paguodei, kad ne aš viena “ligos patale” kankinuosi 😉 Sveikatos ir tau! Dėkui už komplimentus kopūstams 🙂
Ausrra
2011-12-04 at 2:32 pmKeistai prasidėjo žiema, šiandien pas mus griaudi ir žaibuoja… 🙂 Už tokius kopūstus nežinau, ką atiduočiau. Sveikatėlės!
Mindaugas
2011-12-05 at 7:29 amNa kaip avienos skonis, ar gaminsi dažniau? Nes aš dabar be ėrienos ar avienos, tikrai negalėsiu gyventi 😀 Reikės kada išbandyti šį receptą, labai viliojančiai skamba! 🙂
Rennie
2011-12-05 at 9:18 amAusrra, pas mus tai irgi žiemos dar nei kvapo 🙂 Tokios kopūstų rūgštelės ir aš dažnai užsimanau 🙂
Mindaugai, avieną aš jau labai seniai mėgstu, tik vaikystėje man jos kvapas nepatiko, bet dabartinės avytės jau taip specifiškai nebekvepia. Na o troškintų raugintų kopūstų be ėrienos šonkauliukų jau net neįsivaizduoju 🙂
Mindaugas
2011-12-07 at 10:04 amKlausiau, aš vieno avių augintojo, tai jis aiškino, jog Romanovų rūšies avys “smirda/kvepia”, o kitų rūšių avių mėsos kvapas yra švelnus. 😉
Aš dabar irgi be avienos/ėrienos, nelabai galiu įsivaizduoti ateities, be šios mėsos! 😉
Rennie
2011-12-12 at 12:04 pmTikrai taip, tas specifinis avių kvapas dar ir nuo jų rūšies priklauso, bet man jis nemaišo 🙂