Su vaikais lipdėme naminius riestainius, tokius minkštučius su įvairiais pabarstais. Juos skaninome aguonomis, sezamais ir įvairiais saldžiais spalvotais pabarstukais, kuriais labiausiai džiaugėsi mano dukrytė. Šie riestainiai buvo skaniausi, kada nors mano valgyti riestainiai, minkšti, kvapnūs ir švieži.
Tokius riestainius labai norėjau iškepti pernai prieš Kaziuko mugę, nes mano vaikai neapsakomai mėgsta „baronkas“, bet šviežių, namuose keptų dar nebuvo ragavę.
Tuo metu neradau patikimo ir aiškus jų recepto, todėl ši mintis manyje „išgyveno“ beveik metus, iki to laiko, kai naujame vasario mėnesio kulinariniame žurnale „Olive“ pamačiau aiškią, kelių žingsnių instrukciją, kaip juos lengvai pasigaminti namuose. Netikslinga būtų sakyti, kad riestainiai yra kepami, nes jie, prieš kepimą, dar kiek yra ir apverdami. Kuo ilgiau riestainiai verdami, tuo didesnė galimybė, kad iškepę jie bus labiau „guminiai“. Manote, kad riestainius pasigaminti namuose yra sunku? Ir aš taip maniau, kol jų pati pirmą kartą neišsiviriau ir neišsikepiau. Visai nesunkus darbas, o dirbant su vaikais dar ir labai linksmas. Dabar jokių kitų riestainių net ir ragauti nenoriu.
Kaip gaminu riestainius, nufilmavau ir dalinuosi šiame video.
Šiuos riestainius, aišku, galima valgyti saldžiai, perpjovus ir apsitepus šokoladiniu užtepu arba uogiene. Bet man skaniausi yra sumuštiniai su riestainiais, aptepti sviestu, su sūriu ir dešra, apibarstyti šviežiomis pipirnėmis. Niammmm
Riestainiai arba kitaip beigeliai
Sudėtis
- 500 g kvietinių miltų
- 300 ml vandens
- 2 šaukštų cukraus
- 2 šaukštelių druskos
- 7 g džiovintų arba 20 g šviežių mielių
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Virimui:
- 1 šaukšto sodos
- Kepimui:
- 1 kiaušinio
- aguonų, sezamų, jūros druskos, saldžių pabarstukų apibarstyti
Eiga
Dubenyje sumaišiau 300 ml. šilto vandens su druska, cukrumi, aliejumi ir sausomis mielėmis.
Tešlos minkymą patikėjau duonkepei, į kurią supyliau paruoštą skystąją tešlos dalį ir subėriau miltus. Duonkepė, turinti tešlos minkymo funkcija, per pusantros valandos man tešlą riestainiams išminkė ir iškildino. Jei tešlą minkysite rankomis, ją reikėtų gerai išminkyti, pastoviai minkant apie 10 minučių, kol tešla taps elastinga bei blizgi, ir palikti bent valandai, kad „išaugtų“.
Pakilusią tešlą padalinau į dešimt lygių gabalėlių iš kurių formavau apvalias bandeles. Kad iš bandelių pagaminčiau riestainius, prireikė medinio šaukšto, kurio kitu galu perdūriau per bandeles vidurį ir kiek pasukau aplink savo ašį, kad tešlos viduryje susiformuotų graži skylutė. Medinio šaukšto galiuką kiekvieną kartą, kad neliptų prie tešlos, reikėtų pabarstyti miltais.
Užviriau pilną didelį puodą vandens, į kurį subėriau sodą ir dėjau po tris-keturis riestainius. Riestainius trumpai, apie minutę, apviriau iš abiejų pusių. Apvirtus riestainius kiaurasamčiu traukiau iš vandens ir guldžiau ant skardoje patiesto kepimo popieriaus. Taip apviriau visus riestainius, kurių man gavosi dvi kepimo skardos.
Prieš kepimą riestainius aptepiau plaktu kiaušiniu ir apibarsčiau sezamais, aguonomis, saldžiais spalvotais pabarstukais.
Papuoštus riestainius kepiau įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje apie 15-20 minučių, kol jie gražiai iškepė. Iškepusius aušinau ant grotelių.
29 Comments
Vika
2013-01-28 at 1:44 pmnerealu, buvau tokios pat nuomonės, kad tai labai sudėtingas procesas ir tam niekad nesiryžau, o bet tačiau, manu išbandysiu 🙂 Ačiū Tau
Rennie
2013-01-28 at 1:56 pmVika, išbandyti tkrai verta, visai nesunkus ir smagus procesas 🙂
Raimonda
2013-01-28 at 2:14 pmKaziuko mugėj man tie riestainiai kai kurie visai nusipigine. Bele bandų prikepa ir pirk. Buvau išsiilgus tų rusiškų mielinių storų riestainių, kai perpjaudavom ir su sviestu užsitepdavom. Įtariu šitie bus labai panašūs, ar net tokie patys
Rennie
2013-01-28 at 2:32 pmMan irgi Kaziuko mugėje riestainiai nelabai, bet vaikams, nors ir sušalę, vos įkandami, bet visgi patinka, be jų juk Kaziuko mugė, būtų nebe Kaziuko 🙂 Šie riestainiai minkšti, o rusiški, kiek pamenu, buvo labiau “guminiai”.
Rūta
2013-01-28 at 5:24 pmKažin, ką duoda ta soda vandenyje?
Rennie
2013-02-18 at 2:37 pmGal kad mažiau vanduo burbuliuotų 🙂
Dalia. Septyni virtieniai
2013-01-28 at 9:00 pmčia vandenyje virdami taip burbuliuoja? Atrodo lyg riebaluose
Rennie
2013-02-18 at 2:37 pmDalia, tikrai vandenyje 🙂
Vilma
2013-01-29 at 8:47 amAš šiuos riestainius kepu ir n eiškepu jau treti metai. Mėgstu juos be galo, bet tik aš viena… dėl to vis ir neprisiruošiu. Tavie atrodo tiesiog tobuli!
Rennie
2013-02-18 at 2:40 pmVilma, jie tobulių tobuliausi, greičiau bandyk 🙂
jarga
2013-01-29 at 2:03 pmpuikiai atrodo riestainiukai, jau susiruošiau kept, tik keista, kad į tešlą neįeina joks skystis
Rennie
2013-01-29 at 3:37 pmRecepte parašiau “Dubenyje sumaišiau 300 ml. šilto vandens su druska, cukrumi, aliejumi ir sausomis mielėmis”. Vandens į sudedamąsias dalis neįtraukiau. Skanių riestainių!
jarga
2013-01-29 at 4:10 pmot varna. Ačiū
Monika
2013-01-31 at 7:27 pmAteinu su visu krepšiu pagyrimų! Jau šie riestainiukai tai nerealiai skanūs ir labai lengvai pagaminami. Rekomenduoju visiems!!!
Rennie
2013-02-18 at 2:39 pmMonika, kaip džiugu. Dėkui už pagyras 🙂
Kiaunė
2013-02-16 at 10:47 pmAtrodo labai skaniai! Tiesiog prašosi iškepami, reiks rytoj atsiliepti į šį šauksmą:)
Kaip manai, kiek šviežių mielių reiktų? Kepiau šiandien bandeles ir liko – būtų gaila išmesti, o čia puikiausias būdas sunaudotis jas:)
Rennie
2013-02-18 at 2:46 pmJei dar neiškepei, tai atsakau dėl mielių 🙂 Sausas mieles su žviežiomis galima keisti proporcija 1 prie 4, t.y jei reikia 7 g. sausų mielių, tai šviežių reikės 28 g. Sėkmės!
Kiaunė
2013-02-20 at 2:07 pmJau buvau iškepusi:) naudojau 30g mielių 550g miltų, viskas gavosi puikiai!
dėkui už receptą:)
Jurgita
2013-03-06 at 10:09 ampuikūs 🙂 tikrai nustebau, kad taip paprastai ir gana greitai viskas padaroma.
Raimonda
2014-03-05 at 8:00 amAčiū už puikų receptą!!! Šiandien mano mažasis keliauja į darželio Kaziuką su dideliu vėriniu šių riestainių 🙂 Barsčiau ir sezamais ir spalvotais pabarstukais, bet labiausiai mums patiko su perliniu cukrumi.
Rennie
2014-03-05 at 12:06 pmKaip smagu, reikia tikėtis mažiesiems jie patiks 🙂
Dovile
2014-03-11 at 4:28 pmMan gavosi tiesiog skanus batonas riestainio formos 🙁 , gal per trumpai paviriau…
ruta
2014-08-22 at 5:29 pmPabandziau, man patiko, bet plutele kietoka, ir patys riestainiai nedideli. Ar pries apvirima, jau suformuotu ju nereikia pakildinti??? Man norejosi. Ir man ju desimt sutilpo i viena skarda… Tai gal tikrai – reikia pakildinti po suminkymo? Aciu uz receptus ir ikvepima!
Aiste
2015-03-02 at 12:14 pmO kiek miltu cukraus druskos aliejaus deti?
Vincentas
2015-03-06 at 4:43 pmMergaitės, tai ką Jūs darote yra garsiosios lietuviškos baronkos (riestainiais yra visai kitokie suraityti kepinai), kurios XV amžiuje atsirado Smurgonyse ir greitai išgarsėjo visoje Vakarų ir Rytų Europoje, O nuo 1636 metų šios pavirintos ir tik po to keptos BARONKOS (senas jotvingių žodis, reiškiantis be rankų. Riestainiai arba vokiški krendeliai būtent turi atsikišimus – rankas), tapo pagrindiniu ir geidžiamiausiu Kaziuko mugės pirkiniu. O rusų tarybiniai okupacijos metais baronkas pagal rusiškus obščepito receptus pradėjo kepti visi duonos kombinatai, – jų šiandien didesnių ir mažesnių yra pilna visose maisto prekių parduotuvėse… pradžioje nepavirina, o tiesiog kepa
Simona
2017-01-07 at 10:14 pmSveiki, kepiau šiuos riestainius labai patiko, tačiau man riestainiai prilipo prie kepimo popieriaus kažin kodėl? Ką ne taip galėjau padaryti? Labai ačiū už atsakymą.
Indrė
2017-03-04 at 9:05 pmTikrai, ar nereikia suformavus bandeles ar skylutes pakildinti?…
Rennie
2017-03-06 at 5:58 pmTikrai būtų gerai dar pakildinti. Kažkaip to neužakcentavau, bet riestainiams būtų į naudą. Ačiū už pastebėjimą 🙂
Greta
2021-03-11 at 8:08 amKlausimas kaip išlaikyti beigelius kitai dienai, kad būtų kaip švieži ? Nes kita dieną man tokie guminiai jie tampa. Beje puikus ir labai paprastas receptas 🙂