APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

RUGELACH su aguonomis

Rugelach – tai šventiniai žydiški įdaryti sausainiai. Kaip byloja šių sausianių istorija jie kilę iš Lenkijos žydų bendruomenės, o dabar paplitę po visą pasaulį nuo Izraelio iki JAV. Šie sausainiai įdaromi pačiais įvairiausiais įdarais: cinamonu, šokoladu, trintais riešutais, džiovintais vaisiais, aguonomis.

Kalėdinius rugelach įdariau aguonų įdaru, kurį kvepinau naujaisiais Santa Maria meduolių prieskoniais su apelsinų žievelėmis. Apelsinų žievelėlių cukratais mano mama ir močiutė visada skanina aguonų įdarus pyragams, aguonos ir apelsinų žievelės labai kartu tinka. Močiutė kepdavo labai panašios formos sausainius, kuriuos įdarydavo su cukrumi išplaktu kiaušinio baltymu, o ant viršaus užraitydavo morengo kepurę, šių sausainių receptą esu įtraukusi į knygą “Nostalgiški skanumynai”, juos rasite ir mano bloge. Laikas iki Kalėdų yra pats tikriausias sausainių kepimo sezonas! Šiemet ir vėl jus kviečiu parsisiųsti el.knygelę “Kalėdinių sausainių ADVENTO kalendorius”, kurioje net 24 skirtingi sausainių receptai iš viso pasaulio. Tuo pačiu noriu paskatinti dalyvauti kalėdinių sausainių kepimo konkurse Facebook arba Instagram socialiniuose tinkluose, kurio prizas Santa Maria prieskonių kepiniams rinkinys ir mano naujoji sezoninė planuotė “Sezoninė knyga 2022”. Laikas kepti!

RUGELACH su aguonomis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: apie 40 vnt.
Gaminimo laikas: apie 1 val ir tešlos šaldymas

Sudėtis

  • Tešlai:
  • 200 g sviesto
  • 200 g kreminio sūrio (naudojau "Philadelphia")
  • 220 g kvietinių miltų (naudojau šviesius speltų)
  • žiupsnelio druskos
  • Įdarui:
  • 150 g aguonų
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 2 šaukštų apelsinų žievelių cukatų
  • 50 g razinų
  • 2 šaukštelių SANTA MARIA meduolių prieskonių su apelsinais
  • 1 kiaušinio trynio plakinio aptepti
  • 2 šaukštų aguonų apibarstyti

Eiga

1

Iš vakaro užmerkite aguonas karštame vandenyje, kad per naktį išbrinktų.

2

Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais ir suberkite į elektrinę kapoklę, kartu su miltais. Sukapokite šaltą sviestą su miltais į riebius trupinius, tada sukrėskite kreminį sūrį, berkite druską ir užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

3

Paruoškite aguonų įdarą. Išbrinkusias aguonas nusunkite, tai patogiausiai padarysite per drobelę. Nusunktas aguonas suberkite į elektinę kapoklę ir gerai sukapokite, kol net pradės aguonų pienas sunktis. Jei kapoklės neturite, aguonas galite permalti mėsmale. Sutrintas aguonas sumaišykite su cukrumi ir vienu išplaktu kiaušinio baltymu, berkite apelsinų žievelių cukatų, nuplikytų razinų ir meduolių prieskonių. Viską gerai išmaišykite.

4

Atšalusią tešlą padalinkite į keturias dalis ir kiekvieną ant miltuoto paviršiaus gerai iškočiokite. Ant iškočiotos tešlos padėkite didelę lėkštę ir apipjaukite aplink tešlą. Ant apvaliai apipjautos tešlos plonai tepkite aguonų įdarą, tik per patį centrą palikite aguonomis neapteptą lopinėlį. Apvalią tešlos formą supjaustykite į 12 vienodų trikampėlių. Kiekvieną trikampį susukite į ritinėlį taip, kad jo smaigaliukas būtų pasislėpęs po suvyniotąja dalimi, kad kepant neišsivyniotų. Tą patį padarykite ir su likusia tešla.

5

Paruoštus sausainius sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus, kiekvieną aptepkite kiaušinio trynio plakiniu ir apibarstykite aguonomis. Kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Iškepusius sausainius palikte praaušti. Jie skanūs išlieka kelias dienas.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Dagnė
    2021-12-08 at 8:03 pm

    Kepiau, labai skanūs sausainiai 🙂
    Tik netyčia įvertinau viena žvaigždute, neleidžia pakeisti. Labai atsiprašau.

  • Komentuoti: Dagnė Atšaukti