Rudeniop gyvenimo tempas dažniausiai žymiai paspartėja. Bent jau mano, tai tikrai. Greitai paruošiamas maistas darbo dienomis mano šeimoje tampa tiesiog būtinybe. Šį kart vakarienei greitai iškepiau šamą, prieš tai jį ištryniau pesto padažu ir apdėliojau naminiais pomidorais, žuvis kvepėjo Viduržemio jūra…
Darbo dienomis aš stengiuosi maistą ruošti paprastai ir greitai, bet svarbiausia, kad nuo to nenukentėtų nei maisto kokybė, nei skonis. Šį kart vėlyviems pietums-vakarienei valgėme keptą Merkio šamą kurį iš anksto buvau išdorojusi: iš galvos ir kaulų išviriau sultinį, kuris savo eilės vis dar laukia šaldiklyje, vieną žuvies file gabalėlį išsikepėme savaitgalį ant laužo, o pusė atlikusios žuvies pasilikau ateinančiai darbo dienai.
Taip iškepta žuvis lieka sultinga, nes pomidorai neleidžia jai išsausėti, o pesto padažas ir raudonėlis jai suteikia kvapnumo.
Šamas keptas su pomidorais ir pesto padažu
Sudėtis
- 1 Merkio šamo file (apie 400 g)2 pomidorai
- 2 v.š. pesto padažo (naudojau naminį bazilikų)
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 a.š. džiovinto raudonėlio
- ryšelio svogūnų laiškų
- druskos, pipirų
- Pateikimui:
- virtų ryžių
Eiga
Iš anksto išdarinėtą šamo file su oda padalinau į keturias dalis.
Gabalėlius ištryniau pesto padažu.
Kepimo formą sutepiau 1 v.š. aliejaus ir į ją guldžiau šamo kepsnius, oda į apačią.
Pomidorus supjausčiau riekelėmis ir sudėjau ant šamo gabalėlių. Ant viršaus barsčiau pipirus, druską, raudonėlius, pjaustytus svogūnų laiškus ir apšlaksčiau likusiu aliejumi. Visą tai padariau per penkias minutes.
Šamą kepiau 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol žuvis iškepė, o pomidorai apskrudo. Kol kepė žuvis, išviriau ryžius.
Taigi, po 25 minučių mano sukiojimosi virtuvėje, visi jau sėdėjome prie stalo ir skaniai vakarieniavome.
4 Comments
Odeta
2012-09-10 at 1:30 pmDievinu tokius patiekaliukus…genialumas paprastume:)
Rennie
2012-09-10 at 1:50 pmDėkui, Odeta, paprastas paruošimas ir kokybiški produktai gali padaryti stebuklus 🙂
Nida
2012-09-14 at 1:57 pmKokia gera mintis gaminti žuvį su pesto padažu! Pati nebūčiau sugalvojus, nors ko jau ko – šviežio pesto mano šaldytuve visuomet yra:) O ir naujas žuvies paruošimo būdas pravers, nes jau kiek pabodo tradiciniai receptai… Labai ačiū už idėją!