Ypatingai skanus ir paprastas žuvies file kepimo būdas kepsninėje. Taip kepant žuvį, nereikia jos vartyti, ji puikiai iškepa paguldyta ant odelės, kuri tiek apskrunda, kad net tampa panaši į traškučius. Žuvies mėsa iškepa labai skaniai, sultingai ir neperkepa, o krapai bei garstyčių sėklos jai suteikia pikantiško gaivumo.
Kaip apsidžiaugiau sužinojusi, kad Merkio šamas jau prekiauja ir išpjaustytomis šamo file. Nebereikės pačiai vargti ir žuvies darinėti, juk vasarą taip norisi viską daryti greitai ir ilgai neužsibūti virtuvėje. Tokią žuvies file tik imk ir kepk. Šviežumėlis, skanumėlis!
Taip pat kepti galima ne tik šamo file, bet ir lašišos, ar kitos stambesnės žuvies file.
Šamo file kepta kepsninėje
Sudėtis
- 1 didelė Merkio Šamo file (apie 700-800 g)
- 2 v.š. citrinos sulčių
- 4 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. garstyčių sėklų grūdelių
- 1 didelio pundelio šviežių krapų
- druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
- augalinio aliejaus (šamo odos ir grotelių sutepimui)
Eiga
Šamo file su oda nuploviau ir gerai nusausinau.
File odą gerai teptuku ištepiau augaliniu aliejumi, kad kepant nepriliptų prie kepsninės grotelių.
Citrinos sultis sumaišiau su druska, pipirais ir išplakiau su alyvuogių aliejumi. Į padažą sudėjau smulkiai pjaustytus krapus ir garstyčių grūdelius, viską gerai išmaišiau. Pagamintą padažą pyliau ant šamo mėsos ir palikau valandai, kad pasimarinuotų.
Kepsninę paruošiau vidutinio karštumo, kepimui ant tiesioginės ugnies. Kepsninės groteles, kad nepriliptų šamo odelė prie jų, patepiau aliejumi.
Virš vidutinio karštumo žarijų ant grotelių, oda į apačią, guldžiau paruoštą šamo file. Kepsninės dangtį uždengiau ir palikau žuvies file kepti 15 minučių. Jei galite, tai storesnį file galą guldykite virš kaitresnės ugnies, o uodegą, ten, kur mažiau anglių.
Per penkiolika minučių žuvis visai iškeps, o jos odelė apskrus, o vietomis net apdegs. Taip kepant žuvies vartyti nereikia, jos mėsa puikiai ir sultingai iškepa ir gražiai nusiima nuo kepimo grotelių. Jei norite, prieš kepdami žuvies file galite supjaustyti gabalais, bet tai nebūtina, nes iškepta visa žuvies file atrodo gražiau.
3 Comments
Rūta
2013-06-07 at 3:22 pmNa ir gražumas to šamo 🙂 Kažin, o jei kepant be dangčio, tai tikriausiai vertėtų susukti į foliją, kaip manai?
Dalia M.
2013-06-23 at 11:03 pmSveiki, o ta šamą ant COBB kepsninės ar ant tradicinės? Galvoju,o kaip Cobbe?
Odeta
2013-07-03 at 7:16 pmOho, visos kaip susitarusios, žuvis į kepsnines perkėlėme:) Aš tai dabar iš viso tinginizmu tik ir užsiimu:) Griaužiu agurką ar šaldytuvą tuštinu nuo senienu:)