Tai nepelnytai pamirštas, labai paprastas ir pigus receptas. Mano močiutė šiuos skrylius vadino “lazankėmis” ir dažniausiai virdavo tarp Kalėdų ir Trijų Karalių švenčių. Padažui labai patogu naudoti maltas aguonas dar užsilikusias nuo Kūčių, šis patiekalas – gera proga jas išbaigti.
Šis receptas – iš mano ilgai lauktos knygos “Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus” ankstyvosios žiemos skyriaus, kurį rasite prie patiekalų iš aguonų. Knygą pavartyti galite čia, o įsigyti su asmenine dedikacija Jums šioje krautuvėlėje.
“Kai po Kalėdų atlieka daug maltų aguonų, dažnai gaminame tokius skrylius, juos dar vadiname „lazankėmis“. Tai labai dažnas maistas mūsų namuose nuo Kalėdų iki pat Trijų Karalių. Jų gaminimo tradiciją perėmiau iš savo močiutės, tai vienas mėgstamiausių mano tėčio tarpušventės patiekalų.”
Ištrauka iš knygos “Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”
Skryliai su aguonomis
Sudėtis
- 1 stiklinės vandens
- 1 kiaušinio
- 3 stiklinių miltų
- žiupsnelio druskos
- Padažui:
- 2 šaukštų maltų aguonų
- 1 šaukšto cukraus
- 50 g sviesto
Eiga
Pagaminkite skrylių tešlą. Vandenyje su druska išmaišykite kiaušinį ir pildami miltus užmaišykite prie rankų nelimpančią tešlą.
Paruoštą tešlą iškočiokite ant miltuoto paviršiaus ir sausainių formele pagaminkite skrylius. Puode užvirkite vandenį, jį pasūdykite ir suleiskite virti skrylius. Virkite juos apie 5 minutes, kol iškils į paviršių. Išvirusius išgraibykite kiaurasamčiu.
Maltas aguonas sumaišykite su cukrumi. Ištirpinkite sviestą. Skrylius apipilkite sviestu ir sumaišykite su saldžiomis aguonomis. Patiekite dar karštus.
Išbandykite kitaip... Skrylius galite gaminti ir paprasčiausiai aštriu peiliu supjaustę tešlą rombais.
Užrašai
Receptas iš knygos "Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus". Patiekalą fotografavo Eglė Mačerauskė.
8 Comments
Vilma
2014-01-06 at 3:32 pmLabai geras žinomas receptas, kurį mes visad ragaujame Kučių vakarą pas mano mamą 🙂 Tik padažas būna be sviesto, o kažkas panašaus į kūčiukų pieną.
Rennie
2014-01-07 at 11:26 amVilma, esu girdėjusi, kad kiti šį patiekalą ruošia Kūčių vakarienei, bet mūsų šeimoje tai grynai tarpušvenčio patiekalas. Šiam skrylių receptui naudojamas ir kiaušinis, ir sviestas, tai Kūčioms jis nelabai tiktų, bet jį tikrai galima būtų adaptuoti ir šiai šventei 🙂
Vilma
2014-01-08 at 10:20 pmSviesto, kaip ir sakiau, nenaudojam, o kiaušinių skrylių tešlai – irgi ne. Čia kaip virtinukų tešlai. Taigi puikiausiai tinka Kūčių vakarienei 😉 Siūlau pabandyt! 😉
Mona
2014-01-06 at 6:40 pmKokia nostalgija apėmė… Firminis mano a. a. močiutės patiekalas, kurį ruošdavo anūkams. O kokia atrakcija būdavo miliniame dubenyje trinti aguonas. Už receptą nedėkosiu, jis pažįstamas iki skausmo, ačiū už tą emociją…
Rennie
2014-01-07 at 11:33 amKaip smagu, kai mano aprašyti receptai jums primena vaikystės skonius, tada jaučiuosi padovanojusi džiaugsmą ir atgaivunusi šilčiausius vaikystės prisiminimus, juk be to net išskirtiniausias ir sudėtingiausias patiekalas būtų tik maistas…
Mona
2014-01-06 at 6:41 pmTurėjo būt moliniame, ne miliniame
saule
2014-12-10 at 12:33 amO stikline tai kiek butu gramu, koks standartas kai receptuose parasyta stikline? As turiu ivairiu dydziu stikliniu 🙂 noriu siu skryliu ir noriu kad skaniai gautusi 🙂
Rennie
2014-12-10 at 2:34 pmStiklinė 250 ml.