Šis šokoladinis burokėlių pyragas pranoko visus mano lūkesčius, seniai bevalgiau tokį skanų ir drėgną šokoladinį pyragą.
Anokia čia šiais laikais naujiena – pyragai su daržovėmis! Visai nenoriu būti originali, tik labai seniai norėjau iškepti šokoladinį burokėlių pyragą, o dar kai tokį užmačiau savo naujoje Nigel Slater knygoje, tai iš kart pasiraitojau rankoves.
Pyragą pateikiau pagal recepto autoriaus rekomendacijas su plakta grietinėle ir aguonomis. Man asmeniškai jau buvo per daug to gėrio, gavosi toks „sviestas sviestuotas“, nors mėgstantiems riebiau gal ir turėtų patikti. Man skaniausias šis šokoladinis pyragas buvo vienas su Earl Grey arbatos puodeliu. Dieviškai skanus, nuodėmingai šokoladinis, burokėliai jam suteikė charakterio ir drėgnumo. Būtinai kepsiu ir kitą kartą, tik čili miltelių kiek daugiau įbersiu.
Šokoladinis burokėlių pyragas
Daugiau daržovių
Sudėtis
- 250 g virtų arba keptų tarkuotų burokėlių
- 200 g tamsaus šokolado
- 200 g sviesto
- 135 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 3 šaukštų kakavos miltelių
- 5 kiaušinių
- 190 g cukraus
- žiupsnelio aitriųjų paprikų
- cukraus miltelių
Eiga
Pirmiausiai sulaužiau šokoladą, sudėjau jį į indelį ir stačiau į puodą su karštu vandeniu, kad ištirptų. Kai šokoladas ištirpo į tą patį indelį sudėjau smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Kai ir jis ištirpo sudėjau čili miltelius bei gerai išmaišiau iki vientisos masės.
Atskirame inde sumaišiau miltus, kepimo ir kakavos miltelius.
Kiaušinių baltymus atskyriau nuo trynių. Baltymus mikseriu išplakiau su cukrumi iki standumo, o trynius išsukau šokolado masėje. Į šokolado masę sukrėčiau tarkuotus virtus burokėlius ir gerai išmaišiau, tada supyliau plaktus baltymus bei atsargiai išmaišiau. Galiausiai subėriau pagamintą miltų-kakavos mišinį ir viską išsukau iki vientisos masės.
Apvalią 24 cm. torto formą ištepiau aliejumi ir supyliau tešlą.
Kepiau įkaitintoje iki 160 laipsnių orkaitėje apie 45 min. Iškepęs pyragas per viduriuką turi būti kiek minkštokas, kaip ne visai iškepęs, išėmus iš orkaitės pyrago vidurys kiek įdumba, bet taip ir turi būti. Pyragas turi ataušti ir tik tada galima bus patogiai jį išimti iš kepimo formos. Pyragą puošiau iš popieriaus iškirptu burokėlio trafaretu.
Užrašai
Recepto šaltinis Nigel Slater knyga http://www.nigelslater.com/tender.asp
52 Comments
Jurgita
2012-01-16 at 2:38 pmChi, burokėlio trafaretas koks fainas :))
Pyragas atrodo tikrai nuodėmingai, tik va man vis rankos neprieina iki saldžių kepinių su burokėliais..
Rennie
2012-01-16 at 8:47 pmJurgita, tas trafaretas, tai mano mieliausiojo darbas 🙂 Prašiau kad tik į ropę ar ridikėlį nebūtų panašus, bet visgi panašumų liko 🙂 Mano rankos irgi ilgai iki jo tiesėsi, nuo pat rudens, bet dabar ne už ilgo planuoju ir antrą kart jį kepti.
Nida
2012-01-16 at 2:39 pmGeras! Nbuvau girdejusi apie tokia minti – pyraga su burokais! Labai knieti isbandyti!!!
Rennie
2012-01-16 at 8:52 pmNida, internete jau seniai panašūs receptai skraido, seniai norėjau ir aš išbandyti, bet kai pamačiau jo receptą naujai skaitomoje knygoje, tai nesusilaikiau ir iškepiau. Man tai labai skanus buvo, burokėliai jam suteikia tokio drėgnumo ir žemės skonio. Taigi, pabandyk ir turėsi savo nuomonę apie jį 🙂
Maisto Diletante
2012-01-16 at 3:07 pmO visiškai jokio skonio burokėlių nebuvo? Šiaip aš juos labai mėgstu, bet pagalvojus apie šokoladą ir burokėlius kažkaip neskanu burnoj pasidaro.
Bet tas burokėlis ant pyrago kaip gražiai atrodo 🙂
Rennie
2012-01-16 at 8:57 pmMaisto Diletante, burokėlių skonio (bent jau tokio prie kurio mes pripratę) tai tikrai nesijaučia. Labai skanus šokoladinis pyragas, kas nežinojo, kad su burokėliais, nesuprasdami klausė kodėl jis toks dėgnas ir ko čia įmaišyta. Visiems ragavusiems patiko, tik reikia nugalėti stereotipą, kad burokėliai tik salotoms ir sriuboms skirti 🙂
Maisto Diletante
2012-01-17 at 12:13 pmBūtent, stereotipai…reikia juos nugalėti, smalsu labai būtų tokio pyrago paragauti.
Violeta
2012-01-16 at 4:33 pmSmalsu išbandyt, kelis receptukus esu pasižymėjus, bet kaip visada bandysiu jau išbandyta 🙂 O burokėlius per kokią tarką tarkuot? Vadinamąją burokinę ar smulkiau?
Rennie
2012-01-16 at 9:01 pmVioleta, aš irgi buvau kelis nusižiūrėjusi, bet apsistojau prie šio. Mano burokėliai buvo kepti ir tarkuoti burokine tarka, bet recepte buvo patariama tarkuosti smulkiau. Man tai labai tiko, kad ne visai smulkiai sutarkavau ir buvo rupiau.
oditele
2012-01-16 at 4:44 pmmane smalsumas irgi nuvedė kepti šio pyrago praeitą savaitgalį , bet jis manęs nesužavėjo, kažko trūko iki “pilno” skonio 😉 pritariu, kad trafaretas atrodo labai mielai ir džiaugiuosi, kad pyragas išėjo skanus 😉
Rennie
2012-01-16 at 9:05 pmOditėle, o pagal kokį receptą tu kepei? nes jo variantų tai daug yra, maniškis iš knygos “Tender”, mums labai patiko 🙂 O mintis apie trafaretą gimė labai spontaniškai, nes visai nežinojau, kuo jį papuošti 🙂
oditele
2012-01-19 at 6:20 pmrinkausi iš blogerių siūlomų receptų 😉 kažko vadinasi nemokėjau padaryt tinkamai..nieko tokio, kaip sako bus tų pyragų..;))
Rennie
2012-01-23 at 11:36 amPabandyk kitą kart šį variantą, tikiuosi tavęs nenuvils 🙂
Viktorija
2012-01-16 at 5:27 pmIr aš kepiau pyragą su burokėliais, tik sveikuolišką, be sviesto, šokolado, tik su kakava. Jei jau tas man patiko, tai šitas turėtų būti iš viso pasaka 🙂
Rennie
2012-01-16 at 9:08 pmViktorija, na manasis tai tikrai visai ne sveikuoliškas 🙂 Pritariu tau, kad su tiek sviesto ir šokolado jis net didžiausiems smaližiams turėtų tikti 🙂
Anonymous
2012-01-16 at 6:52 pmJau ne pirma kart kepu,skonis super.:))Burokeliai siam pyragui suteikia isskirtini skoni..
Rennie
2012-01-16 at 9:10 pmMielas Anonime, pilnai pritariu jūsų nuomonei, burokėliai šiam pyragui suteikia gilumo ir nenusakomo skonio, čia jie labai tinka. O čili suteikia pyragui dar daugiau šarmo 🙂
Aušra
2012-01-17 at 5:15 amIsivaizduoju, kad turetu buti labai skanu; Rennie – nuotraukos irgi puikios! o apie Nigel Slater nieko nesu gridejusi; reikes pasidometi;
Rennie
2012-01-17 at 9:38 amAušra, Nigel Slatel yra vienas žymiausių Anglijos šefų, rašančių apie maistą. Jis toks natūralistas, savo receptuose naudoja daug vietinių sezoninių vaisių ir daržovių. Ši knyga “Tender” sudaryta iš dviejų tomų, viena apie daržoves, o kita apie vaisius. Šioje knygoje pateikiami ne tik “nuogi” receptai, bet išsamiai aprašomos ir pačios daržovės/vaisiai, su kuo jie tinka ir kaip auginami.
Asta
2012-01-17 at 9:51 amŽavingai burokėliškai šokoladiška! Mielai gabalėlį suvalgyčiau
Rennie
2012-01-17 at 10:09 amAsta, mielai Australijon nusiūsčiau, jei galėčiau 🙂
Laura
2012-01-17 at 2:49 pmTurbūt šiam pyragui gražesnio dekoro ir negalima sugalvoti 😉
Rennie
2012-01-17 at 3:01 pmDėkui, Laura.
Reda
2012-01-19 at 12:52 pmNerealu Rennie!!! labai gražus trafaretas, nuostabiai papuoštas pyragas! Tikrai, kad gražiau papuošti burokėlių pyrago ir nebūtų įmanoma 🙂
Rennie
2012-01-23 at 11:37 amReda, dėkui už komplimentus pyragui, perduosiu vyrui, kad jo karpytas trafaretas tiek daug pagyrų susilaukė 🙂
Anonymous
2012-01-24 at 3:18 pmTik ką išsikepiau ir suvalgiau gabalėlį… mmmm… laaaabai skanus. Tikrai.
Gaminant šiek tiek nukrypau nuo recepto: su cukrumi suplakiau ne baltymus, o trynius (apsižioplinau skaitydama receptą), antra, pirmiau į šokolado-sviesto-trynių masę supyliau miltų-kakavos-kep.miltelių mišinį, tik po to atsargiai įmaišiau suplaktus baltymus. Pastarasis “nusižengimas” buvo padarytas sąmoningai, nes, mano galva, jei miltus įmaišome po baltymų, ir dar išsukame, prarandame visą į baltymus įplaktą orą ir kepinio purumą (būtent dėl jo ir plakam putas).
Rezultate gavau nuostabų pyragą be įdubusio viduriuko. Ačiū už receptuką. 🙂
Rennie
2012-01-25 at 2:20 pmMielas Anonime, džiaugiuosi, kad patiko. Kadangi, kepiau pagal knygos receptą, tai ten buvo nurodyta miltų mišinį supilti gale. Šio pyrago esmė ne purumas, o drėgnumas, tai tie baltymai didelės reikšmės čia nesudaro. O pyragas su tuo įdubimu viduje, gaunasi dar labiau drėgnesnis, tik reikia valgyti jau praaušusį. Bet kokiu atveju džiaugiuosi, kad išbandėte, kad jums patiko ir kad receptąadaptavote savo skoniui 🙂
Primavera
2012-01-28 at 9:22 pmSeniai norejau isbandyti si sokoladinio pyrago varianta – labai aciu uz pasidalinima! Pabandziau, tikrai patiko. Kita karta deciau maziau cukraus – mano skoniui jis siek tiek per saldus:).
Ir, aisku, maniskiam pyragui labai truko tokio nuostabaus trafaretinio piesinuko – prisidedu prie pagyru!:-)
Rennie
2012-02-15 at 2:23 pmPrimavera, aišku, cukraus kiekį galima reguliuoti pagal savo skonį, man šokoladiniai pyragai irgi galėtų būti mažiau saldūs 🙂 O trafaretąs lengviausias papuošimo būdas, išsikirpai, uždėjai ant pyrago ir štai pyragas jau rafinuotesnis 🙂
Kornelija
2012-03-02 at 9:23 pmMan tai yra tobulas pyragas! ačiū už šį receptą, tikrai dar ne kartą jį kepsiu 🙂
Rennie
2012-03-04 at 9:11 pmMan irgi jis tobulas 🙂 Dėkui!
avevita
2012-03-29 at 2:12 pmPas mane orkaitėj kaip tik dabar šitas puikuolis kepa, jau kokį n-tąjį kartą, visiems labai patinka, ačiū už puikų receptą 😉
Jurate2
2013-01-14 at 9:02 amNerealus pyragas! Š kepu šį pyragą, ir darau tortą 🙂 Pjaunu biskvitą į tris blynus,pertepu plakta grietinėle ir vyšniomis – nebuvo dar nei vieno, kuriam nepatiktų. O ir pasakius, koks čia tortas, iš nuostabos akys išsiplečia 😀 Ačiū!
Rennie
2013-01-14 at 2:53 pmO, kaip gerai, Jūrate, sugalvojote, pyragą paversti tortu. Jaučiu koks skanus 🙂
Jurate2
2013-01-17 at 7:20 amtikrai labai skanus – abejingų jam nėra 🙂 Mano brolis iš viso nevalgo tortų – šito kerta dvi porcijas :)))))
Vika
2013-01-16 at 7:22 pmpanašu, Mieloji, aš irgi pribrendau šiam kepinukiu 🙂 burokai iškepti laukia rytdienos 🙂
Rennie
2013-01-17 at 7:11 amVika, tikiuosi jums visiems patiks, tik šeimynai iš karto nesakyk iš ko jis 🙂
Laima
2013-05-02 at 2:16 pmRennie – nuostabus pyragas!!! Ir kaip greit pagaminamas! Šeimynai labai patiko, prašė iškepti dar ! 🙂 Ačiū už nuostabų receptą – einu žvalgytis į dilgėlių ir kepsnių skyrelius – visgi sezonas prasideda 🙂
single
2014-10-27 at 7:13 pmNa, pagaminimas man uztruko ne 15 min… net negaliu pasakyti, kodel. Net ne del judejimo, nors pastaruoju metu esu gan nerangi (40 ta nestumo savaite). Gal kazkaip vis bandziau nepamirsti, ka po ko imaisyti.. 😀 kita karta gal greiciau gausis, nes TIKRAI DAR KEPSIU!. Aciu uz puiku recepta! Dejau 4 didelius kiausinius, baltymai gerai neissiplake (pakliuvo trynio), viduriukas neikrito, bet pyragas gavosi TOBULAS. 😉 trapus, bet dregnas. Man nesijaucia burokeliai visiskai, nors vyras sako, kad poskonyje kazkoks “burokelis lieka”.. 😀
Irena
2015-07-29 at 2:08 pmpasakiskai skanus tik kita karta desiu maziau cukraus
viktorija
2016-03-14 at 8:44 amGarbes zodis-be proto skanus! Gal tik cili desiu daugiau kita karta..Aciu
Justina
2016-09-14 at 9:19 pmRuduo man kažkodėl yra pyragų ir keksiukų metas, o jį pasitikau su šiuo nuostabaus skonio pyragu. Burokėlius tarkavau smulkiai, tai neįgudę receptoriai net neįtartų, kad jų ten iš viso yra. Taip pat dėjau mažiau cukraus nei nurodyta ir kitą kartą tikrai įdėsiu daugiau čili paryškinti skoniui. Ačiū už tokį nuostabų ir netikėtą atradimą! Dar tikrai kepsiu ir ne kartą.
Ramunė
2016-12-15 at 9:09 pmSveiki,kepu šį pyragą jau trečią kartą,puikus skonis ir burokėlių visai nesijaučia.Tik maišau pilno grūdo miltus su speltos,man taip kažkiek sveikiau.Norėjau paklaust,kokie miltai dar tiktų šiam pyragui tik be kvietinių?Ir dedu rudojo cukraus,sodrumą duoda.
Pagarbiai Ramunė
Justina
2017-01-27 at 11:12 amLabai įdomus receptas, noriu išbandyti! Bet neturiu svarstyklių (tik matuoklį miltams, cukrui). Gal preliminariai prisimenat, kiek ir kokio dydžio burokėlių sudėjot? 🙂
Ramunė
2017-02-05 at 3:50 pmSveiki,
Sakykite,ar receptas tinka keksiukams kepti?
Rennie
2017-03-06 at 5:59 pmTikrai tinka, tik kepkite trumpiau.
Dovile
2017-03-10 at 10:07 amSveiki , kaip tik vakar kepiau šį pyragą. Viską dariau pagal receptą, tik cukraus dėjau mažiau. Pyrago konsistencija gavosi ideali, bet ..burokėlis man visiškai permušė skonį, buvo dominuojantis skonis ?. Prieš tai juos buvau iškepusi orkaitėje suvyniotus į foliją. Dėjau tiek, kiek nurodyta recepte, nei gramu daugiau.
Rennie
2017-03-21 at 11:57 amNa burokėlių irgi būna visokių rūšių, gal jūsų labai išraškingas pasitaikė 😉 Šiaip pyrage labai smarkiai burokėliai tikrai nesijaučia, jie pyragui priduoda tik tokį žemišką skonį
Alina
2017-05-04 at 9:55 pmNuostabaus skonio pyragas,burokėliai suteikia riešutų skonį, cukraus dedu mažiau, ačiū už.receptą.
Indrė
2018-08-30 at 12:09 pmSveiki, Rennie,
Ne kartą kepiau šį pyragą ir jis tapo mano ir šeimos vienu mėgiamiausių!
Norėjau dar kartą išsikepti, bet… neberandu recepto… Ar tik man nerodo, ar pabėgo kažkur?
Jolanta
2019-11-18 at 7:33 pmTobulas skonis
Lina
2020-09-22 at 6:59 pmPagal jūsų receptą, šį pyragą kepu jau turbūt kokį 6 kartą🙂
Skonis superinis,patinka,kad pyragas drėgnas,o spalva irgi labai subtiliai atrodo👌😍 Žodžiu skonis tikrai nepalieka abejingų ir niekas nei neįtaria,jog sudėtyje yra burokėlių🙂