Labai skanus, su spanguolių rūgštele ir apelsinų žievelių aromatu. Šokoladinių sausainių pagrindas ir minkšta, soti varškė tiks ne tik popiečio arbatėlei, bet ir vėlyviems pusryčiams. Šį pyragą tikrai verta išbandyti…
Sūrio pyragai man labai patinka, jie maistingi ir sotūs, o jei dar skaninti vitaminingomis uogomis, tai visai gerai. Vaikai ir suaugę juos valgo apsilaižydami, nors tokie pyragai dar skanesni kitą dieną, bet dažniausiai jie iki jos paprasčiausiai “neišgyvena”. Šviežias spanguoles visą žiemą perku turguje, bet pastebėjau, kad jų jau atsirado ir didžiųjų prekybos centrų, daržovių skyriuose, kuriuose spanguolės, užpiltos vandeniu, parduodamos plastikiniuose indeliuose. Šių uogų stengiuosi visad turėti šaldytuve, kaip jas laikyti galite pamatyti čia .
Sūrio pyragas su spanguolėmis
Sudėtis
- Pagrindui:
- 1 pakelis (180 g) šokoladinių sausainių (naudojau "Selga")
- 100 g. minkšto sviesto
- Įdarui:
- 1 kg. kreminės varškės „President“
- 3 kiaušiniai
- 1 st. cukraus
- 2 v.š. miltų
- 1 v.š. pieno
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 2 a.š. apelsinų žievelių cukatų
- Užpilui:
- 2 st. šviežių spanguolių
- 1 st. rudojo cukraus
- 1 a.š. cinamono
Eiga
Sausainius sulaužiau ir sudėjau į virtuvinį kombainą, kad sutrintų juos į miltus. Kai sausainiai buvo susmulkinti sudėjau minkštą gabalėliais pjaustytą sviestą ir išsukau iki vientisos masės.
Kepimo formos dugną išklojau kepimo popieriumi ir subėriau sausainių-sviesto masę, ją vienodai šaukštu paskirsčiau po visą formos dugną ir kišau kepti į įkaitintą 160 laipsnių orkaitę 10 minučių. Iškepusiam pagrindui leidau ataušti.
Varškę mikseriu išsukau su cukrumi ir miltais. Tada sudėjau kiaušinius, cukatus, vanilinį cukrų ir pieną, viską gerai išsukau.
Varškės masę pyliau ant praaušusio pagrindo ir pašoviau kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę 30 minučių. Po pusvalandžio orkaitės kaitrą sumažinau iki 150 laipsnių ir dar kepiau apie 30 minučių. Kai pyragas iškepė, išjungusi orkaitės kaitrą pradariau jos dureles ir palikau pyragą pusvalandžiui aušti orkaitėje. Praaušusį pyragą kelioms valandoms stačiau subrendimui į šaldytuvą.
Spanguolių padažui uogas su cukrumi ir cinamonu sutryniau bulvių košės gaminimo įrankiu. Uogų nereikėtų labai smarkiai susmulkinti, o tik lengvai sutrinti. Prieš pat pateikimą spanguolių padažą užpyliau ant sūrio pyrago, kad jis lengvai nuvarvėtų per pyrago šonus. Pyragą puošiau cukruotomis šviežiomis spanguolėmis.
8 Comments
odeta
2013-01-19 at 5:18 pmAš irgi tokį neperseniausiai gaminau, tik su juodųjų serbentų užpilu. Man net labiau patiko, nei su karamele. Gal dėl to, kad nemėgstu saldžiai:)
Rennie
2013-01-20 at 7:26 pmSu juodaisiais serbentais irgi turėjo būti labai skanu 🙂 man visad uogos labiau patinka už karamelę ir šokoladą.
drgasdg
2015-02-08 at 5:12 pmcia varskes o ne surio pyragas, skaitykit ka rasot…….. pilnas internetas surio pyragu bet jie gaminasi is varskes tai cia logiska? jus is tikro surio kaimisko pagaminkit pyraga?
Jurgita
2013-01-19 at 5:23 pmišbandyta 🙂 labai labai skanu. o ir spanguolės čia puikiai “groja”. ačiū 🙂
Rennie
2013-01-20 at 7:27 pmJurgita, kaip džiugu, kad turėjote skanų savaitgalį 🙂
Rita P.
2013-10-28 at 3:49 pmIšbandytas !! labai skanus ,tik vietoj spanguolių valgėm su trintomis avietėmis ,ačiū 🙂
Rennie
2013-11-11 at 10:15 pmSu avietėmis prabangiai turėjo gautis 🙂
Ilona
2015-02-13 at 6:31 pmAr trintos braskes tiktu vietoje spanguoliu?