Gaminu/ Pavasaris

TAUSUS GAMINIMAS: kaip panaudoti padžiūvusią ruginę duoną?

Kiek save pamenu, visada stengiausi tausoti maistą, o ypač duoną. Liūdna, bet tyrimai rodo, kad būtent duona atsiduria tarp dažniausiai išmetamų namų ūkiuose produktų. Duonai užauginti ir pagaminti sunaudojama daugybė išteklių, todėl reali duonos kaina yra kur kas didesnė, nei ta, kurią už ją sumokame. Ar žinojote, jog tam, kad būtų užaugintas ir pagamintas 1 kilogramas duonos yra išeikvojama net 1608 litrų vandens? Taigi, stenkimės duoną vartoti atsakingai, suprasdami tai neišmeskime jos, o pabandykime prikelti naujam gyvenimui. Padžiūvusi duona gali būti puiki žaliava naujiems skaniems receptams. Duonos galiojimas yra žymimas “geriausias iki” todėl ir pasibaigus jos galiojimui, ją galima kuo puikiausiai panaudoti, aišku, jei prieš tai ji buvo tinkamai laikoma. Norėdami, kad juoda duona ilgiau išliktų šviežia, laikykite ją šaldytuve, o norėdami išlaikyti dar ilgiau galite užšaldyti.

Labai džiaugiuosi prisijungusi prie Lietuvos vartotojų instituto suburtos tarptautinė iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“, kurios tikslas – mažinti maisto švaistymą namuose ir taip prisidėti prie globalių problemų sprendimo: klimato kaitos stabdymo, išteklių tausojimo ir biologinės įvairovės išsaugojimo. Norėdami save patikrinti, galite atlikti interaktyvų testą „Nematomoji maisto pusė“ , tai smagi pramoga su naudingu informacijos užtaisu.

Taigi, kur ir kaip galėtume panaudoti sudžiūvusią ruginę duoną?

  • Gaminkime duonos girą. Kiek pamenu, mano močiutė visada kaupdavo padžiūvusias juodos duonos riekeles tik tam skirtame drobiniame maišelyje, iš kurių po to gamindavo skaniausią pasaulyje naminę girą.
  • Susmulkinkime ruginę duoną į džiūvėselius. Tai patogiausiai galima padaryti kapokle su S formos peiliukais arba paprasčiausia mėsmale. Ruginės duonos džiūvėsėliuose, kaip ir įprastuose šviesios duonos, galite apvolioti kepamą mėsą. Ruginės duonos trupiniai patiekalams suteiks daugiau skonio ir išskirtinumo. Išbandykite tikrą lietuvišką karbonadą pasiruošti būtent su ruginės duonos trupiniais. Ruginės duonos trupiniai nuo seno beriami ir į kepamus biskvitinius kepinius, bei tortus. Saldžiuose kepiniuose juodos duonos trupiniai labai dera su šokoladu. Savo knygoje “Sezoninių skanumynu istorijos” esu surašiusi torto su ruginės duonos trupiniais receptą, kuris pertepamas kremu su varškės sūriu.

Juodos duonos trupinius taip pat labai skaniai panaudosite ruošdami sluoksniuotą juodos duonos desertą. Jis populiarus kaimyninėje Latvijoje. Šį desertą gaminau “Linkėjimai, maistas” tiesioginėje transliacijoje iš savo namų. Recepto filmuotą gaminimą galite stebėti čia. O surašytą receptą rasite ir mano bloge.

  • Pasiruoškime ruginės duonos skrebučių. Iš juodos duonos galite pasigaminti labai panašius duonos skrebučius, kaip ir iš baltos. Tokie skrebučiai puikiai tiks į salotas ar trintas sriubas. Išbandykite tradicines tarkuotų morkų salotas su českanais apsibarstyti juodos duonos skrebučiais. Sriuboms juodos duonos skrebučiai suteiks išskirtinumo bei lietuviško skonio. Rekomeduoju išsivirti pavasarinę trintą dilgėlių sriubą su juodos duonos skrebučiais. Tikiuosi, atrasite naujų skonių!

Padžiūvusią ruginę duoną taip pat galite sunaudoti pagaminę traškiąją granolą su rugine duoną. Šį receptą irgi gaminau video transliacijoje iš savo namų, ją galite peržiūrėti čia. O šios granolos receptą surašytą rasite ir mano tinklaraštyje.

Daugiau idėjų, kaip sunaudoti ir nešvaistyti maisto rasite iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ tausių receptų kolekcijoje. Tikiuosi, jie jus įkvėps planingai vartoti maistą ir kūrybingai sunaudoti maisto likučius bei atsargas. O šios iniciatytos išleista „Naudinga knygelė apie tai, ko nesuvalgome“ padės suprasti, kad maisto švaistymas yra globali problema, prie kurios sprendimo galime prisidėti kiekvienas. Joje rasite naudingų patarimų, kaip neleisti maistui sugesti, kaip jo neužmiršti ir kaip kūrybingai sunaudoti.  

Pasidalinkite, o ką jūs gaminame iš padžiūvusios ruginės duonos?

2 Comments

  • Atsakyti
    Aurelija Švobienė
    2020-05-19 at 10:02 pm

    Vienas iš įsimintinų vaikystės prisiminimų yra močiutės paruošta “ubagynė” – kai į pasaldintą vandenį sudedami apdžiūvusios juodos, rūgštokos duonos gabalėliai (sudžiūvusi plutelė būdavo neįkandama). Močiutė visada kepdavo duonos ir bulkos, suvažiavus anūkams ir prieš šventes skanaudavom trapius sausainius.

    • Atsakyti
      Skaistė
      2021-02-11 at 10:58 am

      Pas mano baba ta sriuba vadinosi ,,mūtinys,,:)

    Komentuoti: Aurelija Švobienė Atšaukti