Tai tortų tortas – amžinoji klasika, kuris per visas šventes pirmasis „išgaruoja“ nuo desertų stalo. Šis Napoleono variantas, kiek kitoks nei tradicinis, ne toks riebus, su plikytu kremu ir gaiviu citrininio kremo sluoksniu bei traškiais lazdynų riešutais viduje.
Kapotais lazdynų riešutais apibarstyti torto sluoksniai, suteikia netikėto traškumo, o vietoj įprastai naudojamos rūgščios uogienės, pabandykite kelis torto sluoksnius pertepti citrininiu kremu, kuris suteiks gaivos ir gelsvos spalvos. Šio torto receptas nužengė tiesiai nuo mano knygos “Nostalgiški skanumynai” viršelio, jo receptą rasite knygos 29 puslapyje.
Receptu dalinuosi ypatingai progai, rytoj kovo 11 diena, jau 25 metai, kai esame laisvi. Ne tiek ir daug, bet ne tiek jau ir mažai. Man tada buvo 15 metų. Žvelgiant iš savo amžiaus prizmės, atrodo, kad praėjo tikrai labai daug laiko. Kitokio ir kitoje šalyje savo gyvenimo nebeįsivaizduoju. Esu laiminga, kad čia esu. Kviečiu visus rytoj švęsti, kepti, valgyti, dalintis ir būti visiems kartu laimingiems!
Tortas Napoleonas su lazdynų riešutais ir citrinų kremu
Nostalgiškas receptas
Sudėtis
- 200 g sviesto
- 1 kiaušinio
- 320 g miltų
- 70 ml vandens
- 2 šaukštų konjako
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- žiupsnelio druskos
- Plikytam kremui:
- 3 kiaušinių trynių
- 500 ml pieno
- 1 stiklinės cukraus
- pusės stiklinės miltų
- 100 g sviesto
- kelių lašų migdolų esencijos
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 150 g lazdynų riešutų
- Citrininiam kremui:
- 1 citrinos
- 1 kiaušinio
- pusės stiklinės cukraus
- 30 g sviesto
- pusės šaukštelio vanilinio cukraus
Eiga
Pirmiausiai pagaminkite plikytą kremą. Trynius konditerine šluotele išplakite kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi, migdolų esencija. Kad būtų lengviau plakti, įpilkite šlakelį šalto pieno. Į plakinį suberkite miltus, gerai išmaišykite. Jei masė per tiršta galite įpilti dar kiek pieno, kad būtų panaši į tirštą grietinę. Atskirame puode iki virimo užkaiskite pieną. Karštą pieną po truputį, nuolat maišydami, pilkite į trynių masę. Kremo ruošinį statykite ant vidutinės kaitros ir kaitinkite nuolat maišydami, kol kremas pradės tirštėti. Kremo užvirti nereikia, jis bus paruoštas, kai jį maišomas šaukštas apsivels kremu. Tada į karštą kremą suberkite gabalėliais pjaustytą sviestą, išmaišykite, kol ištirps ir vienodai pasiskirstys. Paruoštą plikytą kremą uždenkite ir palikite, kad praauštų. Atšalęs kremas bus dar tirštesnis.
Citrininiam kremui nuo citrinos smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis. Kiaušinį lengvai išplakite. Į nedidelį puodą supilkite plaktą kiaušinį, citrinos sultis, jos žieveles, paprastą ir vanilinį cukrų bei suberkite nedideliais gabalėliais pjaustytą sviestą. Puodą statykite į didesnį puodą su vandeniu ir užkaiskite. Kremą virkite garų vonelėje ant vidutinės kaitros, nuolat maišydami, kol sviestas ištirps, kremas taps vientisas ir galiausiai sutirštės. Tai užtruks apie 10-15 minučių. Kremo užvirti nereikia, išviręs turėtų būti tirštos grietinės konsistencijos, ataušęs dar labiau sutirštės.
Kol kremai auš, pagaminkite tešlą torto lakštams. Kiaušinį lengvai išplakite, supilkite 70 ml vandens, konjaką, citrinos sultis ir žiupsnelį druskos, išplakite. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais, apvoliokite juos miltuose. Elektrinės kapoklės pagalba sviestą su miltais kapokite, kol jie pavirs į riebius miltus. Į juos supilkite kiaušinio plakinį ir užmaišykite kietą tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę, statykite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų.
Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir kiek paminkykite, kad būtų lengviau kočioti, padalinkite į 10 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais. Ant tešlos uždėkite nedidelę lėkštę, apipjaukite apvalios formos torto lakštą. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama labai nesipūstų. Paruoštą iš tešlos lakštą, kartu su tešlos nuopjovomis, statykite kepti į įkaitintą 220 laipsnių orkaitę 5 minutėms, kol iškeps. Taip kepdami vieną paskui kitą, iškepkite visus torto lakštus. Tešlos nuopjovas panaudokite torto papuošimui, todėl kelias, pačias gražiausias, pasilikite, o likusias sutrinkite į miltus.
Formuokite tortą. Kiekvieną torto lakštą pertepkite kelias šaukštais plikyto kremo, kelis torto sluoksnius sutepkite citrininiu kremu. Tarp kiekvieno torto sluoksnio ant kremo užbarstykite kapotų lazdynų riešutų. Plikyto kremo palikite torto viršaus ir šonų aptepimui. Kai visus torto sluoksnius sutepsite, vienodai kremo užtepkite ant jo viršaus ir šonų. Paruoštą tortą apiberkite sumaltais tešlos trupiniais ir statykite mažiausiai nakčiai, o geriau, visai parai į šaldytuvą, kad „subręstų“.
Tortą puoškite keptomis tešlos atraižomis ir lazdynų riešutais, apibarstykite milteliniu cukrumi.
Užrašai
Receptas iš knygos "Nostalgiški skanumynai"
9 Comments
Laura
2016-10-27 at 10:39 amPatarkit prašau, koki miltai tiktų geriausiai. Ačiū.
Rennie
2016-11-15 at 9:02 pmTortą galite kepti su paprasčiausiais šviesiais kvietiniais miltais, nors paskutiniu metu aš pati šį tortą kepu su šviesiais speltų miltais. Skonis nuo to nenukenčia, o ir naudingumo daugiau 🙂
Alina
2017-02-18 at 9:27 pmSveiki, ar galima šiam tortui naudoti kokį nors augalinį pieną (ryžių, avižų ar pan.) vietoje karvės pieno?
Rennie
2017-03-06 at 5:58 pmGalima pabandyti naudoti migdolų pieną, manau būtų gardu ir sveikiau 🙂
Monika
2017-04-12 at 6:42 pmKiek daugiausiai dienų patartumėte brandinti?
Rennie
2017-04-14 at 2:37 pmBrandinimui tikrai pakaks 2 dienų, iš bėdos 3-jų.
Gintarė
2017-10-29 at 10:36 pmSveiki, pirmą kartą kepiau napaleona… Labai bijojau kepti, atrodė, toks tortas aukštas pilotažas. Viską dariau pagal šį receptą, tortas gavos tobulas, nenusivyliau, ir atrodo visai nesudėtinga, tikrai kepsiu dar ir dar ?.
Dabar svajoju apie knygą “Nostalgiški skanumynai”, kad galėčiau išbandyti daugiau receptų.
Jolanta
2017-12-31 at 11:27 amNorejau paklausti, kiek yra stikline cukraus gramais ir puse stiklines miltu gramais?!Aciu
Neringa
2018-03-27 at 10:29 amJau kiek komplimentu gavau iskepusi Napoleona būtent pagal ŠĮ recepta! Ačiū!