Rūgštynių sriuba man visad asocijuojasi su pavasariu. Mano vaikystės namuose ji buvo dažnai verdama ir greitai suvalgoma. Mėgstu ir aš rūgštynių sriubą, tiksliau tradicinės rūgštynių sriubos skystąją dalį, nes tirščius dažniausiai palieku lėkštėje.
Jau nuo vaikystės man niekaip neįtinka tie plaukiojantys sriuboje savo spalvą praradę rūgštynių lapai. Tėvai barė, močiutė pirštu grūmojo, kad negražu taip sriubą valgyti, bet taip mano skonio niekas ir nepakeitė. Jau būdama suaugusi, pamėgau virti trintą rūgštynių sriubą, kurios sudėtis ta pati kaip ir tradicinės – bulvės, rūgštynės, kiaušinis, mėsos gabalėlis, tik pateikimas kitoks. Šį kart sriubą valgėme su skrebučiais apteptais dilgėlių-rūgštynių pesto, kurį gaminau dar prieš kelias savaites, kai dilgėlės buvo jaunesnės.
Trinta rūgštynių sriuba
Sudėtis
- Sriubai:
- 600 g. bulvių
- 300 g. šviežių rūgštynių
- 1,5 l daržovių sultinio
- druska, cukrus ir malti pipirai (pagal skonį)
- 2 lauro lapai
- Papuošimui:
- 1-2 kietai virti kiaušiniai
- 6 gabaliukai rūkytos šoninės
Eiga
Nuluptas bulves supjausčiau ir sudėjau virti į sultinį. Per tą laiką nusiploviau ir susipjausčiau rūgštynes. Kai bulvės išvirė, į puodą sudėjau rūgštynes ir dar kelias minutes paviriau. Išėmiau lauro lapus, bulves su rūgštynėmis sutryniau iki vientisos masės bei pastačiau puodą, kad dar kartą užvirtų, gardinau druska, maltais pipirais, cukrumi. Jei sriuba gavosi per tiršta, galite ją dar praskiesti sultiniu.
Keptuvėje pakepinau šoninės gabalėlius ir susipjausčiau kiaušinius. Sriubą puošiau virtais kiaušiniais ir apkeptu šoninės gabalėliu.
Kol virė sriuba, pjaustytą baguette aptepiau rūgštynių-dilgėlių pesto ir trumpai paskrudinau orkaitėje.
Pesto padažą buvau pasigaminusi iš anksčiau, kai dar dilgėlės buvo jaunesnės, dabar vietoj jų galite naudoti šviežius špinatus. Visus pestui skirtus produktus sutriname elektrine trintuve, laikome šaldytuve ir suvalgome per kokias dešimt dienų.
9 Comments
Laura
2012-05-23 at 3:50 pmAtrodo puikiai 😉
Rennie
2012-05-23 at 7:56 pmDėkui, Laura!
Mindaugas
2012-05-23 at 7:42 pmMan labiau šis pesto sudomino ;p
Rennie
2012-05-23 at 7:58 pmMindaugai, man šis pesto irgi patiko 🙂
Aušra
2012-05-23 at 7:59 pmTikriausiai visi vaikai taip pat baidosi tiek rūgštynių, tiek burokėlių lapų, plaukiojančių sriuboje. Aš vaikystėje į rūgštynių sriubą pažiūrėti negalėdavau, dabar be jos gyventi negaliu 🙂 Trinta tikrai, daug skaniau. O pesto improvizacijoms, turbūt, ribų nėra…
Rennie
2012-05-23 at 8:06 pmO aš pačią sriubą tai labai mėgstu, tik tų lapų ne, su burokeliais tai viskas normaliai, turbūt, esu dar toks peraugęs vaikas 🙂 O dėl pesto, tai juk pas tave jų visa galybė, mane ypač taviškis su kiaulpienėmis sužavėjo 🙂
Odeta
2012-05-29 at 4:59 pmNiam, prisirinkau sodyboje rūgštynių ir iš tingėjimo visas užšaldžiau…gailiuosi, nes dabar jau rūgštynių “pievas” nupjovė ir tų mažų gražučių lapelių nebežėra…o Tu čia taip skaniai viską pateikiai:)))
Rennie
2012-05-31 at 10:02 amTai gal dar atžels rūgštynės:) Mes tai ir birželį mėgstame rūgštiniauti 🙂
Vitalijus
2013-04-04 at 12:33 amAš kažkaip skeptiškai žiūriu į trintas sriubas. Jų mada, manau, atėjo iš vakarų. Nieko nėra skaniau už virtas tradiciškai sriubas, trintos kažkokios dirbtinės atrodo. Kas liečia kiaušinį rugštynių sriuboje, tai aš mėgstu išplaktą suleisti į verdantį buljoną. Gaunasi daug baltų “siūlų”, man taip skaniau.