Vaikystės skonio trispalvė želė labai tinka valstybės šventės dienos desertui. Ši želė kvepia šviežiomis apelsinų ir spanguolių sultimis bei pienu su vanile. Vaikai bus labai patenkinti.
Pasiilgau tikro skonio želė, kaip vaikystėje, pagamintos iš naminio vyšnių kompoto ar saldaus pieno su aguonomis ant viršaus…, ne iš miltelių ir be jokių sintetinių kvapų, o tokios, kurios skonis atpirktų viską. Šiai dienai želė bus trispalvė…
Trispalvė želė
Sudėtis
- 400 ml. šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- 400 ml. pieno
- 200 ml. spanguolių trintų su cukrumi
- 200 ml. virinto vandens
- 4 a.š. cukraus
- 1 a.š. vanilino
- 60 g. želatinos
- žalios spalvos valgomieji dažai
Eiga
Pirmiausiai indeliuose pradėjau sluoksniuoti nuo geltonos spalvos (sustingusią želė planavau išversti, taigi viskas bus atvirkščiai).
Išspaudžiau apelsinų sultis, jas perkošiau per sietelį, kad nebūtų tirščių, užmerkiau 20 g. želatinos, o kai ji išbrinko (po 10 min) atsargiai pašildžiau ant silpnos ugnies, kol želatina ištirpo. Ataušusias sultis suskirsčiau po 100 ml. ir supilsčiau į 4 atskirus indėlius. Pirmasis sluoksnis sustingo per 1-1,5 valandos.
Tada ruošiau antrą sluoksnį iš pieno, kuriame ištirpinau paprastą ir vanilinį cukrų, 20 g. želatinos ir valgomuosius dažus. Žalią pieno sluoksnį ataušinau ir supilsčiau po 100 ml. ant geltono sluoksnio.
Sustingus antram sluoksniui, trintas spanguoles praskiedžiau vandeniu ir perkošiau per sietelį, sudėjau likusią želatiną bei pakartojau procesą dar kartą.
Sustingusią želė išverčiau ant lėkštės ir gardinau plakta grietinėle.
Užrašai
P.S. Gal spalvos gavosi ir blankokos, bet skonis atpirko viską, apelsinų ir spanguolių rūgštumą papildė švelnus vanilinis pieno skonis. Natūraliai žaliai spalvai išgauti dabar vietoj dirbtinių maisto dažų į pieną įmaišyčiau nedidelį kiekį žalių bazilikų, špinatų arba želmenų sulčių.
16 Comments
Viktorija
2011-02-16 at 8:51 pmKokia smagi ir tautiška idėja 🙂 Manau, žaliai spalvai dar tiktų kivis, nereikėtų maistinių dažų 🙂
aguonele
2011-02-16 at 9:29 pmMano mb viska atiduotu, kad jam kas zeles pasiulytu :)) as jos nemegstu ir tada net daryti neiseina 🙁
tavo atrodo taip jau velniskai tinkanciai siai dienai ♥
Segebutė
2011-02-16 at 9:38 pmPuiki idėja, ypač Vasario 16-ąjai. Lygiai prieš metus gaminau panašų žele vaikams. Žaliai spalvai naudojau kivius, išpjovusi jų viduriukus su sėklomis, sutrintų špinatų sultis ir citrinos sultis. Žalias sluoksnis buvo beveik skaidrus.
Egle
2011-02-17 at 6:42 amViktorija, su kiviais želėje atsargiai – jie kaip ir švieži ananasai neleidžia želė sustingti. Ir tada gaunasi pliurzė 😉
Rennie
2011-02-17 at 9:38 amViktorija, aš apie kivius irgi buvau pagalvojusi, bet žinojau jų kaprizingumą stingstant.
Ačiū, Aguonėle, o vyrą kada palepink šiuo skanėstu.
Segebute, bet ir išradinga tu! Aš šį kartą labiau orentavausi į skonį, nes man labai norėjosi tarp spanguolių ir apelsinų kažko švelnaus ir neutralaus. Bet kitais metais, pažadu, su ta žalia spalva labiau pasistengi.
Egle, šias vaisių savybes žinojau, todėl ir naudojau valgomuosius dažus, nors rezultatas ir pilnai nepatenkino mano lūkesčių.
Egle
2011-02-17 at 9:56 ammatau, matau, kad tamsta žinojot 🙂 aš šiaip bandyčiau švelnią žalsvą spalvą išgaut iš trintų mėtų arba mėtų sirupo. Dar iš bazilikų – neįtikėtinai gerai dera saldžiuose pieniškuose desertuose.
Rennie
2011-02-17 at 10:18 amAčiū, Egle, už patarimus. Dėl baziliko, tai tikrai pati nebūčiau sugalvojusi. Palauksiu vasaros ir tada išbandysiu.
Anonymous
2011-02-17 at 11:38 amtaaaip…as kaip tik po vakarykstes nesekmes su kiviais zeleje – sutryniau puse kilogramo – taip zalia grazu atrode – ir net per nakti pastovejusi mano “pliurze” sivakar keliaus i siuklsyne 🙁
taip kad – nerizikuokite.
Tas pats girdejau su ananasais ir vynuogem
Rennie
2011-02-17 at 12:36 pmTaip, taip su kiviais eksperimentuoti reikia atsargiai.
Viktorija
2011-02-17 at 3:14 pmAš, tiesą pasakius, nesu želė mėgėja ir pati jo negaminu, todėl taip neatsargiai pasiūliau 🙂 Nežinojau, kad su kiviais želė nestingsta, tiesiog jų spalva man pasirodė tinkama 🙂 Užtat, dabar pasidariau protingesnė 🙂
Segebutė
2011-02-17 at 3:19 pmAš pamenu, išėmiau kivių sėklas, žalią masę blendriu sumaišiau, užvirinau ir tada perkošiau. Kiviai turi savyje enzimo, kuris puikus marinuojant ir minkštinant mėsą, bet jis naikina želatino pajėgumą. Užvirintų kivių enzimas neutralizuojasi. Nors virtų kivių skonis išlieka, o žalumos vistiek nepakanka, todėl reikėtų kažko žalio dar dakurti: mėtų, baziliko, špinatų… Kartais parduodamas natūralus maistinis žalias dažiklis, gaminamas iš žalių dumblių. Be to, kiviai – nelietuviškas vaisius. Agrastas ar mėta būtų lietuviškiau. 🙂
Rennie
2011-02-17 at 4:04 pmViktorija,man kivių spalva labai būtų tikusi, bet negi gali čia, žmogau, viską žinoti. Aš šiandien tiek sužinojau būdų žaliai spalvai išgauti – iš mėtų, bazilikų, špinatų, žalių dumblių miltelių, agrastų, kad kitą kart, tikiuosi, mano želė bus natūraliai vaiskios žalios spalvos.
Segebute, tu tikra enciklopedija. Tiek improvizacijų žaliai spalvai išgauti! Man irgi norėtusi naudoti tik lietuviškus produktus, bet blankią lietuvišką žiemą reikia kažkaip suktis. Nors, iš esmės, man želė grynai vasarinis desertas.
Indrė
2011-02-17 at 8:40 pmTikrai puiki idėja. Ir man norisi tos naminės želė, labiausiai tai grietinėlės ar jogurto skonio. Mmm gėris
Rennie
2011-02-18 at 7:53 amAčiū, Indre.
Segebutė
2011-02-18 at 3:58 pmŠiais metais Lietuvos trispalvę paminėjome salotomis: http://segebute.blogspot.com/2011/02/ziuljeno-salotos.html
Irgi visi nelietuviški ingredientai: mangas, brokolių stiebai ir paprikos. Svarbiausia – patriotinė nuotaika ir lietuviškas išradingumas 🙂
Inga
2014-01-13 at 2:35 pmO aš žalią pabadyčiau daryti suplakus bananą su šiek tiek špinatų. Tokio kokteilio skonis yra nerealus, tad spėju, įdėjus želatinos, būtų liuksusinė žalia žėlė 🙂