APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai

Trupininis varškės pyragas su rabarbarais

Sotus, bet gaivus, tinkantis gimtadienio pusryčiams ir Motinos dienos proga. Šis pyragas patiks visiems varškės desertų mėgėjams, nes kepamas su tikra lietuviška varške. Toks pyragas tiesiog kvepia žaliu pavasariu!

Trupininį varškės pyragą su rabarbarais kepiau savo Mylimiausiojo gimtadienio pusryčiams, nes jis tiesiog dievina kepinius su varške. Keli gabalėliai šio pyrago atstojo sočius ir maistingus pusryčius,  rabarbarai jam suteikė pavasarinio šarmo. Man šis pyragas kvepia nostalgija, nes mama vaikystėje dažnai gamindavo pyragus su tarkuota trupinine tešla, o vienas mėgstamiausių pyragų su varške, tais laikais, buvo “Draugystė”. Nors dabar dažnai kepu pyragus su rikotos ar kremine varške, bet lietuviška soti varškė kepiniuose man patinka labiausiai. Pirmieji pavasariniai rabarbarai, troškinti apelsinų sultyse, labai dera prie sočios varškės, skanintos apelsinų žievelių cukatais ir sviestinės tešlos, apibarstytos cinamonu, o iškeptu pyragu pakvimpa visi namai… 

Trupininis varškės pyragas su rabarbarais

10 votes, average: 4,60 out of 510 votes, average: 4,60 out of 510 votes, average: 4,60 out of 510 votes, average: 4,60 out of 510 votes, average: 4,60 out of 5 (10 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 26 cm torto formai
Gaminimo laikas: 50 min. kepimas + gaminimas

Sudėtis

  • Tešlai:
  • 500 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 150 g sviesto
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio malto cinamono
  • Varškės masei:
  • 500 g pusriebės varškės
  • 100 g riebios grietinės
  • 4 šaukštų cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 šaukštelių apelsinų žievelių cukatų
  • 2 šaukštų kukurūzų miltų
  • Troškintiems rabarbarams:
  • 500 g rabarbarų
  • 1 apelsino sultys ir nutarkuota žievelė
  • 50 g cukraus
  • 1 cinamono lazdelės
  • 2 šaukštų kukurūzų miltų

Eiga

1

Pirma pagaminu pyragui tešlą. Šaltą sviestą supjaustau gabalėliais ir kartu su miltais bei cukrumi suberiu į virtuvinį kombainą su kapoklės antgaliu, kad sviestą sukapotų ir paverstų riebiais trupiniais. Tada įmušu kiaušinius, įberiu vanilinį cukrų ir rankomis išminkau tešlą. Pagamintą tešlą suvynioju į maistinę plėvelę ir padedu į šaldiklį mažiausiai pusvalandžiui, kad sušaltų ir sukietėtų.

2

Kol tešla stingsta, patroškinu rabarbarus. Švarius rabarbarus nulupu ir supjaustau nedideliais gabalėliais į puodą, užpilu cukrumi, smulkiai nutarkuota apelsino žievele ir šviežiai spaustomis sultimis, įmetu cinamono lazdelę, statau virti ant vidutinės kaitros. Rabarbarams užvirus juos verdu 5 minutes, kol tampa minkšti, tada suberiu kukurūzų miltus, išmaišau ir palieku aušti.

3

Pagaminkite varškės masę. Varškę išsukite su grietine, kiaušiniais, paprastu ir vaniliniu cukrumi, įberkite apelsinų žievelių cukatų ir galiausiai įmaišykite kukurūzų miltus.

4

Kepimo formoje ant dugno patieskite kepimo popierių, o pačią formą ištrinkte gabalėliu sviesto. 2/3 sušalusios tešlos sutarkuokite burokine tarka ant kepimo formos dugno, ant tešlos pilkite varškės masę, o ant jos - praaušusius rabarbarus, ant jų dar užtarkuokite likusią tešlą, pyrago viršų apibarstykite maltu cinamonu. Paruoštą pyragą statykite kepti į įkaitusią iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 50 minučių. Iškepusį pyragą dar palikite praaušti orkaitėje su praviromis durelėmis. Pyragą iš formos išiimkite ir pjaustykite visiškai šaltą.

Gali patikti

10 Comments

  • Atsakyti
    kristina
    2014-04-30 at 4:47 pm

    O jei koks geris 😉 Motinos dienos proga bus butinai isbandytas!

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-05-03 at 9:51 pm

      Jis tikrai to vertas!

  • Atsakyti
    Vika
    2014-05-13 at 12:24 pm

    mes jamam šitą gėrį, seilė tysta žiūrint 🙂

  • Atsakyti
    Sigita
    2014-06-23 at 6:16 pm

    Labai skaniai atrodo 🙂 o jei vietoj kukurūzų miltų, idėjus manų kruopų?

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-06-30 at 6:05 pm

      Su manų kruopomis nesu bandžiusi, bet manau, kad joms reikėtų daugiau skysčių.

  • Atsakyti
    Megė
    2014-07-08 at 9:46 pm

    Na ką, kepiau 50 min, apačia žalia. Pratęsiau dar 10 min, vis dar apačia žalia. Pratęsiau dar 10 min, vis dar žalia. Nežinau, kur reikės tą žalią pyragą dėti :/

  • Atsakyti
    violeta
    2014-08-10 at 12:07 pm

    Dažnokai kepu įvairius kepinius su varške. Atsitiktinai nusipirkau „Tikra “ varškės pakuotę. Labai patiko varškės kokybė! Po to karto kitos varškės nenaudoju.

    P.S. Keletą kart esu kepusi apatinę pyrago dalį atskirai ir tik tuomet pratęsiau kepimą, ant jos sudėjusi paruoštą varkę bei viršutinę tešlos dalį.

  • Atsakyti
    As
    2015-05-31 at 11:17 am

    kuom galeciau pakeisti, kukuruzu miltus ? visus produktus turiu, bet neturiu kukuruzu miltu 😉

    • Atsakyti
      Milda
      2015-05-31 at 6:36 pm

      Aš praeitą sykį kepiau ir neturėjau kukurūzų miltų, tad pakeičiau manų kruopomis. Gavosi labai labai skanus! (Tik šiek tiek ilgiau kepiau, apie 1 val. 10 min). Kadangi pyragas vykęs, todėl nusipirkau kukurūzų miltų būtent šiam pyragui ir kaip tik dabar kepa. Lauksim rezultatų 🙂

  • Atsakyti
    :-)
    2016-08-07 at 9:59 pm

    Kukurūzų miltai išvis nebūtini – drąsiai nedėkite nieko – gaunasi dar minkščiau ir skaniau:-) aš jų nedėjau – tikrai nepasigedau:-)

  • Komentuoti: As Atšaukti