APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Ruginė vaisių duona

Ši namuose kepta ruginė raugo duona skaninta džiovintais vaisiais, visiškai atstoja pyragą. Naminė duona visuomet skanesnė už pirktinę, bet dauguma mano, kad ruginę raugo duoną iškepti namuose yra sunkus ir ilgas procesas. Darbo ši duona daug nereikalauja, tik laiko ir šilumos raugui subręsti.

Šią duoną kepiau Agotinėms, duonos garbinimo ir šventinimo dienai. Mėgstu kepti duoną, namai persismelkia jos kvapu ir širdį užlieja toks saldus jaukumas. Juk ne veltui ir maldose duonos prašoma, ir namai palaiminti, kuriuose ji kepama. Lietuviams artimiausia ruginė raugo duona, bet daugelis mano, kad ją sunku išsikepti namuose, aš pabandysiu tai paneigti.

Ruginė vaisių duona

9 votes, average: 3,44 out of 59 votes, average: 3,44 out of 59 votes, average: 3,44 out of 59 votes, average: 3,44 out of 59 votes, average: 3,44 out of 5 (9 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 1 kepalas
Gaminimo laikas: 4 d. ruošimas Kepimo laikas: 35 min. kepimas

Sudėtis

  • Raugo paruošimui:
  • 1 stiklinė rupių pilno grūdo ruginių miltų
  • 1 stiklinė šilto vandens
  • Raugo pamaitinimui:
  • ½ stiklinės šilto vandens
  • ½ v.š. medaus
  • ½ stiklinės rupių pilno grūdo ruginių miltų
  • 1/3 stilinės kvietinių miltų (naudojau 550D)
  • išrūgęs raugas (aš naudoju visą)
  • Tešlos minkymui:
  • visas išrūgęs po II žingsnio raugas
  • 1 stiklinė obuolių sulčių (naminių arba šviežių)
  • ½ stiklinės rupių pilno grūdo ruginių miltų
  • 2 – 2,5 stiklinės kvietinių miltų (naudojau 550D)
  • 1 nubrauktas a.š druskos
  • 1 v.š kmynų
  • 200 g. džiovinų vaisių mišinio (slyvų, persikų, datulių, figų, razinų)
  • 5 v.š. dzūkiškos naminukės (tiks ir kitokia ruginukė)
  • 100 g. kepintų saulėgrąžų

Eiga

1

Raugo paruošimui. Raugą dažniausiai ruošiu stikliniame indelyje, taip raugas „neišlipa“ ir matosi kas vyksta viduje. Miltus indelyje gerai išmaišau su vandeniu, indelį uždengiu plėvele ir ją subadau (kad oras patektų), bei pastatau į šilčiausią namų vietą rūgimui 3 paroms (labai tinka šildomos grintys arba prie radiatoriaus).  Po paros raugas suputoja, suburbuliuoja ir išauga, likusias dvi paras jis labiau skystėja, ir matosi burbuliukai. Kiekvieną dieną su juo "pasisveikinu" pasukiodama indelį, kad pasimaišytų, juk be meilės nieks neauga. Jeigu raugas suskystėjo ir paverčiant indelį lengvai teka bei švelniai kvepia raugu, jau galima ir duonelę maišyti. 

2

Raugo primaitinimas. Visus produktus sudedu į mikserį, kad gerai išmaišytų, tada supilu į nemažą indą, uždengiu rankšluosčiu ir pastatau 12 val. dar kartą ant šildomų grindų parūgti. Šį procesą dažniausiai palieku nakčiai, nes iš ryto randu tešlą pakilusią ir pasiruošusią sekančiam žingsniui.

3

Tešlos minkymui. Švarius džiovintus vaisius užpyliau naminuke ir leidau pastovėti, bei šį gėrį sugerti, tai geriausiai padaryti iš vakaro, kai paruošite  tešlą II žingsniui.

4

Visus produktus (išskyrus džiovintus vaisius ir saulėgrąžas) vėl leidau mikseriui gerai išmaišyti (tešla tapo lipni, bet ne kieta), tada subėriau riešutus ir „girtus“ vaisius. Tešlą supyliau į pailgą kekso formą, sutepta aliejumi, uždengiau rankšluostėliu ir vėl ant šildomų grindų, kokioms 3-4 val., kad paaugtų. Mano tešla per tą laiką beveik padvigubėjo.

5

Duono kepimas. Galiausiai duoną kepiau 220 laipsnių orkaitėje apie 35 min. Reikia stebėti kad duonelė neperkeptų, o iškepusią palikti „atsikvėpti“ ant grotelių. 

Gali patikti

11 Comments

  • Atsakyti
    duonosirzaidimu
    2011-02-05 at 9:48 am

    Koks gražus įrašas 🙂

    Kokia man brangi lietuviška duona, banalu, bet suvokiau tik apsigyvenusi užsienyje. Vietinė minkšta, išpūsta yra absoliučiai nevalgoma, todėl visuomet ieškau bent jau šviesios itališkos arba lietuviškos lietuviškose parduotuvėse 🙂
    Kada nors ir aš raugą pasigaminsiu, būtinai.

  • Atsakyti
    7ravioli
    2011-02-05 at 3:33 pm

    kaip man čia komentuoti, jei esu Septyni virtieniai, o leidžiama tik gūglams, vordpresams ir livžurnalininkams?
    Norėjau parašyt, kad ir man labai patinka ruginė duona, ypač su vaisiais,
    o dar ir su riešutais

  • Atsakyti
    7ravioli
    2011-02-05 at 3:47 pm

    Rennie, nežinau, ar rašydama tinklaraštį lauki komentarų.
    Gali būt, kad tau jie visai nerūpi, tada atsiprašau už savo trigrašį,
    bet jeigu netyčia būtų taip, kad esi šiek tiek naujokė ir ne viską žinai… pas tave taip sunku komentuoti, kad kartais net visas noras praeina. Langelyje “Komentuoti kaip:” nėra pasirinkimo vardas/URL, daugumoje tinklaraščių toks pasirinkimas būna. Dabar aš pvz turiu registruotis kaip livžurnal, nors ta sąskaita beveik nesinaudoju, pusiau pamiršau slaptažodį ir tt… o kai galų galų prisijungiau, tai pasirodo, kad dar reikia kodus suvedinėti. Tiek visokių kliūčių tikrai atbaido nelabai esminius komentarus, skirtus šiaip tik pasakyti, ak, kokia graži duona.
    Jei tikslas toks ir yra, tada atsiprašau.

  • Atsakyti
    Ausrra
    2011-02-05 at 4:31 pm

    Vat man su raugais kažkodėl nesiseka. Nekyla nors tu ką, kad ir kokius miltus beimčiau. Kaip man čia tos kantrybės dar pasisemti, nes rankos jau po truputį leidžiasi. Papuolė ir man į rankas tavo minėta knygelė, norėčiau daug ką pabandyti… 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-05 at 7:45 pm

    Jurgita, ačiū, aš irgi labai mėgstu lietuvišką duoną, bet net Lietuvoje nusipirkti skanios ne visuomet pavyksta (nors parduotuvėse toks didelis pasirinkimas), todėl ir pradėjau kepti pati.Būtinai pabandyk.
    Ausrra, nenuleisk rankų ir man raugas pasisekė ne iš pirmo karto. Kuo labiau bandysi, tuo labiau mokysies, o duona su raugu verta to vargo. Labai svarbu surasti tinkamą vietą namuose raugui auginti ir ruošiant tešlą nepersistengti su miltais, nes raugui bus per sunku ją iškelti.

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-05 at 8:03 pm

    Dalia, labai dėkui už tikslias pastabas. Aišku, aš dar esu visiškai “žalia” ir nežinau kas su kuo čia valgoma. Kadangi labiau draugauju su šaukštais ir peiliais, nei su technika, tai taip žioplai ir gaunasi. Dabar pataisiau, turėtų būti jau patogu komentuoti. Dar kartelį dėkoju ir labai laukiu visų jūsų komentarų.

  • Atsakyti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2011-02-06 at 2:02 pm

    Dabar kits reikals!
    Šiaip jau tinklaraštis visai fainas ir autorės “žalumas” akių nebado. Manau, kad aš čia landžiuosiu ir skaitysiu, o kartais ir kokį pėdsaką paliksiu.
    Iki!

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-08 at 9:31 pm

    Dalia, ačiū! Lauksiu sugrįžtant.

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-01-06 at 10:44 am

    ką tik atidariau raugą, o ten – du dideli pelėsio gniužulai. Ar taip turi būti? ar kažką padariau ne taip?

  • Atsakyti
    Rennie
    2012-01-07 at 10:11 am

    Pelėsio ant raugo neturėtų būti, gal jį laikėte uždengtą ir oras negalėjo patekti. Raugas būtinai turi kvėluoti, tam reikalui aš indelį apdengiu maisto plėvele ir ją subadau, arba galima švariu rankšluostėliu pridengti. Sėkmės!

  • Atsakyti
    Let’s taste a piece of Lithuania! « The Picture of MY WORLD
    2014-01-31 at 5:41 pm

    […] Source : Sezonine virtuve […]

  • Komentuoti: Ausrra Atšaukti