Gaminu/ Žiema

VASARIO SEZONINAI INGREDIENTAI – kas skanaus vasarį?

Kur buvęs, kur nebuvęs, štai ir atėjo paskutinis ir pats trumpiausias žiemos mėnuo – VASARIS! Kuo jau kuo, bet sezoniniais ingredientais vasaris pasigirti tikrai negalėtų, bet visgi tai pats saulėčiausias žiemos mėnuo, kai saulė pradeda džiuginti ne tik mus, bet ir augalus, todėl šį mėnesį jau verta ant palangių pasidaliginti šviežių sėklų daigų, kuriuos bus galima berti į vitaminingas salotas. Tai pat būtinai pasimėgaukite sezonine žuvimi – stinta! Stintų sezonas labai trumpas, džiaukimės juo, kol dar nesibaigė. Visus šio mėnesio sezoninius ingredientus rasite lentelėje apačioje.

Sausio mėnesio straipsnyje dalinausi skaniausiais receptais iš savo tinklaraščio su bulvėmis, burokėliais, morkomis ir kopūstais. Šį kartą pasirinkau:

  • Stintas
  • Pastarnokus
  • Šakninius salierus
  • Raugintus kopūstus

STINTOS, labai sezoninės šviežios vietinės žuvys, kuriomis dažniausiai galime mėgautis nuo gruodžio iki kovo, priklausomai nuo oro sąlygų. Šias, šviežiais agurkais kvepiančias žuveles, net galima būtų pavadinti tradicine lietuviška žuvimi. Labai gardžios yra gruzdintos stintos, jos tokios traškios ir tokios skanios, jog visada gailiuosi, kad per mažai nupirkau. Jei mėgstate japonišką virtuvę, pabandykite paeksperimentuoti ir iškepti stintų tempura, garantuoju, kad ją valgys net vaikai. Tradicinis, bet niekados neatsibostantis receptas – stintos alaus tešloje. Na, o jei koks žvejys jums pametės ne vieną kilogramą stintų, būtinai pasiruoškite marinuotų stintų, pagal Martyno močiutės receptą.

PASTARNOKAI tradicinė vietinė, bet vis dar egzotiškai skambanti daržovė. Pastarnokai kiek saldesni už morkas, kurios kažkada juos ir nukonkuravo bei paliko užmarštyje. Džiaugiuosi, kad paskutinį dešimtmetį pasktarnokai išgyvena tikrą atgimimą ir jų galima rasti ne tik prabangių restoranų meniu, bet ir prekybos centruose. Dažniausiai pastarnokus kepu, kaip garnyrą, vietoj bulvių, nes jie labai gardžiai karamelizuojasi, kviečiu išbandyti keptus pastarnokus su ropėmis ir griežčiais. Jei esate naminės duonos kepimo entuziastas, išbandykite duoną su pastarnokais ir muskatais, tik nepamirškite trintų pastarnokų gerai nusunkti, nes duona gali blogiau kilti. Jei yra duona su bulvėmis, tai kodėl negalėtų būti duona su pastarnokais!

ŠAKNINIAI SALIERAI. Pastebėjau, kad juos žmonės arba mėgsta arba nekenčia. Aš iš tų pirmųjų, kurie šakninius salierus mėgsta, žiemą ši daržovė dažna viešnia mano šaldytuvo daržovių skyriuje. Aišku, patys maistingiausi termiškai neapdoroti salierai, su jais išbandykite skrebučius su salierų remoulade. Salierai labai tinka su pomidorais, žiemos metu viena iš mano mėgstamiausių salierų ir konservuotų pomidorų sriuba su imbieru . Kitą kartą eidami į turgų ar parduotuvę nepamirškite namo parsinešti ir šakninio saliero!

RAUGINTI KOPŪSTAI mūsų šalyje galėtų būti paskelbti, kaip atskiras sezoninis ingredientas, nors iš tikrųjų tai juk gaminys. Rauginti kopūstai žiemą atstoja žalias salotas, bet juos labai skanu integruoti ir į kitus patiekalus. Savaitgalio pietums kviečiu išbandyti kopūstų troškinį “Bigosas”, raugintų kopūstų pyragą su džiovintais grybais, o gal ėriena su raugintais kopūstais ar keptą žąsį su raugintais kopūstais . Žiemos be raugintų kopūstų niekaip neįsivaizduoju!

Skanaus ir sveiko VASARIO!

Komentarai

Komentuokite