Jau seniai bekepiau Velykoms sausainių. Tokių mielų velykinių formų, sviestinių, su skylutėmis, kad galima būtų pakabinti ant besprogstančių šakelių pamerktų vazoje. Anksčiau, kai vaikai buvo maži, dažnai kepdavau šiuos sausainius. O kai visai neseniai jau paauglė dukra manęs paklausė, kodėl mes prieš Velykas nebekepame sausainių, nusprendžiau, kad šiemet būtinai ir vėl juos iškepsiu. Juk prieš kiekvienas Kalėdas kepame meduolius ir juos dekoruojame, o Velykų sviestinius sausainius kažkaip ir pamirštam. Nors velykinių sausainių formelių virtuvėje turime ne mažiau nei kalėdinių. Todėl kai internete užmačiau šį, sviestinių sausainių su klevų sirupu receptą, iš karto įsikvėpiau kepti. Sausainių receptą kiek pakoregavau, visiškai išimdama cukrų ir kaip saldiklį palikdama tik klevų sirupą, nes amerikietiško stiliaus sausainiai mano skoniui yra smarkiai per saldūs, dar juos gardinau citrinos žievele ir vanile. Pavyko puikūs: trapūs, su švelniu klevų sirupo ir citrinos poskoniais. O ir pati tešla labai maloni darbui: elastinga ir per daug nelimpanti. Sausainius, skirtingų spalvų šokoladu dekoravo dukra, o tuos, su skylutėmis, kabinsime ant prasprogusių medžio šakelių, kurias pamerkiau prieš Velykas vazoje. Šiandien, Verbų sekmadienį, puošime sausainiais savo velykų medį.
Be cukraus Minkštą sviestą išsukite su lėtai pilamu klevų sirupu, vėliau įleiskite vieną kiaušinio trynį. Į tešlos ruošinį įtarkuokite vienos citrinos žievelę, įlašinkite vanilės ekstrakto, įberkite druskos ir gerai išsukite. Galiausiai suberkite speltų miltus ir užmaišykite tešlą, kad kuo mažiau liptų prie rankų. Tešlą padėkite kelioms valandoms arba nakčiai į šaltyduvą. Tešlą iškočiokite ant kepimo popieriaus, tik labai nenuploninkite. Tešla turėtų būti apie pusės centimeto storio. Velykinėmis formelėmis spauskite tešloje sausainius. Jei norite, kad sausainiai būtų su skylute, kad juos galima būtų pakabinti ant prasprogusių šakelių, vienkartiniu šiaudeliu įspauskite skylutes, jos kepdamos puikiai išsilaikys. Sausainius sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Iškepusius palikite praaušti. Dekoruokite sausainius lydytu šokoladu. Vandens vonelėje atskiai ištirpinkite trijų spalvų šokoladą ir juo dekoruokite sausaunius pagal savo skonį. Velykiniai sausainiai su klevų sirupu
Sudėtis
Eiga
APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai
Velykiniai sausainiai su klevų sirupu
1
2
3
4
5
3 Comments
Vilma
2019-04-14 at 11:53 pmPuiki idėja 🙂 Kiek sausainukų maždaug išeina vienu kepimu?
Renata
2019-04-15 at 5:19 pmPriklauso nuo sausainukų dydžio. Man gavosi 4 vidutinės kepimo skardos.
Edita
2020-04-11 at 3:44 pmO ar tiktų klevų sirupą pakeisti pvz. medumi? Tiesiog neturiu galimybės šiuo metu įsigyti klevų sirupo…