Dabar pats vyšnių įkarštis. Medžiai raudonuoja ir svyra nuo sunokusių uogų. Ta proga, vyro močiutė pagamino virtinukus su vyšniomis. Ji kilusi iš šiaurės Lietuvos, o ten tokie virtinukai labai populiarūs, taip kaip, pas mus Dzūkijoje virtinukai su mėlynėmis. Esu girdėjusi, kad to krašto merginos tekėdamos su savimi būtinai atsinešdavo ir savąjį kočėlą, įvairiems miltiniams patiekalams gaminti, nes derlingos tų kraštų žemės leido pakankamai daug miltinių patiekalų valgyti, ne taip, kaip Dzūkijoje, kurioje tik grikiai, uogos ir grybai teaugo.
Labai skanu… kietoka tešla, rūgštokos vyšnios ir viską apjungiantis saldus medaus padažas. Tokio gėrio norisi dar ir dar.
Virtinukai su vyšniomis
Tradicinis receptas
Sudėtis
- Tešlai:
- 1 st. vandens
- 1 kiaušinis
- miltų
- druskos
- Įdarui:
- 1 litras vyšnių (be kauliukų)
- Padažui:
- vyšnių kauliukų (likusių nuo vyšnių)
- 2 v.š. medaus
Eiga
Močiutė gamino tradicinę virtinukų tešlą. Vandenį ir kiaušinį su druska išsuko rankomis ir po truputį pylė miltus, kol tešla tapo vienalytė ir nelipo prie rankų.
Iš tešlos spaudė apskritimus, į kiekvieną dėjo po 5 uogas ir formavo virtinukus.
Kauliukus ir sultis, atlikusius nuo vyšnių gliaudymo, užpylė medumi ir paliko, kad medus ištirptų bei perimtų vyšnių kauliukų aromatą, tada padažą perkošė.
Virtinukus virė, kol jie iškilo į paviršių. Išvirusius apliejo medaus-vyšnių padažu.
9 Comments
reklamosauka
2011-07-13 at 7:10 amO koks įdomus padažas, virtinukams jei neprisiruošiu, tai bent padažą būtinai reiks išbandyti 🙂
Maisto Diletante
2011-07-13 at 11:23 amKaip juos reikia uzlanstyti, kad neisbegtu vysnios, man cia amzinas klausimas 😀
Asta
2011-07-13 at 2:10 pmNuostabios nuotraukos!
Rennie
2011-07-13 at 8:01 pmReklamosauka, šis padažas yra pakankamai saldus, bet labai jau tinka prie saldžiarūgščių virtinukų su vyšniomis.
Maisto Diletante, reikia virtinukus gerai užspausti, kad neliktų skylučių ir vyšnios neiškris.
Asta, ačiū, ir man šį kart patiko.
Vika
2011-07-14 at 7:47 amRennie, žudai su šias virtinukai ir padažu, gaila pas mamą visas vyšnias į uogienę suviriau, gal labiau gaila, kad šis tavo straipsniukas tik dabar pasirodė, tikrai būčiau išbandžius. O nuotrauką kur virtinukas rankose , nuostabi!
Rennie
2011-07-15 at 1:18 pmAčiū, Vika, mes igi jau beveik visas vyšnias suvirėme, tik palikome kelias šakas valgymui ir virtinukams.
Anonymous
2011-07-16 at 8:15 amKaip puiku kad tu pabuvojusi dzukijos miskuose dabar turi galimybe pabuti Zagareje vysniu tevyneje.Dziaugiuosi tavo skania ir turininga vasara.Sekmes.
Neringa
2011-07-18 at 9:26 amnuostabios nuotraukos ir puikus receptas, mano megstamiausi virtiniai su vysnio ir melynem 😛
Rennie
2011-07-19 at 7:52 pmAnonime, ačiū.
Neringa, man irgi juos prisiminus net dabar seilės skiriasi, labai labai su vyšniomis ir mėlynėmis mėgstu.