Orui rudenėjant savaitgaliais vis labiau norisi kažką jaukiai iškepti jei ne pyragą, tai bent duoną. Mes su vyru šį kartą pasinėrėme į indišką virtuvę ir išbandėme savo mėgstamas Naan duoneles. Nors mes jas kepėme nešiojamoje COBB kepsninėje ant naujojo picos akmens, jas lygiai taip pat sėkmingai galite išsikepti ir namų virtuvėje ant paprasčiausios gerai įkaitintos keptuvės. Kol Vyras prie grilio lauke plušėjo prie naanų aš ramiai sau virtuvėje paruošiau indišką jogurto ir agurkų padažą Raita, kuris ypač tiko prie dar šiltų duonelių. Pats tas užkandis pasitikti spalvotą rugsėjo savaitgalį!
Vyras prie grilio apie Naan duoną:
“Indų virtuvėje Naan duona yra vienas iš mano mėgstamiausių dalykų. Visada norėjau ją iškepti ir pats. Labiau pasidomėjęs, supratau kad Naan duonos ruošimo būdų yra daug ir įvairių: nuo labiau matytų ir įprastų birmietiškų, ruoštų tandyre bei gausiai išteptų sviestu iki skirtingais ornamentais ir formomis išpuoštų Afganistane. Papildomų padažų ar ant viršaus dedamų ingredientų taip pat begalės: prieskoninės žolelės, sūriai, prieskoniniai padažai, įvairūs ankštinių daržovių užtepai ir dar daug visko, kas tinka kartu su plokščia duona. Mes šį kartą jas valgėme pasidažydami į indišką Raita padažą. Kartais Naan pateikiama, kaip lengvas pusryčių patiekalas rytais prie kavos ar arbatos. Nigella Lawson ir kiti virtuvės šefai siūlo Naan duonelę panaudoti ir kaip paplotį naminei picai. Todėl jos tikrai verta išsikepti daugiau! O kepti ją galima ir namų virtuvėje ant paprasčiausios keptuvės, ir lauke – grilyje. Šį kartą išbandžiau indiškas duoneles kepti savo mėgstamoje nešiojamoje COBB kepsninėje ant naujojo picos akmens. ”
Indiška Naan duona su česnakiniu sviestu
Indijos virtuvė
Sudėtis
- Tešlai:
- 7 g sausų mielių
- 180 ml drungno vandens
- 3 stiklinių šviesių speltos miltų
- 1 šaukštelio cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 3 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- ¼ šaukštelio kepimo sodos
- 4 šaukštų natūralaus jogurto
- Sutepimui:
- 50 g sviesto
- 4 skiltelių česnako
Eiga
Suaktyvinkime mieles. Sausas mieles sumaišiau su vandeniu ir palieku 15 minučių, kol pradės putoti.
Užminkykime tešlą. Miltus supilu į dubenį, įberiu cukraus, druskos, įpilu alyvuogių aliejaus. Į jogurtą suberiu sodą, išmaišau ir leidžiu jam suputoti. Jogurtą su sodą supilu ant miltų bei užpilu suaktyvintomis mielėmis. Rankomis užminkau vientisą, nelimpančią prie rankų tešlą. Tešlos minkymą galite patikėti ir kombainui. Dubenį, kuriame kildinsite tešlą, ištepkite aliejumi, uždenkite rankšluosčiu ir pastatykite į šiltą vietą.
Pasiruoškime grilį. Kol tešla auga, pradedu šildyti grilį. Šį kartą naudoju nešiojamą kepsninę COBB, bet duoneles galima kepti ir ant gerai įkaitintos sausos keptuvės namų virtuvėje. Anglies briketų naudoju daugiau ir praplatintame kepsninės anglių krepšelyje sudedu 25 – 27 anglies briketus, kurie leidžia išgauti aukštesnę temperatūrą. Po 15 minučių anglys pasidengia pilkais pelenais, tada uždedu kaitros paskirstymo lėkštę, bei groteles su picos akmeniu ir uždengiu dangtį. Dangtį stengiuosi kilnoti kuo rečiau, kad laikytųsi kuo didesnis karštis. Per 20 – 30 minučių picos akmuo pasiekia 220 laipsnių temperatūrą. Šios temperatūros pakanka, kad duonelė gražiai iškeptų.
Kol šyla grilis pasiruoškime tešlos papločius. Iš paruoštos šešlos pagaminau 6 vienodus tešlos rutuliukus, iš kurių toliau gaminau papločius. Gaminant duoneles svarbu, kad joje atsirastų kuo daugiau oro burbulų, bei papildomai sunaudoti kuo mažiau miltų. Žinoma, nereikia, kad papločiai liptų prie picos akmens. Naan duoneles minkiau perlenkdamas jas kelis kartus, bei užlenkinėdamas pakračius link papločio vidurio, kad tešloje atsirastų oro tarpai.
Iškepkime Naan duoneles. Papločius kepiau ant įkaitinto picos akmens po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės vis vartydamas. Svarbu, kad papločiai gražiai apskurstų, išsipūstų ir juose susidarytų oro burbulai.
Aptepkime duoneles sviestu. Kiekvieną dar šiltą paplotį aptepiau tirpintu sviestu su trintais česnakais ir dėjau veną ant kito, kad taip greit neatšaltų.
Naan duoneles skanu valgyti dar šiltas pasidažant į jogurtinį raitos padažą.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su griliai.lt
8 Comments
Just
2019-09-27 at 5:34 pmAr įmanoma iškepti be griliaus?
Renata
2019-09-28 at 1:47 pmTikrai taip! Kepkite ant įkaitintos sausos keptuvės.
Rasa
2020-05-16 at 3:31 pmKas per mato vienetas “stiklinė”? Jų gi įvairių dydžių būna. Ar sunku gramais ar mililitrais užrašyt
Renata
2020-05-19 at 3:21 pmTradiciškai maisto gaminimui naudojama 250 ml stiklinė.
Simona
2020-11-10 at 1:18 pmGal galėtumėte pasidalinti, kokias mieles naudojate naan gamybai? Pasimečiau parduotuvėje, tarp sausų mielių prekių ženklų. Kaip suprantu, reiktų naudoti active dry yeast, bet nevisai suprantu, kurios iš jų Lietuvoje yra būtent tokios 🙂
Renata
2021-01-11 at 12:39 pmnaudoju paprasčiausias Dr.Oetker
Agata
2021-03-04 at 11:41 amSveiki, o galima kepti tandyre, ant sieneliu?
Renata
2021-03-08 at 3:14 pmGalima, tik pati nesu bandžiusi.