APP/ Baziniai receptai/ Pavasaris/ Sriubos/ Visi receptai/ Žuvys

Žuvies (šamo) sultinys

Toks žuvies sultinys puikus pagrindas įvairioms žuvienėms ir troškiniams su žuvimi. Šį kartą žuvies sultiniui naudojau nuo šamo file dorojimo atlikusią galvą, stuburą ir uodegą. Šiam šamo sultinio virimui naudojamas baltasis vynas, kuris sultinį dar labiau praturtina ir suteikia jam daugiau skonio.

Dažniausiai iš Merkio šamo gaunu visą šamą su galva ir uodega tik be vidurių ir be žiaunų. Visada stengiuosi jį pilnai sunaudoti. Išpjaustau šamo file, o nuo jos atlikusius žuvies kaulus ir galvą su uodegą sunaudoju sultiniui, tai labai praktiška, o ir pats sultinys išverda labai greitai. Šamo sultinys gaunasi kiek kitoks, nei kitų žuvų sultiniai, nes jis neturi stipraus specifinio žuvies kvapo. Kartą iš tokio sultinio viriau žuvienę ir ja vaišinau draugus, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, visiškai nevalgo sriubų su žuvimi, jiems šamienė visai patiko, sakė, kad tikrai neprimena tradicinės žuvienės. Išvirus tokį sultinį visai nebūtina jo iš karto sunaudoti, sultinys šaldytuve gali stovėti iki trijų dienų, o užšaldytas iki dviejų mėnesių.

Žuvies (šamo) sultinys

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 1,8 l
Gaminimo laikas: 5 min Kepimo laikas: 30 min.

Sudėtis

  • 1 šamo galva, uodega ir stuburas (likę nuo file pjaustymo)
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 1 nedidelis salieras
  • 2 petražolių šaknys
  • 1 st. baltojo vyno
  • 2 l vandens
  • 2 lauro lapeliai
  • 6 juodieji pipirai
  • čiobrelio šakelė
  • druskos (pagal skonį)

Eiga

1

Į didelį puodą sudėjau nuo šamo file pjaustymo atlikusią žuvies galvą ir stuburą su uodega. Į puodą subėriau visus prieskonius.

2

Nuskutau ir stambiai supjausčiau daržoves, kurias irgi sudėjau į puodą.

3

Į puodą su žuvimi ir daržovėmis supyliau stiklinę baltojo vyno, stačiau puodą ant ugnies ir leidau vynui užvirti, viriau kelias minutes, po to į puodą supyliau vandenį.

4

Žuvies sultinį viriau ant silpnos ugnies (kad vos vos burbuliuotų) apie pusvalandį. To laiko visiškai užtenka išvirti aromatingą ir skaidrų žuvies sultinį.

5

Išvirusį sultinį perkošiau per tankų rėtį. Toks sultinys puikus pagrindas žuvienei ir troškiniams. Jis šaldytuve gali išbūti iki trijų dienų, bet sultinį galima ir užšaldyti, supilsčius į plastikinius šaldymo indelius šaldiklyje jis išbus iki kelių mėnesių.

 

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Laura
    2013-03-27 at 11:30 pm

    Man irgi šamo sultinys labai patinka…jis toks minkštas, sodrus ir kartu švelnus.

  • Komentuoti: Laura Atšaukti