Savaitgalį važiuodama keliu Vilnius-Druskininkai, ties Valkininkais, nusipirkau kibirėlį bobausių. Bobausiai, pirmieji pavasariniai grybai, augantys balandžio-gegužės mėnesiais, jie labai aromatingi, skoniu primenantys baravykus, bet turintys pakankamai daug toksinių medžiagų. Man bobausiai, kaip kokie tolimi trumų giminaičiai, susiraukšlėję kaip kokie senukai. Šiuos grybus būtina virti per 3 kartus, vis keičiant vandenį, kad jame ištirptų nuodingosios medžiagos. Mama pasakojo, kad seneliai ir proseneliai Dzūkijoje juos nuo seno pavasarį valgydavo ir šmarškomis vadino. Šie grybai populiarūs Suomijoje ir Estijoje, juos valgo net italai. Nors apie šiuos grybus buvau daug prisiskaičiusi neigiamos informacijos, bet labai norėjau pajusti jų skonį, ir tikrai buvo verta.
Bobausiai troškinti grietinėje
Sudėtis
- pintinėlė bobausių
- 200 g. riebios grietinės
- 4 svogūnų galvos
- šaukštas sviesto ir alyvuogių aliejaus (kepimui)
- jaunų svogūnų laiškų
- druskos, maltų juodųjų pipirų, dž. čiobrelių
Eiga
Pirmiausiai bobausius gerai nuploviau po tekančiu vandeniu. Išrinkau kuo didesnį puodą jiems virti, kad grybai būtų apsemti didesniu kiekiu vandens. Kai grybai užvirė juos viriau 15 minutes, vanduo buvo pakankamai tamsus, grybus nupyliau į rėtį ir perploviau, į puodą vėl pripyliau švaraus vandens ir grybus užviriau antrą kartą, viriau tiek pat kiek ir pirmąjį. Po antrojo virimo vanduo tapo skaidresnis, vėl grybus perploviau ir švariame vandenyje užviriau trečiąjį kartą (šį kart jau su druska). Po trečiojo virimo vanduo buvo jau beveik švarus, grybus vėl perploviau ir gerai nuvarvinau.
Keptuvėje ant sviesto ir alyvuogių aliejaus pakepiau pjaustytus svogūnus, kai jie apskrudo sudėjau bobausius (jų nepjausčiau, nes man labai patiko jų forma) ir kepiau kokias 5 minutes.
Kai apkepė supyliau grietinę ir prieskonius ir viską dar tiek pat laiko troškinau. Pačiame troškinimo gale pasmulkinau dar svogūnų laiškų. Grybams labai tinka džiovintas čiobrelis, jis dar labiau sustiprina miško aromatą, tai būtinas šio patiekalo atributas.
Grybus pateikiau ant juodos duonos riekelių.
Užrašai
P.S. Keptais bobausiais likau labai patenkinta, labai skanūs, išlaikantys savo formą, aromatingi grybai. Keptus grybus pateikiau kaip užkandį su mėgstama juoda duona ir šviežiais čiobreliais. Tokia gurmaniškai kaimiška užkanda gavosi. Visiems labai patiko.
18 Comments
Indrė
2011-05-16 at 4:14 pmAtrodo ekraną tuoj imsiu laižyti, kaip pasiilgau tikrų grybų!
Ausrra
2011-05-16 at 8:31 pmApie šiuos grybus esu tik girdėjus. Atrodo labai dailūs. O užkandis neabejotinai atrodo ir skamba labai viliojančiai.. Ot pavydžiu tiems dzūkams 🙂 ne tik grybų, bet ir nuostabios gamtos.. 🙂
Neringa
2011-05-16 at 9:29 pmmmmmmmmmmmmm…kaip gardziai cia visks aprasyta ir patiekta! gaila, bet ir man neteko valgyti babausiu
Rennie
2011-05-17 at 6:05 amIndre, būtumei tu mačiusi su kokiu godumu mes juos valgėme, jokie džiovinti, o tuo labiau šaldyti grybai neprilygsta šviežiems.
Ausrra, o aš pamario gyventojams pavydžiu Kuršių Nerijos ir gausybės žuvų. Bobausius žinojau seniai, matydavau vietinius dzūkelius šiuos grybus renkant, tik pati vis nedrįsau, nors seneliai juos godžiai valgė. Dabar pasitaikė proga išbandyti, bobausiai man priminė baravykus.
Neringa, aš irgi juos pirmą kart paragavau. Turbūt buvau valgiusi vaikystėje. Šie grybai šiokia tokia lietuviška egzotika.
Citrina ir bulvė
2011-05-17 at 7:26 amKokia nuostabi pavasariška užkandėlė! Bobausėliai labai gražūs 🙂
Rennie
2011-05-17 at 8:09 pmCitrina ir bulve, man irgi bobausėliai labai gražūs grybai, tokie fotogeniški ir susiraukšlėję kaip senukai 🙂
Anonymous
2011-05-22 at 2:43 pmdzukijoje juos šmorkštais o ne šmarkškomis, vadina
Grybautoja
2017-04-22 at 4:02 pmNe visur vienodai, apie Druskininkus šmarškomis vadina 😀
Rennie
2011-05-23 at 7:00 amMielas Anonime, Dzūkija ne tokia ir maža, tad šių grybų pavadinimo galūnės gali ir skirtis. Mano prosėneliai iš mamos pusės gyveno kaime prie pat Druskininkų, tai juos šmarškomis vadino, o prosėneliai nuo tėčio pusės, lenkų kilmės iš pačių Druskininkų, šiuos grybus “šmarčki” vadino.
Vika
2011-05-23 at 8:23 amAle va kur tikras dzūkiškas kraujas, man mistika tokie grybai, žinau kazliekus, baravykus ir raudonviršius, visa kita man nepžintas pasaulis.
Rennie
2011-05-23 at 9:17 pmJo, jo … dzūkiškas kraujas jau nuo pat ankstyvo pavasario šviežių grybų išsiilgęs. Koks gi dzūkas be grybų?
ECH....
2014-04-01 at 2:10 pmRADAU !! BOBAUSIU<NEZINAU KA DARYT<VALGYT NESINORI…..
Gabrielle
2014-04-20 at 6:18 pmJai nezinojot jus visi tai bobausiai ne tik dzukijoje auga o visoj lietuvoj… As tai tikrai ne dzuke o jau prisirinkau is misko tai zinokit ju gali gauti visi! xD
benyta
2014-05-18 at 8:56 pmir aš šiemet juos jau mačiau miške, bet nerinkau, nes nežinojau kaip paruošti, tik girdėjusi buvau, kad tokie grybai yra. dabar jau rinksiu, nes visur jų yra.
Ačiū už receptą.
Zita
2015-05-04 at 6:22 pmBobausiai man vieni skaniausių grybų. Labai skanu omletas, su grietinėlės ar pieno padažu, kotletai per pusę su mėsa. Aš verdu du kartus po 20 min. nuo užvirimo.
srebas
2015-05-17 at 7:09 pmPirma karta siandien isejom grybauti ir radom!:) radom vilniuj balsiuose
Vilius
2016-04-17 at 1:48 pmŠian pirmą kart gyvenime prisirinkau bobausių,bandysiu paruošt:-)
Nijolė
2016-05-04 at 8:05 pmLabai nustebau pamačius savo gėlių darželyje. Radau 10 grybų. Bandysiu valgyt, neminėkit bloguoju.