APP/ Daržovės/ Kepiniai/ Ruduo/ Užkandžiai/ Visi receptai

Kepsninėje keptos rudeninės daržovės su pitomis

Rudenį tiek daug šviežių sezoninių daržovių, kad net akys nuo jų spalvų raibsta. Rugsėjo pradžioje dėl gausaus ir įvairaus daržovių pasirinkimo, net mėsai vietos nelieka, todėl įprastą savaitgalinį mėsos čirškinimą kepsninėje iškeičiu į daržovių kepimą. Kepsninėje keptos daržovės būna ypač skanios ir kvepia dūmu. Rugsėjo pradžioje jau sunoksta ir vėlyvosios šilumamėgės paprikos bei baklažanai. Pabandykite jas iškepti kepsninėje, daržovės atsiskeis visai kitokiais skoniais. Keptos kepsninėje paprikos būna net pajuodusios, o baklažanai susiraukšlėję bei suminkštėję, bet nulupus jų odą viduje slypi tikras skanumas. Iš keptų daržovių skanu ruošti aromatingas salotas su Rytuose taip populiariu granatų sirupu, tyru alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Tokias salotas puikiai tinka apibarstyti ne tik pjautytomis petražolėmis, bet ir prinokusiomis granatų sėklomis ar kapotais graikiniais riešutais. Keptų daržovių salotos gali ilgiau pastovėti šaldytuve, nuo to bus dar skanesnes, labiau sugers padažo aromatus, todėl drąsiai pasiruoškite jų daugiau. O prie šių, Persija kvepiančių salotų, labai tinka šviežios pitos duonelės. Gaila, bet Lietuvoje jų kokybiškų dar niekur neradau, todėl išbandžiau pirmą kartą jas išsikepti pati kepsninėje ant picos akmens. Pavyko puikiai! Pitoms ruošiama tešla labai panaši į picų, tik pats duonelių formavimas kitoks. Formuojant pitas labai svarbu į tešlą įleisti kuo daugiau oro, kad kepant susidarytų oro kišenė, į kurią iškepus galima prikišti įdaro. Prieš kepant pitas pirmą kartą patariu pasižiūrėti šį video. Labai patogu, tiek daržoves, tiek ir pitos duoneles, vieną paskui kitą kepti žaliojoje Big Green Egg kepsninėje. Vos baigiau ant atviros ugnies, kaip kepsninėje, kepti daržoves, uždėjau karščio paskirstymo ConvEGGtor plokštę ir pitas jau kepiau, kaip pečiuje, ant netiesioginės ugnies. Kepsninės karščio pilnai pakako abiems patiekalams!

Kepsninėje keptos rudeninės daržovės su pitomis

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 4-6 asmenims
Gaminimo laikas: 1 val. ir tešlos kildinimas

Vegetariškas pasirinkimas

Sudėtis

  • 2 baklažanų
  • 4-5 paprikų
  • ryšelio šviežių petražolių
  • 2 česnako skiltelių
  • 6 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
  • pusės citrinos sulčių
  • 50 ml granatų sirupo
  • žiupsnelio cinamono
  • jūros druskos ir maltų pipirų pagal skonį
  • Pitoms:
  • 250 ml šilto vandens
  • 400 g miltų (naudojau šviesius speltų)
  • 1 šaukštelio nerafinuoto cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 50 ml alyvuogių aliejaus

Eiga

1

Pirma pasiruoškite pitoms tešlą. Šiltame vandenyje ištirpinkite sausas mieles ir cukrų. Į miltus supilkite ištirpintas mieles, aliejų, gerai tešlą išminkykite, kol nelips prie rankų ir taps elastinga. Paruoštą tešlą palikite valandai šiltai, kad iškiltų.

2

Kol tešla kyla, išsikepkite daržoves. Baklažanus ir paprikas nuplaukite, nusausinkite. Baklažanų odelę keliose vietose plonai įpjaukite. Visas daržoves sudėkite į specialų indą su skylutėms, skirtą kepsninėje kepti daržoves. Kepsninę įkaitinkite kepimui ant atviros ugnies apie 250 laipsnių karščio. Daržoves kepkite indą padėję ant grotelių apie 20 minučių. Karts nuo karto daržoves apverskite ant kitos pusės, kad iš visų pusių vienodai apkeptų. Paprikos turi apskrusti, o baklažanai suminkštėti. Iškepusias paprikas, dar karštas, sudėkite į užspaudžiamą maišelį ir palikite, kad šusdamos pilnai atauštų. Po šios procedūros, jas lengvai galėsite nulupti t.y. paprikų minkštimą atskirti nuo odelių. Iškepusius baklažanus paprasčiausiai palikite ataušti.

3

Kepsninėje esančių žarijų neužgesinkite, o paruoškite jas kepimui ant netiesioginės ugnies. Jei naudojatės Big Green Egg kepsnine, uždėkite ConvEGGtor plokštę, kuri paskirsto šilumą ir suteikia orkaitės efektą, o jei paprastą kepsninę, žarijas paskleiskite į šonus, kad pitas galima būtų kepti ant netiesioginės ugnies.

4

Kol daržovės vėsta paruoškite iškilusią tešla. Tešlą lengvai iškočiokite ir padalinkite į 8 lygius gabalėlius. Iš kiekvieno gabalėlio, tešlą sukdami į išorę, suformuokite nedideles bandelės, tai daroma tam, kad į tešlą pakliūtų kuo daugiau oro. Paruoštas bandeles užklokite rankšluosčiu ir palikte 15 minučių, kad pakiltų. Kiekvieną bandelę lengvai iškočiokite, bet ne per plonai, į apvalias nedideles pitas ir leiskite joms dar 5 minutes pailsėti prieš kepimą. Pitas kepkite ant netiesioginės ugnies įkaitinto picos akmens, 250 laipsnių karštyje. Vienu metu, priklausomai nuo pitų dydžio, galite iškepti po 3-4 pitas. Gerai paruoštos pitos kepdamos išsipučia ir jose susiformuoja vidinė oro kišenė. Vienai pitos pusei apkepus, ją apverskite ant kitos. Kiekviena pita kepa apie 5 minutes. Iškepusias pitas uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltai, kol baigsite ruošti keptas daržoves.

5

Ataušusias paprikas išėmę iš maišelio dėkite ant pjaustymo lentelės ir peiliu jas nulupkite. Apkepusi odelė nuo iššutusių paprikų lengvai nusilupa, pašalinkite ir paprikų sėklas. Paprikų minkštimą supjaustykite juostelėmis.

6

Iškepusius ir suminštėjusius baklažanus taip pat nulupkite, jei gerai iškepti, jie irgi puikiai lupasi. Baklažanų minkštimą taip pat supjaustykite juostelėmis. Į pjaustytas keptas daržoves įmaišykite kapotų petražolių ir česnakų. Iš alyvuogių aliejaus, granatų sirupo ir citrinų sulčių suplakite padažą, jį gardinkite druska, pipirais, cinamonu. Padažu užpilkite paruoštas daržoves ir gerai išmaišykite. Taip ruoštos keptos daržovės gali kiek pastovėti, nuo to bus tik dar skanesnės, nes spės pasimarinuoti.

7

Pitas pjaukite arba laužkite pusiau, į susiformavusią pitoje kišenę dėkite paruoštų keptų daržovių ir skanaukite.

 

 

 

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite