Falefelius labai mėgstu, bet aliejuje gruzdintą maistą namuose ruošiu labai retai. Falafelių galėčiau prigamint iš 10 recepto porcijų, kad tik po to nereikėtų jų virti aliejuje ir užuosti to kvapo pasklidusio po visą virtuvę. Dėl tos pačios virimo riebaluose priežasties, vengiu dažnai falafelius valgyti ir viešojo maitino įstaigose, kur žinia aliejus keičiamas tikrai ne po kiekvieno virimo. Skaniausius falefelius pitoje kažkada valgiau keliaudama po Izraelį – senajame Jeruzalės maisto turguje. Labai pasiilgau jų skonio, todėl nusprendžiau, kad pats laikas pasigaminti ir išsikepti falafelių namuose, bet sveikiau – orkaitėje.
Jei galvojate, kad falafelių gaminimas užima labai daug laiko, kviečiu paskaičiuoti jų gaminimo laiką kartu:
- Iš vakaro per 1 minutę užpilame avinžirnius vandeniu ir paliekame per naktį, kol miegosime, kad išbrinkų. Ryte avinžirniai bus dvigubai didesni ir išbrinkę.
- Ryte išbrinkusius avinžirnius kartu su kitais priedais sumeskite į elektrinę kapoklę ir susmulkinkite “S” tipo peiliukais ir per 1 minutę turėsite jau paruoštą masę falafeliams.
- ilgiausiai – visas 5 minutes užims jų formavimas rankomis. Jei gaminsite falafelių daugiau – būtinai dalį jų užsišaldykite. Smagu žinoti, kad užimtomis dienomis galėsite jų ir vėl išsikepti.
- Galiausiai ilgiausias procesas – 20 minučių kepimas orkaitėje!
- Tikrai daug lengviau ir greičiau nei pasiruošti cepelinus! Tik kepant falafelius orkaitėje svarbu jų neperkepti, nes išdžius ir taps sausi bei ne tokie skanūs. Aišku, prie falafelių galima paruošti visą eilę skanių priedų. Šį kartą siūlau jogurtinį tahini padažą, burokėlių humusą, morkų salotas ir marinuotus svogūnus. Juos visus galite pasiruošt iš anksto ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Jei norite origanalių falafelių, rekomenduoju patiems namuose iškepti ir pitų duonelių, jų receptą esu nufilmavusi ir įkėlusi į Sezoninės Virtuvės Instagram story, ieškokite highlights’e pavadinimu “Pitos”. Aš šį kartą pasitenkinau tuo, kad pati pagaminau falafelius, todėl prie jų pašildžiau mėgstamų Santa Maria tortilijų, kurios prie naminių falafelių puikiai tiko. Labai rekomenduoju per vieną gaminimą falafelių pasiruošti daugiau ir dalį jų užšaldyti vėlesniam laikui, kai ir vėl užsimanysite naminių falafelių. Tai galėtų būti skanus planas šiam savaitgaliui!
Orkaitėje kepti falafeliai su burokėlių humusu
Vegetariškas pasirinkimas
Sudėtis
- Falafeliams:
- 3 stiklinių išbrinkusių avinžirnių
- 1-2 mėlynųjų svogūnų
- 4-5 česnako skiltelių
- 2 šaukštelių malto Santa Maria kumino
- 2-3 šaukštų citrinų sulčių
- 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 80 g avinžirnių miltų
- 1 šaukštelio druskos
- 4-5 šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus + aliejaus falafelių aptepimui
- Burokėlių humusui:
- 1 kepto arba virto vidutinio dydžio burokėlio
- 3 stiklinių virtų avinžirnių
- 3 šaukštų sezamų pastos
- 2 šaukštelių malto "Santa Maria" kumino
- 3 skiltelių česnako
- 0,5 stiklinės vandens
- 3 šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus
- druskos ir maltų aitriųjų paprikų pagal skonį
- Tahini padažui:
- 1 stiklinės tiršto grakiško jogurto
- 1 šaukšto sezamų pastos
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- druskos ir maltų pipirų pagal skonį
- Morkų salotoms:
- 2-3 stambiai tarkuotų morkų
- žiupsnelio malto kumino
- 2 šaukštų kokybiško aliejaus
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- šviežių kalendrų lapelių
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Marinuotiems svogūnams:
- 2-3 mėlynųjų svogūnų
- 2 šaukštų citrinų sulčių
- 2-3 šaukštų granatų sirupo
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pateikti:
- 1 pakelio "Santa Maria" tortilijų
- šviežių kalendrų
Eiga
1Pasiruoškite falafelių gaminimui iš vakaro - avinžirnius užmerkite šaltame vandenyje, kad per naktį išbrinktų.
2Ryte išbrinkusius avinžirnius suberkite į rėtį, perplaukite ir nuvarvinkite. Į kapoklę su "S" tipo peiliukais suberkite pjaustytus svogūnus, česnakų skilteles, sulipkite citrinų sultis ir gerai sukapokite. Tada suberkite nuvarvintus avinžirnius, visus prieskonius, druską, supilkite aliejų ir kapokite, kol masė pilnai susismulkins. Avinžirnių miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į sukapotą avinžirnių masę, dar kelias sekundes pakapokite ir išimkite falafelių tešlą iš kapoklės. Aliejuotomis rankomis suformuokite apvalius falafelius. Kad jie būtų vienodi, tešlą dalinkite šaukšteliu, suformuotus dėkite ant kepimo popieriaus skardoje. Kiekvieną paruoštą falafelį aptepkite alyvuogių aliejumi ir pašaukite visą skardą kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę - 20 minučių.
3Kol orkaitėje kepa falafeliai, paruoškite burokėlių humusą. Burokėlį nulupkite, supjaustykite ir sumeskite kartu su česnako skiltelėsmis į kokteilinę, užpilkite citrinų sultimis ir vandeniu, suplakite iki vientisos konsistencijos. Į kapoklę suberkite išvirtus avinžirnius, sukrėskite burokėlių masę ir sezamų pastą, įpilkite aliejaus, suberkite visus prieskonius, druską ir trinkite, kol humusas taps vienodos švelnios konsistencijos. Paragaukite, jei reikia, papildomai skaninkite, druska ir prieskoniais.
4Pasiruoškite jogurtinį-sezamų padažą - sumaišykite jogurtą su sezamų pasta, citrinų sultimis ir prieskonais.
5Morkas sutarkuokite ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, berkite malto kumino, druskos, apibarstykite kapotomis šviežiomis kalendromis.
6Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonomis plunksnelėmis, apšlaktykite citrinų sultimis, apiberkite druska ir pipirais, apšlakstykite granatų sirupu ir palikite, kad kiek pasimarinuotų.
7Santa Maria tortilijas pašildykite sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros. Kad taip gtreitai neatšaltų, dėkite vieną ant kitos ir uždenkite rankšluostėliu.
8Iškepusius falafelius, kol šilti neškite į stalą kartu su pašildytomis tortilijomis, humusu ir visais priedais. Kiekvienas pats sau pasiruoš užkandį pagal skonį.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA
Komentarai