Šis kepto šamo receptas labai patiks mėgstantiems rytų Azijos virtuvę. Skrudintų sezamų aliejus, sojos padažas, aitriosios paprikos ir imbieras žuviai suteikia labai pikantišką skonį.
Vieną rudens dieną lankiausi Merkio šaminėje, tikroje žuvų auginimo fermoje, kurioje iš arčiau pamačiau, kaip auginami skanieji Merkio šamai. Pasirodo, šamai užauga ir būna tinkami maistui vidutiniškai per devynis mėnesius. Merkio šaminėje, šamai suskirstyti pagal amžių (vaikai, paaugliai ir suaugę) auga aštuoniuose baseinuose, kuriuose nuolat cirkuliuoja švarus vanduo. Labiausiai išdykę yra mažieji šamukai, jie labai mėgsta šokinėti, kartais įsismaginę gali net iššokti iš baseino. Kadangi šios žuvys turi plaučius, tai joms pavyksta tam tikrą laiką išgyventi ir be vandens. Įdomiausia yra tai, kad šamų akvariumuose vyksta aktyvus socialinis gyvenimas, stipriausieji šamai gali užaugti ir subręsti anksčiau, jie skriaudžia silpnesnius, o ne tokie „sėkmingi“ šamukai tampa „pastumdėliais“ ir net po devynių augimo mėnesių nesubręsta, lieka buožgalviais, su didele galva ir mažu kūnu. Šamų augintojai myli ir rūpinasi savo augintiniais, juos maitina penkis kartus per dieną, natūraliu maistu pagamintu iš Baltijos šprotų. Žuvys yra gaudomos kartą per savaitę, o pagautos dar mažiausiai dvylika valandų yra laikomos švariame vandenyje, atskirame baseine, kad nusiramintų ir pilnai išsivalytų, prieš patekdamos į mūsų virtuves. Man buvo malonu pažinti optimizmu spinduliuojančius šamų augintojus, kurie tiki ir mėgaujasi tuo ką daro, kurie dirba atsakingą darbą, su meile augina maistą mums, žuvų valgytojams. Visad yra gera maistui rintis vietinį, netoliese augintą kokybišką produktą, žinoti, kur ir kaip jis augo, kokie žmonės jį augino, tada sukiojantis savo virtuvėje net saldu iš to gerumo darosi.
P.S. Kaip nulupti šamą esu aprašiusi šiame recepte .
Aštriai keptas šamas
Sudėtis
- 1 kg šamo
- 4 šaukštų sojų padažo
- 4 šauktų žaliųjų citrinų sulčių
- 4 šaukštų skrudintų sezamų aliejaus
- 1 šaukštelio rudojo cukraus
- 1 aitriosios paprikos
- gabalėlio imbiero šaknies
- pjaustyto šviežio poro
- Pateikimui:
- virtų ryžių
Eiga
Iš sojos, citrinų sulčių, aliejaus ir cukraus užmaišiau padažą, kuriuo užpyliau nuluptą šamą.
Smulkiai supjausčiau nuluptą imbiero šaknį, aitriuosius pipirus palikau su sėklomis ir pjausčiau, kaip ir porus žiedeliais. Paruoštais šviežiais prieskoniais įtryniau žuvį ir palikau valandėlei, kad sugertų skonius ir kvapus.
Šamą kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.
12 Comments
Odeta
2012-11-12 at 4:07 pmŠiandien grįžau iš Vietnamo, galiu konstatuoti, šis patiekaliukas kaip tik man:) Šiek tiek dar įdėčiau citrinžolės, kalendros ir tobulai vietnamietiškas šamas:)
Odeta
2012-11-12 at 5:12 pmAš netikėjau, kad Tailando, Vietnamo, Kombodžos skirtingos virtuvės. Kai būni LT, atrodo, akd vienodos, bet jios laaaabai skirtingos. Tik Kombodža labiausiai skurdi, tad ir maistas atitinkamo skonio. Nors tuose kraštuose žuvies ir jūros gėrybių netruko, bet Tavasis šamas apetetingai atrodo, t.y. laaabai skaniai.
Aušra
2012-11-12 at 5:34 pmpuikus skoniu derinys; ypac sviezias imbieras man prie sirdies;
Rūta
2012-11-12 at 7:21 pmPuikus straipsnis “Pinigų kartoje” ir jaukus įrašas tinklaraštyje. Pažiūrėjau ir užsimaniau šamo 🙂
Laima
2013-03-04 at 11:19 amNuostabus! Išbandėm ir pirštukus laižėm 🙂 Ačiū!
Rennie
2013-03-05 at 11:28 pmLaima, džiugu 🙂
Violeta
2014-01-15 at 12:20 amKaži jei kepčiau be čili? labai skonis nukentėtų? Juk mažosios irgi valgo kartu
Simona
2015-12-25 at 9:58 amRuošiau Kalėdoms. Pavyko puikiai. Labai skaniai jautėsi imbieras. Tik aš jį ne pjausčiau, o sutarkavau – daugiau sulčių išsiskyrė. O vietoj čili bėriau azijietiškų BBQ iš Kotanyi. Skonis superinis. Šamą kepiau pirmąkart ir tikrai kepsiu dar ne kartą 🙂