Gegužės savaitgaliais aš, kaip ir daugelis kitų, išsitraukiu iš po žiemos apdulkėjusią lauko kepsninę ir savo virtuvę vasarnamyje perkeliu į lauką, arčiau ošiančių pušų ir žydinčio sodo. Tai pats gražiausias metų mėnuo, kai oras kvepia tūkstančiais žiedų, virtuvė lauke šiuo metu yra pats prabangiausias pasirinkimas. Šį pavasarį esu sau pažadėjusi valgyti kuo sveikiau ir lengviau. Todėl vietoj senų gerų šašlykų dažniau kepu žuvį. Šį kartą gaminau absoliučiai pavasarišką patiekalą – žuvį keptą su pirmaisiais šparagų ūgliais, šviežiais špinatų lapais, švelniais svogūnų laiškais, morkomis, kvepiančiais krapais. Labai patogus patiekalas įsibėgėjusiam pavasariui, viską tik suvynioju į folijos maišelį ir kepu įkaitusioje kepsninėje. Mano draugai Merkio produktai karts nuo karto vis “užfundina” gerų ir kokybiškų, ekologiškai užaugintų maisto produktų. Labiausiai iš jų mėgstu gauti jau išdorotą ir išfiliuotą šamą, tada tik nulupu slidžią jo odą ir visą laiką galiu skirti gaminimui lauke. Šią žuvį mėgstu dėl jos neriebios ir beveik ašakų neturinčios mėsos, kepdama ji kuo puikiausiai išlaiko savo formą bei išlieka sultinga. Beje, jie šiuo metu prekiauja ir lietuviškais sezoniniais šparagais, kurie šiam patiekalui ypač tinka. Jei esate kada kepę folijos ar kepimo popieriaus maišeliuose En papillote namų orkaitėje, tai žinote, jog šiuo būdu ypač sveikai ir skaniai paruošiama žuvis. Kartu su dažovėmis ji išsitroškina savo sultyse, būna neriebi ir puikaus skonio. Tą patį kepimo būdą dažnai naudoju ir kepdama lauko kepsninėje. Jei jūsų kepsninė su dangčiu tik išsklaidykite virš folijos krepšelių esančias anglis į šalis ir kepkite uždengę dangtį ant netiesioginės ugnies. Jau po 15 minučių galėsite mėgautis sultinga žuvimi. Anksčiau dar esu kepusi visą šamą kepsninėje, virusi šamo sriubą ant laužo ir čirškinusi šamo vėrinukus virš žarijų, šiai žuviai puikiai tinka dūmo kvapas.
Beje, negaliu neparekomenduoti ypač skanaus brandinto avių pieno sūrio “Ūta”, kurį irgi galite rasti pas Merkį. Šiuo metu tai pats mėgstamiausias mano sūris, kuris atstoja ir gardžiausią desertą.
Žuvis su pavasarinėmis daržovėmis kepta kepsninėje
Eiga
Šamo file supjaustykite vienos porcijos gabalėliais, nulupkite nuo jų odą, nuplaukite ir nusausinkite. Morkas nuskuskite bei supjaustykite išilgai, šiaudeliais. Šparagų galiukus nupjaukite, jei reikia nulupkite ir supjaustykite kiekvieną stiebą į 3-4 dalis, priklausomai nuo jų ilgio. Svogūnų laiškus ir špinatus nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite svogūnų laiškų baltąsias dalis, nes tik jos bus naudojamos patiekalui, o žaliuosius laiškus atidėkite kitam kartui.
Iš citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir druskos užmaišykite padažą, jį užpilkite ant paruoštų daržovių ir išmaišykite, palikite dar padažo žuviai apšlakstyti. Žuvį aibarstykite maltais pipirais ir druska.
Pasiruoškite du ilgus dvigubus folijos lakštus, tokius, kad sudėjus žuvį su daržovėmis galėtumėte juos sulankstyti į vokelius. Ant abiejų folijos lakštų padalinkite paruoštas daržoves, o ant jų guldykite po žuvies gabalą, ant jo užpilkite likusį padažą. Foliją sulankstykite į vokelį, kad žuvis su daržovėmis neiškristų ir stipriai užsukite jos kraštus. Paruošus krepšelius neškite prie kepsninės.
Kepsninėje su dangčiu ant grotelių virš netiesioginių vidutinės kaitros žarijų (po pačiais krepšeliais žarijų neturėtų būti, jos išsklaidomos į abi šalis) paguldykite žuvies-daržovių krepšelius ir kepkite uždengę kepsninės dangtį apie 15 minučių. Per tą laiką folijos krepšeliai išsipūčia, o žuvis ir daržovės juose iškepa. Folijos krepšelius nukelkite nuo ugnies, palikte kelias minutes pastovėti ir neškite prie stalo. Prieš valgydami apibarstykite kapotais krapais.
Komentarai