4 knygų Gero Maisto Dienoraštis komplektas

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Keptos putpelės su sidru ir obuoliais

Keptos putpelės su sidru ir obuoliais
Receptas įkeltas: 2017 Ruduo
Recepto šaltinis: Sezoninė Virtuvė

4

60 min.

  • 1 kg šviežių putpelių
  • 200 g džiovintų slyvų
  • 8 saldžiarūgščių obuolių
  • 300 ml natūralaus obuolių sidro
  • 50 g sviesto
  • saujos šviežių šalavijų lapelių
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Štai ir atėjo tikras ruduo, su lietumis, krintančiais lapais ir atšalusiu oru. Nepaisant to, ruduo man pats jaukiausias metų laikas, kai po pasivaikščiojimų po balas ir spalvotus lapus taip gera pargrįžti į šiltus namus. Kiekvienas savaitgalis namuose atšalus orams, kaip maža jauki šventė su rudeniškais šeimos pietumis ir ilgu pasibuvimu prie stalo. Šį savaitgalį rudenį šventėme kepdami putpeles. Taip taip, ne įprastą vištą ir net ne antį, o net 4 mažas putpelytes, kurių sočiai pavalgyti užteko 4 asmenims. Putpelių mėsa labai gardi, gerai iškepusi ji būna sultinga ir švelnaus skonio. Putpeles kepiau pirmą kartą, anksčiau jas ragavusi buvau tik restoranuose. Putpeles gavau iš Daivos Urbanavičiūtės putpelių ūkio, iš to paties, iš kurio pas atsakingus valgytojus iškeliauja ir margieji putpelių kiaušiniai. Putpelių šiame ūkyje galima nusipirkti dviejų rūšių: mėsinių, kurios yra didesnės bei mažesnių paprastųjų. Mėsinių putpelių viename kilogame būna keturios, kiekviena apie 250 gramų svorio, tokios vienos putpelės su garnyru pilnai užtenka vienam valgytojui. O paprastųjų putpelių į kilogramą telpa net aštuonios, tai kiekvienam valgytojui jų reikėtų skaičiuoti po dvi. Nepatikėsite, Daivos ūkyje galima įsigyti ir išpjaustytų putpelių krūtinėlių bei šlaunelių, net neįsivaizduoju, kaip jie tokio mažumo paukštukus juvelyriškai išdoroja.

Kepti ir valgyti putpeles man labai patiko, nes visų pirma joms iškepti reikia mažiau laiko, nei didesniam paukščiui, o svarbiausia prieš patiekiant į stalą jų nereikia gražiai supjaustyti. Kiekvienas valgytojas gauna po visą paukštį, kuris, patikėkite, tikrai padaro įspūdį. Keptos putpelės kažkaip natūraliai sukuria šventinę nuotaiką net ir ant paprasto sekmadieninio šeimyninio pietų stalo, o jei dar įdarytos džiovintomis slyvomis, keptos obuolių sidro vonioje su pjaustytais obuoliais ir šalavijais, į sveikatą keliant obuolių sidro taurę. Tikra maža ir jauki rudens šventė!

Recipe of the week

Putpeles nuplaukite, ištrinkite druska ir maltais pipirais. Į kiekvieną putpelę prikiškite iš anksto sidre (per naktį) išmirkytų džiovintų slyvų, o jos kojeles suriškite konditeriniu siūlu. Įdarytas putpelytes sudėkite į kepimo indą arba skardą. Į kepimo indą supilkite sidrą, o ant putpelyčių užpilkite lydyto sviesto. Kepimo indą uždenkite folija ir statykite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę 30 minučių.

Kol putpelytės kepa sidro vonioje, pasiruoškite obuolius. Švarius obuolius perpjaukite į keturias dalis ir išimkite sėklas, nuplaukite šalavijų lapelius.

Nuo kepimo indo nuimkite foliją. Putpeles apliekite susidariusiomis mėsos ir sidro sultimis. Šalia putpelių suberkite pjaustytus obuolius, juos taip pat apliekite kepimo metu išsiskyrusiomis sultimis, tarp obuolių ir putpelių prikaiščiokite šalavijų lapelių ir statykite atgal kepti į orkaitę dar 15-20 minučių, kol obuoliai iškeps, o putpelės apskrus.

Iškepusias putpeles ištraukite iš orkaitės ir uždenkite 5 minutėms folija, kad mėsa būtų skanesnė. Kiekvienam į lėkštę dėkite po putpelę, o šalia keptų obuolių su šalavijais, užpilite kepant susidariusiu sidro padažu.

Skanaus rudens!

Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės