Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

  • Sekite mus Twitter
  • Sekite mus Facebook
  • Sekite mus G+
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus RSS

dabar sezonas

Naminės menkių kepenėlės

Naminės menkių kepenėlės
Receptas įkeltas:

Prieš pat Naujuosius Metus teko lankytis Lietuvos pajūryje ir skanauti rūkytų menkių ikrų (vaje… kaip buvo skanu su namine duonyte).  Taigi, menkių sezonas jau prasidėjo! Menkės skaniausios sausio-balandžio mėnesiais, tuo metu galima nusipirkti jų ikrų ir šviežių kepenėlių. Menkė,  kaip ir visos žuvys kaupia riebalus, bet ne kur nors papilvėje,  kaip kokios silkės ar lašišos, o savo kepenėlėse. Apie menkių kepenėlių ir jų taukų naudą, turbūt,  žino visi ir nėra čia ką daug pasakot. O man net seilė nutysta pagalvojus apie menkių kepenėles…, jas labai skaniai ruošia mano vyro mama ir močiutė, taigi pasidalinsiu jų receptu. Beje, pačioms pasiruošti kepenėles daug pigiau, nei pirkti konservuotas skardinėse  dėžutėse, o ir druskos, bei prieskonių kiekį galima reguliuoti. Sunkiausia bus nusipirkti neapdorotų menkių kepenėlių (prieš savaitę pirkau Halės  turguje), o pats gaminimas labai lengvas.
  • 0,5 kg menkių kepenėlių
  • 4 lauro lapai
  • Žiupsnelis juodųjų pipirų grūdelių
  • Malto muskato (pagal skonį)
  • 0,5 š. druskos (galima daugiau ar mažiau, kaip kas mėgsta)
Be šių ingridientų man dar prireikė dviejų puslitrinių užsukamų indelių ir puodo, kuriame jie tilptų. Pirmiausiai atsargiai nuploviau kepenėles, juk jos tokios gležnos (pirkdamos būtinai žiūrėkite, kad nepridėtų kokių susitrynusių).  Tada pasūdžiau, sudėjau prieskonius ir atsargiai išmaišiau. Paruoštomis  kepenėlėmis  užpildžiau  indelius (man gavosi du nepilni, nes palikau vietos taukams išsiskirti), indelius sustačiau į puodą su šaltu vandeniu ir  viriau ant vidutinės ugnies apie valandą, kol iš kepenelių išsiskyrė taukai. Tada ištraukiau indelius, leidau jiems pravėsti ir sustačiau į šaldytuvą. 
Pažadu,  artimiausiu metu,  įkelti receptus, kurie padės šias menkių kepenėles skaniai suvalgyti.
Recipe of the week

Prieš pat Naujuosius Metus teko lankytis Lietuvos pajūryje ir skanauti rūkytų menkių ikrų (vaje… kaip buvo skanu su namine duonyte).  Taigi, menkių sezonas jau prasidėjo! Menkės skaniausios sausio-balandžio mėnesiais, tuo metu galima nusipirkti jų ikrų ir šviežių kepenėlių. Menkė,  kaip ir visos žuvys kaupia riebalus, bet ne kur nors papilvėje,  kaip kokios silkės ar lašišos, […]

Komentarai

  1. Laba diena, suprantu, kad sugadinsiu nuotaiką, bet mano šios dienos menkių kepenėlių istorija tokia, kad, manau, turiu perspėti ir kitus. Labai
    užsimaniau pasidaryti pati pagal Jūsų receptą, nes naminių nebuvau ragavusi. Po kelių savaičių nesėkmingos paieškos šiandien kepenėlių gavau. Pradėjusi plauti, apžiūrėjau, kad jos visos apkibusios kirminukais, negyvais, bet … Bandžiau nurinkti, po pusvalandžio kovos supratau, kad beviltiška. Paskambinau Maisto ir Veterinarijos tarnybai pasiklausti ar gali būti tokios pardavinėjamos. Ten man labai nuoširdžiai moteris sakė: – Nevalgykit menkių kepenėlių, jos labai užterštos (dioksinu ir kt.), jokiu būdu neduokit vaikams, grąžinkit ir užregistruokit skundą. Negrąžinau, pagailėjau nervų, išmečiau. Liūdna, taip jų norėjau. Perspėju, jei pirksit, apžiūrėkit atidžiai.Dioksino nepamatysit, bet kitus priedus pastebėsit.

  2. Asta, labai liūdna, nes aš labai mėgstu menkių kepenėles, bet po tavo patirties visai praėjo noras jas valgyti. Gaila, kad dėl aplinkos užterštumo turime atsisakyti tokių naudingų produktų. Beja, kur jas pirkai?

  3. Tai va, man irgi liūdesys, nes ir pirktinės man skanu būdavo. Labai retai, bet pirkdavau. Bet kai pagalvojau, kad ten tai tikrai niekas tų kirmėliukų neišrinkinėja, o chemikalų tai ir visai netikrina, tai panašu, kad ant šio delikateso kryželį padėjau… Moteris iš vet. tarnybos irgi sakė: – Nebent labai retai, pas mus delikatesas, bet tik neduokit vaikams ir geriau visai ne…O pirkau aš Halės turguj Vilniuje. Bet manau, kad tiekėjų nėra labai daug.

  4. Taip, Ramūnai, kalba eina apie baltijos menkes, nes ji užteršta. Norvegijoj, tikiuosi, vandenys švaresni. O kepenėlės tikrai vertos dėmesio, labai jas mėstu.

    • sveki visi as irgi uzsinorejau pats pasigaminti menkiu kepeneliu bet nutariau paskaityt receptus ir perskaicius situos atsiliepimus nuejau patikrint kepeneliu ir radau tu kirmelyciu nors esu norvegijoj netgi siaures norvegijoj taigi suprantu kadju negaliu valgyt teko ismest

  5. Sveiki, mielieji. Kaip tik siuo metu konservuoju menkiu kepeneles. Beje gyvenu Norvegijoje, taigi, ir kepeneles vietines :)) Noriu jus nuraminti, kad nepazeistos tu spirale sisisukusiu kirmeliuku jos retai pasitaiko. Tas kuriose ju daug ismetame o nuo kitu tiesiog nuimame plevele ir visi kirmeliukai graziai ir lengvai pasisalina kartu. Belieka tik iveikti minti,kad jie ten buvo :))))))

  6. Kazkada ir as dar Vilniaus Kalvariju turguje pirkdavau menkiu kepeneles ir jas taip konservuodavau, bet niekada nezinojau ir nemaciau kirmeliu jose. Siandien gyvenu Norvegijoje ir parduotuveje pamaciusi menkiu kepeneles uzsimaniau, kaip senais laikais.. galvoju, pasidarysiu, paieskojusi receptu internete.. ir cia perskaiciau apie kirmeles.. apziurejusi kepeneles aptikau jas! Galvojau, mesiu lauk, bet dar pagooglinau ir suzinojau, kad menkese, kaip ir stintose, ju buna… tad nuvaliau plevele, iskrapsciau kirmeles ir dabar sterilizuoju puode…

  7. As perku is parduotuves konservuotas menkiu kepeneles aliejuje, turbut ir jos pilnos kirminuku…Taip skaniai jas valgydavau iki siol…:(

  8. Va ką tik ir man vyras parnešė kepenėlių, sako, kad ką tik iš jūros. Einu ieškoti kirminukų, tuoj grįšiu. Grįžau, pažiūrėjau. Niekas nesiraito, nieko nesimato. Pačios kepenėlės dar truputį apledėjusios. Varau pirkti lauro lapų. Ir turėsiu darbelio, nes kepenėlių 15 kg. Klaipėdoj ant nosies JŪROS ŠVENTĖ. Bus ką lauktuvių svečiam įdėti. Pati sau linkiu linksmo darbo.

  9. Sveiki, minėtos kirmėlaitės kitaip vadinamos – nematodai ir šie sutvėrimai visiškai nepavojingi žmogaus organizmui. Jų būvimas yra įprastas reiškinys visur – ir Baltijos Jūros regione ir Islandijoje ir Norvegijoje. Kuo šviežesnės būna kepenėlės, tuo lengviau iš jų galima pašalinti nematodus, kuo daugiau prabėga laiko tuo giliau į kepenėles sulenda minėtosios kirmėlaitės, ir tuo sunkiau jas tampa pašalinti. Visuose menkių kepenėlių konservavimu užsiimančiose gamyklose visada žaliava inspektuojama ir kepenėlės kruopščiai valomos iki nustatytų normatyvų. Tarp kitko, dažniausiai Europos gamyklose gaminama iš ŠALDYTŲ menkių kepenų (kadangi šviežias kepenis reikia skubiai transportuoti), rečiau iš atvėsintų menkių kepenų (vežama polistirolo dėžėse apipilta ledu). Atidarius menkių kepenėlių konservų dėžutę ir pamačius ant kepenėlių tamsesnius taškelius žinokite – tai buvo nematodai :) Aš asmeniškai perku/vartoju tik Islandijos gamyklų konservus, kadangi šioje saloje gaminama tik iš SVIEŽIŲ nešaldytų kepenėlių ! na, kažkas tokio….

  10. Sveiki. Kaip nekeista, perskaičiusi daugybę komentarų neigiamų, ką tik labai skaniai suvalgiau koncervuotų kepenėlių :) ir kai jau bus įmanoma jų šviežių įsigyti būtinai ieškosiu ir gaminsiu :)

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės