Įvairių būna moliūgo sriubų, ši sriuba yra aštri. Moliūgai labai dera su aitriosiomis paprikomis, kurios jiems suteikia pikantiškumo. Ši moliūgienė ypatinga dar tuo, kad vietoj įprastos grietinėlės ar pieno, ją verdant pilama grietinė (originaliame recepte naudojama crème fraîche), kuri kiek prigesina aitriųjų paprikų aštrumą. Sriubai naudojau dvi aitriąsias paprikas, mano skoniui, ji ir taip gavosi pakankamai aštri, jei sugalvosite gaminti pagal originalų receptą tai pasiruoškite 4 aitriąsias paprikas ir didelę stiklinę pieno (gaisrui jūsų burnoje užgesinti).
P.S. Sriubą valgėme su grietine, apsibarstę pjaustytomis, ne tokiomis aištiomis paprikomis ir maltais juodaisiais pipirais.
Aštri moliūgų sriuba
Sudėtis
- 1,2 kg moliūgo nulupto ir be sėklų
- 4 svogūnų
- 2 česnakų skiltelių
- 2 aitriųjų paprikų
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų sviesto
- 1,7 l daržovių sultinio
- 8 šaukštų riebios grietinės
- druskos pagal skonį
- Pateikimui:
- grietinės
- kapotų aitriųjų paprikų
- maltų juodųjų pipirų
Eiga
Moliūgą nulupu, supjaustau nedideliais gabalėliais, apšlakstau keliais šaukštais alyvuogių aliejaus ir paskleidžiau skardoje ant kepimo popieriaus. Moliūgą kepu įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.
Kol kepa moliūgas sriubos puode ant sviesto ir likusio alyvuogių aliejaus pakepu smulkiai pjaustytus svogūnus ir kapotą česnaką.
Aitriąsias paprikas sriubai naudoju be sėklų. Norėdama saugiai ir greitai pašalinti aitriųjų paprikų sėklas jas pavolioju tarp rankų, kad sėklytės atsiskirtų nuo membranos ir lengviau išbyrėtų. Tada nupjaunu abudu paprikos galus ir pro juos iškratau sėklas. Taip, pašalinusi aitriųjų paprikų sėklas, jas supjaustau žiedeliais. Aitriąsias paprikas sudedu kepti kartu su svogūnais ir česnakais.
Iš orkaitės ištraukiu iškepusį moliūgą ir sudedu jį į sriubos puodą prie keptų daržovių. Ant viršaus užpilu sultinį ir užverdu.
Į sultinį įmaišiau aštuonis šaukštus grietinės, išmaišiau, kol ji pilnai ištirpsta ir susimaišo su sultiniu.
Paruoštą sriubą sutrinu elektriniu trintuvu, dar kartą užverdu, skaninau druska ir pilstau į lėkštes.
18 Comments
Citrina ir bulvė
2012-11-07 at 9:39 amRennie, tikiuosi, kad visos tos bjaurios ligos liko praeityje ir bus greitai pamirštos ir kad vėl sulauksim tavo nuostabių receptų. Sriuba puiki ir ypač nepalanki rudeninėms “baciloms” 🙂 Nebesirk! 🙂
Karolina
2012-11-07 at 10:47 amKaip pamačiau fb, kas tau atsitiko, tai net nupurtė, nes mano draugui tas pats, bet dar blogiau, buvo savaitę prieš tave ir galėjo baigtis labai liūdnai. Sukrečia tokie dalykai..
Aušra
2012-11-07 at 11:08 amTikrai džiugu, kad viskas praeity. Matyt, kartais gyvenimas specialiai papurto, kad labiau jį brangintume ir nepamirštume mėgautis kiekviena akimirka 🙂 Sveikatos ir stiprink imunitetą! Moliūgų sriuba nuostabi visaip, jau vien spalva nuteikia saulėtai 🙂
Rennie
2012-11-07 at 11:15 amKarolina, tikrai, tokios ligos gali baigtis labai liūdnai, visa laimė, kai kuo anksčiau kreipiesi į gydytojus. Kol aš pati nesusidūriau su šiomis problemomis, net negalėjau įsivaizduoti kiek žmonių tai paliečia. Tikiuosi, tavo draugui dabar viskas gerai, linkiu jam kuo daugiau sveikatos!
Egle
2012-11-07 at 2:32 pmSmagu matyt Tave sveiką! Nebesirk daugiau 🙂
Aštriąją moliūgų ir aš verdu, tik su imbierais. Draugai raukosi, kad per aštri, bet mums – pats tas, visas legas išvaro 🙂
http://www.zaidimuaikstele.lt/2010/10/sildanti-moliugu-sriuba.html
Karolina
2012-11-07 at 11:02 pmJau viskas po truputi tvarkosi 🙂 Tau irgi sveikatos! Saugok save 🙂
Rūta
2012-11-08 at 3:05 pmKaip malonu aptikti naują įrašą “Sezoninėje virtuvėje”! Vadinasi viskas tik į gerą! Linkiu daugiau nepakliūti tokiai ligai į nagus.
O nuotraukos, matyt, kad įkvėptos dietinio ligoninės maisto – fantastiškos. Tikras ruduo 😉
P.S. o crème fraîche tikrai yra grietinė 🙂
Jurga
2012-11-15 at 7:10 pmLabai skani sriuba!!! Kai gaminau tikrai nesitikėjau, kad iš tokių paprastų produktų, taip paprastai pagamintas patiekalas bus tokio NEPAPRASTO skonio 🙂
Anonymous
2012-12-01 at 12:28 pmNu joooo, įdomus dalykas, kad prancūzakalbiuose kraštuose kai perki parduotuvėje crème fraîche yra grietinėlė, o grietinė yra crème fraîche épaisse, bet panaršius internete supratau, kad anglakalbiuose crème fraîche yra sour creame tai yra grietinė. Štai tokie kalbiniai skirtumai, tai panašu kaip lietuvių kalboje makaronais vadinama tai kas beveik visame pasaulyje yra pasta, o italų maccheroni arba anglų macaroni yra tik viena iš pasta rūšių. Išvada: jei crème fraîche vartojamas angliškuose receptuose tai yra grietinė, o jei prancūziškuose tai yra grietinėlė. galit patys panaršyt… O sriubikė tai tikrai skani, ačiū!
p.s. pasirodo aštrumą tikrai geriausiai nuima rūgštelė, pavartojus per daug aštraus rekomenduojamas jogurtas, kad nuimti ar bent jau sušvelninti deginimą, tai grietinė manau su aštrumu panašiai daro. 🙂
K.
Indrė
2013-12-22 at 7:05 pmIr mano žmogus virė pagal šį receptą – jau ryt mano variacija su pastarnokais blog’e 🙂
Rennie
2014-01-08 at 2:35 pmKaip smagu, tavo variantą jau mačiau 🙂 Moliūgų sriuba su pastarnokais skamba tikrai gerai 😉