Šis pyragas su burokėliais kiek kitoks nei mums įprasta, labai panašus į taip vadinamuosius angliškuosius „tea bread“. Tokia soti ir maistinga saldi duonelė, tinkanti ne tik kaip desertas, bet ir kaip lengva užkanda prie aromatingos arbatos.
Kokie universalūs tie burokėliai ir sriubom, ir salotom, ir garnyrui, ir pyragams yra tinkami. Pirmasis mano saldus kepinys su šia daržove buvo šokoladinis burokėlių pyragas. Kadangi jis man labai netgi patiko ir pateisino visus skonio lūkesčius, tai apsisprendžiau eksperimentuoti šia tema toliau. Šį kartą iš tos pačios knygos išsirinkau dar vieną pyragą, šis gaminamas su žaliais tarkuotais burokėliais, o jo skoniui didelės reikšmės suteikia kokybiškas riešutų aliejus.
Burokėlių pyragas su džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais
Sudėtis
- 220 g kvietinių miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelio cinamono
- 180 ml graikinių riešutų aliejaus
- 220 g rudojo cukraus
- 3 kiaušinių
- 150 g tarkuotų žalių burokėlių
- pusės citrinos sulčių
- 70 g džiovintų spanguolių
- 70 g graikinių riešutų
- 2 šaukštų aguonų
- Glajui:
- pusės citrinos sulčių
- 8 šaukštų cukraus miltelių
- 1 šaukštelio aguonų
Eiga
Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklojau kepimo popieriumi.
Miltus sumaišiau su kepimo milteliais ir cinamonu.
Aliejų su cukrumi išsukau mikseryje ir sudėjau kiaušinių trynius. Tarkuotus burokėlius, citrinos sultis, aguonas, džiovintas spanguoles ir riešutus sudėjau į mišinį bei gerai išmaišiau. Supyliau miltus ir maišiau, kol gavosi vienalytė tešla.
Atskirai išplakiau kiaušinių baltymus ir atsargiai juos įmaišiau į tešlą.
Kepiau apie 50 min, kol visai iškepė. Iškepusį aušinau ant grotelių.
Iš citrinos sulčių ir cukraus pudros išmaišiau glajų, kuriuo apipyliau ataušusį pyragą, o viršų apibarsčiau aguonomis.
Užrašai
P.S. Tokį pyragą kitą dieną galima nusinešti į darbą priešpiečiams, nes jis labai sotus ir maistingas.
31 Comments
voolyvooly
2012-02-19 at 9:14 pmtaip skaniai atrodo… ryt kepsiu 🙂
Rennie
2012-02-20 at 7:56 amSkanaus! Tik naudokite kokybišką riešutų aliejų, nes jis labai turi įtakos pyrago skoniui. Originaliame recepte buvo siūlomas braziliškų riešutų aliejus, bet vietoj jo naudojau šaltai spaustą graikinių riešutų aliejų.
voolyvooly
2012-02-22 at 6:34 pmnuostabiai skanus gavosi 🙂 aš taip pat naudojau graikinių riešutų aliejų
Rennie
2012-02-22 at 8:10 pmLabai džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Anonymous
2012-03-03 at 3:29 pmNoreciau paklausti – o tas saltai spaustas aliejus yra nerafinuotas? Nes kaip suprantu, kaitinant saltai spaustus nerafinuotus aliejus iki tam tikros temperaturos jie skyla i tikrai negerus darinius… O stai neretam recepte (ne tik Jusu) randu juos kaip sudetine kepiniu keptu orkaiteje dali?
Rennie
2012-03-04 at 9:51 pmKiekvienas aliejus turi savo degimo temperatūra, graininių riešutų aliejaus 204, tai reiškia labiau jo kaitinti nerekomenduojama. Šis pyragas kepamas 180 laipsnių orkaitėje, taigi ribos neviršija. Apie aliejus visai įdomiai parašyta http://segebute.blogspot.com/2011/01/aliejai-ir-riebalai.html, nors kitur rašoma vėl kitaip. Pilnai pritariu, kad tokių aliejų aukštoje temperatūroje geriau nekaitinti.
Anonymous
2012-03-06 at 1:54 pmDekui uz linka ir uz atsakyma!
Dalia
2012-02-19 at 10:10 pmNuotraukos tokios, kad norisi pyrago čia ir dabar… Burokėlius pyraguose “atradau” neseniai (tortą “Raudonas aksomas” su jais kepiau 🙂 ) ir tikrai patiko, o čia dar riešutai su spanguolėmis…
Rennie
2012-02-20 at 7:59 am“Raudonasis aksomas” labai gražiai žiūrisi. Šis pyragas labiau primena sočią ir aromatingą saldžią duonelę. Man labai patiko.
Jura
2012-02-20 at 12:24 amSezonine virtuve, yra tikrai mano vienas mylimiausiu blogu. Jis tiesiog dvelkia nuosirdumu. Nepazistu autores, bet atrodo, kad zmogus uz siu irasu yra toks pat nuosirdus ir nuostabus, ir atrodo prie arbatos puodelio tiek daug bendro atrastumem. O del receptu, tai tegu statistika uz save sneka – praeita savaite is sezonines virtuves blogo gaminau nei maziau, nei daugiau – 3 patiekalus (duona ir sriuba su Ausra ir dar po to knietiejo isbandyti paprastaji Sarlotes pyraga). Savaime suprantama, viskas labai skaniai isejo:).
Rennie
2012-02-20 at 8:05 amJūra, dėkui už gražius žodžius, sėdžiu dabar visa išraudus 🙂 Džiaugiuosi, kad patinka mano aprašomi patiekalai, taigi, mūsų skoniai sutampa. Kaip gerai, kad maistas suartina žmones net ir gyvenančius skirtingose žemės pusėse. Sėkmės Tau!
Jurga
2012-02-20 at 7:16 amOi, ačiū už gražius žodžius 🙂
O kaip ta knyga? Turi abi dalis gal? Tender jau seniai mano wishlist’e yra įdėta.
Rennie
2012-02-20 at 8:11 amJurga, nėr už ką 🙂
O “Tender” mano skonio knyga, tiksliau 2 knygos, labai storos ir sunkios, dar nespėjau pilnai perskaityti. Galėčiau duoti pavartyti 🙂
Jurga
2012-02-20 at 4:56 pmKaip užstatą galiu duot pavartyt savo Hestoną 🙂 Tiktų?
Rennie
2012-02-21 at 8:18 pmTai, aišku, kad tiktų 🙂 Susirašom po Užgavėnių FB.
Ausrra
2012-02-20 at 8:23 amLabai dėkoju, Rennie. Tikrai malonu. Ir nors savųjų mėgiamiausiųjų nesurašiau, tu tikrai esi tame sąraše, nuo pat savo pasirodymo pradžios. Lygiai taip pat kažkuo ir kažkodėl artima 🙂 Linkiu dar daug “skanaus įkvėpimo” ir puikių receptų!
Arbatiniai pyragai mano vieni mėgiamiausių, tik vat tas graikinių riešutų aliejus kepiniuose priduoda labai savito skonio, man kažkaip per intensyvus.. 🙂
Rennie
2012-02-20 at 8:47 amDėkui, Ausrra, taigi simpatija abipusė 🙂 Dėkui už palinkėjimus.
Šiam pyragui tada beskonį aliejų bandyk naudoti pvz. vynuogių kauliukų. Šį pyragą kepiau du kartus, vieną su šaltai spaustu saulėgrąžų aliejumi, o kitą su graikinių riešutų aliejumi, pastarasis mano skoniui labiau patiko. Autoriaus rekomeduojamo braziliškų riešutų aliejaus neradau. Turėtų dar būt skanu su lazdynų riešutų arba abrikosų kauliukų aliejumi, nes jų irgi “Aliejaus” parduotuvėse būna.
Ausrra
2012-02-20 at 9:46 amJau žinau, su kokiu kepsiu, su kokosų aliejumi 🙂
Rennie
2012-02-20 at 9:53 amGeras pasirinkimas 🙂
Reda
2012-02-22 at 8:16 amRennie, man Taviškis tinklaraštis vienas jaukiausių šilčiausių ir profesionaliausių (jei taip galima sakyt, turiu uomeny, kad pasitikiu Tavo publikuojamais receptais 100 %) ! Jau rašiau Tau kartą, kad užsuku su malonumu ir skaitau mielą dzūkaitę 😉
Reda
2012-02-22 at 8:18 amturiu omeny ne uomeny :DD
Rennie
2012-02-22 at 11:10 amAčiū, Reda, už pasitikėjimą. Aš irgi tavo jaukųjį tinklaraštį skaitau, labai patinka tavo nuoširdumas. Tai ką gi, dzūkaitė dzūkaitę palaiko 🙂
Edita
2012-03-23 at 9:56 amNuostabus pyragas, Rennie! Tik aš jį gal labiau įvardinčiau kaip saldžią duonelę 🙂 Ir sumažinau cukraus kiekį, nors ir sumažinus pasirodė labai saldus. Bet čia jau kaip kas mėgsta 🙂 Labai patiko visiems ragavusiems. Ačiū, kad apsidalinai šiuo puikiu receptu! 😉
Rennie
2012-03-26 at 9:35 amDžiaugiuosi, kad patiko 🙂 O su cukrumi tai labai individualu, vieniems patinka saldžiau, kitiems atvirkščiai. Juk visuomet receptą galima pasikoreguoti pagal savo skonį 🙂
blemba
2014-01-27 at 4:22 pmSveiki. Superinis pyragas! Vyras labai skeptiskai ziurejo kai tarkavau burokelius 🙂 Bet rezultatu taip pat buvo suzavetas! Aciu jums uz puikius receptus!!
Rennie
2014-01-27 at 5:08 pmJo… jis kiek neįprastas, bet tikrai labai skanus 🙂
sveiki
2014-02-08 at 9:12 amSveiki, susiruosem gaminti, bet
man siek tiek neaisku su tarkuotais burokeliais, kokia tarka juos tarkuoti? Aciu
Rennie
2014-02-10 at 1:18 pmTarkuokite burokine tarka. Sėkmės!
Danguole
2014-02-17 at 10:50 amLabai labai skanus pyragas! Ačiū už puikią idėją!!!
Šarūnė
2015-12-31 at 11:19 amKepiau šį pyragą Kalėdoms. Gavosi puikus, labai šventiškas ir skanus. Sulaukiau daug pagyrimų ir prašymų pasidalinti receptu. Žinoma, taip ir padariau. Ačiū.
Astuke
2018-12-19 at 1:43 pmKepiau šį pyragą jau 100 kartų ir dar 100 kartų kepsiu. Nuostabus!!!
Ačiū Jums už šį nuostabų receptą!