Šį tortą kepiau savo kulinarinio tinklaraščio pirmąjam gimtadieniui, kuris po ilgų svarstymų ir dvejonių visgi gimė lygiai prieš metus lapkričio 22 dieną. O tinklaraštis prasidėjo šiuo pirmuoju mano įrašu. Pradėdama rašyti net nesitikėjau, jog susirasiu tiek daug įdomių bendraminčių ir kad mano gyvenimas pasikeis į skaniąją pusę. Per tuos metus gavau ir išmokau daug daugiau nei galėjau tikėtis, esu laiminga jog ryžausi tai pradėti!
Dažniausiai tokį tortą gaminu iš vakaro, per naktį jis sustingsta, o ryte belieka papuošti. Puošimo trafaretu būdas labai greitas ir gražus, visas sunkumas lieka pačioje pabaigoje, kai trafaretą reikia labai atsargiai iš iš lėto nuimti. Kaip tai padaryti galite pasižiūrėti čia.
Jogurtinis tortas su aguonomis, cinamonu ir apelsinais
Sudėtis
- Pagrindui:
- 2 pakelių forminių sausainių
- 100 g minkšto sviesto
- 0,5 šaukštelio cinamono
- Kremui:
- 400 ml riebios grietinėlės
- 400 ml natūralaus jogurto
- 2 apelsinų išspaustų sulčių ir nutarkuotos jų žievelės
- 4-5 šaukštų cukraus
- 1 šaukštelio aguonų
- cinamono, vanilinio cukraus
- 1 pakelio želatinos
Eiga
22 cm skersmens torto formai sausainius susmulkinau elektriniu smulkintuvu, sudėjau minkštą sviestą su cinamonu ir gerai išsukau.
Torto formos dugną išklojau trupinių mase ir gerai supresavau. Formą kišau į šaldymo kamerą.
Kol pagrindas stingo pasigaminau kremą. Pirmiausiai nutarkavau abiejų apelsinų žieveles ir išspaudžiau iš jų sultis. Sultyse užmerkiau želatiną.
Išplakiau grietinėlę su cukrumi, kai ji išsiplakė supyliau jogurtą, tarkuotas žieveles, aguonas ir prieskonius bei gerai išsukau. Išbrinkusią apelsinų sultyse želatiną ištirpinau ant žemos ugnies, o kai ji praaušo supyliau į kremą ir išmaišiau.
Ant sustingusio pagrindo pyliau kremo masę ir stačiau į šaldytuvą stingti.
Sustingusį tortą puošiau aguonomis, iš popieriaus iškirpau snaigę (ji tarnavo, kaip trafaretas), ją uždėjusi ant torto pagrindo, gerai prispaudžiau, o ant viršaus bėriau aguonas vis paspausdama pirštu, kad jos geriau priliptų, šonus irgi aplipdžiau aguonomis.
27 Comments
Violeta
2011-11-23 at 5:58 pmSu gimtadieniais, mieloji 🙂 skaitom ir džiaugiamės kiekvieną kart 🙂 linkiu kulinarinės ir visokios kitokios sėkmės!
Ausrra
2011-11-23 at 6:07 pmPrisidedu ir nuoširdžiai sveikinu 🙂
Septyni virtieniai
2011-11-23 at 6:24 pmtaviškis tinklaraštis kai atsirado, tai iškart nuo pat vystyklų buvo GERAS, ir dabar geras yra, malonu užsukti
Ernesta
2011-11-23 at 7:00 pmŠitas tortas man atrodo tobulas…mano mėgstamiausi desertų ingredientai(cinamonas ir aguonos) čia yra…būtinai bandysiu šį receptą, tik progos kokios nors sulauksiu:)
Vilma
2011-11-23 at 8:15 pmSu gimtadieniu! Dziugu, kad atsiradai blogosferoje. 🙂
Renata
2011-11-23 at 8:29 pmPrisidedu prie sveikinimų ir linkiu, kad dar daug daug metų šis nuostabus tinklaraštis gyvuotų 🙂
Jurgita
2011-11-23 at 8:34 pmSveikinimai ir linkėjimai 🙂 Smagu tave skaityt!
aguonele
2011-11-23 at 8:48 pmLabai sveikinu su tokiu puikiu gimtadieniu ♥ Tikiuos jog dar ilgai ilgai ir isvis iki gilios senatves gyvuos sis tinklarastis!!!!
Taiva, o dabar pasiimu gabaleli torto ir begu juo megautis. Cia gi su AGUONOMIS!!!!!!!!!!! As jas dievinu 🙂
Asta
2011-11-23 at 9:02 pmKad tokių gimtadieninių įrašų dar būtų daug daug daug!
Julija
2011-11-24 at 8:48 amMan taip pat skaičius 22 patinka, nes mano gimtadienis taip pat buvo lapkričio 22d. 🙂 Ir tortas buvo miiiiilžiniškas! Taviškis puikiai atrodo!
Linkiu kūrybinio įkvėpimo ir toliau išlikti nuoširdžia, nes mes, dzūkaitės, gi tokios ir esam 😉
Rennie
2011-11-24 at 9:48 amLabai dėkui, merginos, už gausius sveikinimus!
Violeta, dėkui tau už nuoširdžius palinkėjimus. Perduok linkėjimus sesei 🙂
Ausrra, ačiū, man rodos tu ir buvai viena pirmųjų su kuria pradėjau apsikeitinėti komentarais 🙂
Dalia, pradžiuginai mane, nors ir pats pirmasis gimtadienis dar toks kūdikiškas, su sauskelnėm 🙂
Ernesta, pabandyk, tikiuosi tau patiks. Šis tortas kuo puikiausiai tiks Kalėdos, o jei nekantrauji laukti, tai jau šį savaitgalį prasideda Adventas, tai gal tokiai progai 🙂
Vilma, dėkui ir man labai džiugu 🙂
Ačiū, Renatą, džiaugiuosi, kad turėjome progos susipažinti gyvai.
Jurgita, man irgi labai smagu, kad skaitai
Aguonėle, ačiū, už nuoširdumą, tu kaip visad puikios nuotaikos, norėčiau ir aš kada nors paskelbt tiek receptų, kiek dabar turi tu, juos turbūt ir susiačiuoti būtų sunku 🙂
Ačiū, Asta, kad taip Dievui į ausį 🙂
Julija, sveikinu tave su praėjusiu gimtadieniu! O maniškis bus gruodžio 22. Dėkui, kraštiete, už linkėjimus 🙂
Vilma
2011-11-24 at 12:02 pmSveikinimai dviejų gimtadienių proga! 🙂
Egidija
2011-11-24 at 7:18 pmačiū už tuos skanius metus 🙂
Rennie
2011-11-25 at 8:28 amVilma ir Egidija, ačiū, jums, kad skaitote :))
Rūta
2011-12-09 at 9:03 pmČia, taip visai pavėluotai, bet labai nuoširdžiai – su gimtadieniu 🙂
Segebutė
2011-12-11 at 4:32 amSveikinimai! Tortas paprastas ir puikus. Aguonos, grietinėlė, sausainiai “Gaidelis” – tikras lietuviškas receptas. Gaila, kad pas mus “Gaidelio” sausainių neparduoda, aš net nežinau koks jų skonis, kas juos pakeičia… Ar “Animal crackers” tiktų?
Rennie
2011-12-12 at 11:54 amRūta, Segebute, ačiū už sveikinimus! “Gaidelis” šiam tortui labai tinka, manau dar trinti avižiniai sausainiai tiktų 🙂
Anonymous
2012-02-02 at 9:54 pmLaba diena. O koks jo skonis?
Rennie
2012-02-03 at 7:22 amJo skonis labai aromatingas kvepia cinamonu ir apelsinų žievelėmis. Aguonos suteikia žiemos skonio. Vienu žodžiu labai skanus tortas, kas ragavo, visi prašė pakartoti 🙂
ruta
2013-03-23 at 9:41 pmsveika.kiek tam pakeli zelatinos yra?
Agnė
2013-12-23 at 10:01 pmAga, mane irgi domina kiek g želatinos pakelyje, nes neturiu galimybės būtent tos nusipirkti 🙂
Rennie
2013-12-30 at 10:50 pmAgne, želatinos pakelyje yra 20 g, ji skirta 1 litrui skysčio.
Adugs
2013-12-23 at 5:14 pmKaip sugebėt sutrupinti smulkintuvu sausainius iki trupinukų, neapdergiant visos virtuvės? 🙂
Jolanta
2013-12-30 at 4:28 pmo kiek i krema deti cinamono, vanilinio cukraus?
Rennie
2013-12-30 at 10:53 pmDėkite pagal savo skonį, reiktų ragauti. Aš dažniausiai vanilinio cukraus beriu šaukštelį, o cinamono pusę šaukštelio.
ugne
2014-11-27 at 10:35 pmSveiki, o galima maziau tos riebios grietineles pilti ir daugiau jogurto? nes norisi lengvo torciuko, o ir jogurto turiu pilna 😀
ruta
2015-02-15 at 2:29 pmsveiki,norejau paklausti? sita zelatina visa 20g sunaudoti?