Kadangi gana dažnai gaminu naminį midgolų pieną, tai nuo jo atlikusių migdolų tirščių dažnai turiu ir galvoju ką su jais gardaus pasigaminti.
Receptą, kaip namuose lengvai ir paprastai pasigaminti migdolų pieną rasite mano knygoje “Gero maisto dienoraštis. Žiema”, jį taip pat įkėliau ir į savo tinklaraštį, jis čia. Šalutinis migdolų pieno recepto produktas atlieka – riešutų tirščiai, kurios galima padžiovinti ir naudoti, kaip migdolų miltus, arba nedžiovinant sunaudoti iš karto, taip, kaip siūlau šiame beglitimių krekerių recepte. Šių krekerių, kuriuos lietuviškai galima būtų pavadinti sūriais trapučiais, gaminimui neprireiks nei kvietinių miltų, nei kiaušinių. Riešutų tirščių masę suriša brinkinti linų sėmenys ir tyras alyvuogių aliejus. Įvairesniam krekerių skoniui naudokite mėgstamiausias džiovintas žoleles ir įvairiausius prieskonius. Man labai patinka į tešlą įberti džiovintų česnakų ir maltų juodųjų pipirų, o džiovintas žoleles beriu pagal nuotaiką. Jei norisi švelnesnių, tai puikiai tiks ir džiovinti krapai, o jei pikantiškesnių, tai – čiobreliai, rozmarinai, peletrūnai. Tokiais krekeriais patogu kabinti įvairiausias užtepėles: humusą, tzatziki, avokadų guacamole. Šie krekeriai daug maistingesni ir natūralesni už pirktinius, o be to ir labai gardūs, net sunku sustoti juos bevalgant. Prieš savaitgalį stengsiuosi jų dažniau pasigaminti, nes prie mėgstamų užtepėlių ir taurės vyno jie tiesiog tirpte ištirpsta.
Migdoliniai krekeriai
Be glitimo
Eiga
Nuo migdolų pieno atlikusius drėgnus migdolų tirščius šiam receptui galite naudoti iš karto arba atidėti į šaldytuvą kelioms dienoms vėlesniam gaminimui. Ilgiau dviejų dienų šviežių migdolų tirščių laikyti nerekomenduoju, nes gali sugesti.
Taigi, visus riešutų tirščius, atlikusius nuo vienos porcijos migdolų pieno gaminimo, suberkite į dubenį. Linų sėmenis atskirame indelyje užpilkite šiltu vandeniu ir palikite pusvalandžiui, kad išbrinktų ir taptų tąsūs. Išbrinkusias linų sėklas supilkite ant migdolų tirščių. Ant viršaus berkite druską ir prieskonius, supilkite aliejų. Visą masę šaukštu gerai išmaišykite, kad taptų vientisa.
Ant kepimo popieriaus paskleiskite paruoštą masę ir rankomis bei kočėlu ją iškočiokite į ploną tešlos lakštą. Lakšto kraštus aplyginkite, kad būtų gražios formos ir galima būtų supjaustyti vienodais gabalėliais. Pasistenkite, kad tiek tešlos kraštai, tiek ir vidurys būtų vienodo storio, nes priešingu atveju iškeps nevienodai. Tada peiliuku, arba patogiausiai picos pjaustymo įrankiu, tešlą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kiekvieną gabaliuką subadykite šakute.
Taip paruoštą tešlą pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 30 minučių. Per šį laiką krekerių viena pusė apkeps ir tada reikės juos apversti ant kitos. Tose pačiose vietose atsargiai dar dartą perbraukite peiliu, kad krekeriai lengvai atsidalintų ir pakišdami po kiekvienu iš jų peilį, atsargiai juos apverskite ant kitos pusės. Kadangi krekeriai dar šilti ir ne visai iškepę bus kiek trapūs, todėl darykite tai atsargiai.
Apverstus krekerius dar kartą pašaukite į orkaitę 15 minučių, kad pilnai iškeptų. Iškepusius palikite ataušti. Ataušę trapučiai bus kietesni ir juos lengvai perdėsite nuo skardos į indą. Pikantiškus trapučius patiekite kaip pirktinių trapučių ar traškučių sveikesnį pakaitalą bei valgykite su įvairiausiais užtepais.
Užrašai
Receptas iš knygos "Gero maisto dienoraštis. Žiema"
4 Comments
Aušra
2018-02-03 at 7:50 pmAr išeitų iš nuriebalintų migdolų miltų?
Rennie
2018-02-10 at 1:48 pmManau, kad taip
Zivile
2019-06-03 at 10:08 amSveiki. Kadangi neprisiruosiu gaminti namie migdolu pieno, tirsciu neturiu, bet labai butu gerai, idant negaliu glitimo, tokiu krekeriu tureti is kitokio pagrindinio indridiento. Gal galite ka pasiulyti: kokosu drozles? Migdolu miltai? Sezamai? Miltai su seklom? Aciu
Renata
2019-07-16 at 3:22 pmBandykite su migdolų miltais.