APP/ Daržovės/ Sriubos/ Visi receptai/ Žiema

Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba

Žiemą geriausiai sušildo sriuba! Maistinga bei tiršta morkų ir lęšių sriuba tokia aromatinga ir visai neriebi, nes vietoj tradicinės grietinėlės ją gardinu kokosų pienu, daržoves sriubai apkepu ant kokosų aliejaus, o kad būtų dar daugiau egzotinio skonio ją apibarstau džiovintomis kokosų riekelėmis.
Morkos ir kokosai šioje sriuboje puikiai sutaria, nors ir bemėsė, ji labai soti, o be to, kvepia tolima Indija. Šios sriubos receptas iš mano Gero maisto dienoraščio Žiemos knygos. O štai, ką apie  sriubą mano šios knygos konsultantė-dietistė Toma:

“Lęšiai yra vienas iš geriausių augalinių baltymų šaltinių, juose taip pat yra vitaminų, mineralų ir fitoelementų. Daugiausia turi folio rūgšties, tiamino, fosforo, mangano, geležies. Izoflavonas, esantis lęšiuose, stabdo vėžinių ląstelių susidarymą…”

Labai rekomenduoju išbandyti šią oranžinę skanuolę! Būtent jai, Žiemos dienoraščio knygos sriubų kategorijoje skirčiau pirmąją vietą. Antrąją greičiausiai atiduočiau kiek kitokiai, bet ne mažiau skaniai – filipinietiškai vištienos sriubai su daržovėmis (iš 104 p.), kurioje nuostabiai susilieja natūralaus sultinio, kopūstų, imbiero ir sojų pažado skoniai. Na, o garbinga trečioji vieta atitektų trintai moliūgų ir džiovintų grybų sriubai (iš 120 p.), kurią nuo rudens verdu ir niekaip neatsivalgau.

Pernai, kai Knygų mugėje dalyvavau vos su dviem savo parašytom Gero maisto dienoraščio knygomis “Žiema” ir “Pavasaris”, prie manęs priėjo viena moteris, pavartė Žiemos knygą ir taip nuoširdžiai pasidžiaugė, kad ši knyga yra absoliutus lengvumas, jos viduje lengvai pagaminami receptai lengvai savijautai, o ji pati, palyginus su kitomis, lengva, it pūkas! Nesumeliuosiu sakydama, jog viena dienoraščio knyga, turėdama minkštus viršelius, sveria vos 450 gramus! Pasirodo, Knygų Mugėje, nešiojant sunkius knygų pirkinius, tai didelis privalumas.  Šiemet Knygų Mugėje stovėsiu apsikabinusi jau visas 4 savo Gero maisto dienoraščio knygas nuo Žiemos iki pat Rudens. Jomis visomis beprotiškai džiaugiuosi ir didžiuojuosi! Galiu drąsiai teigti, kad toks kulinarinių knygų serijos ketvertukas Lietuvoje vienintelis ir nepakartojamas. O pasirodo ir ne tik Lietuvoje, nes garsusis tarptautinis kulinarinių knygų konkursas Gourmand International nominavo šias mano  knygas tarp geriausių pasaulyje kategorijoje “Serijos” ir išrinko atstovauti mūsų regioną. Ar būčiau apie tai pagalvojusi, kai rašiau pirmąją Žiemos knygą?! Gyvenimas pilnas staigmenų!!! 

Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba

10 votes, average: 4,50 out of 510 votes, average: 4,50 out of 510 votes, average: 4,50 out of 510 votes, average: 4,50 out of 510 votes, average: 4,50 out of 5 (10 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 6 porcijos
Gaminimo laikas: 30 min.

Vegetariškas pasirinkimas

Sudėtis

  • 500 g morkų
  • 150 g raudonųjų lęšių
  • 1,5 l daržovių sultinio
  • 200 ml kokosų pieno
  • 4 česnako skiltelių
  • 1 šaukštelio kumino
  • 0,5 šaukštelio aitriosios paprikos
  • 0,5 šaukštelio ciberžolės
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus
  • jūros druskos pagal skonį
  • kokosų griežinėlių apibarstyti

Eiga

1

Išvirkite lęšius. Tai galite padaryti iš anksto. Lęšius kiaurasamtyje nuplaukite, įdėkite į puodą, užpilkite 2 kartus didesniu vandens kiekiu, kad visiškai apsemtų, įberkite žiupsnelį druskos ir statykite virti. Raudonieji lęšiai išverda greičiausiai iš visų lęšių, po 15 minučių jie jau bus visiškai suvirę, būtent tokie labiausiai tiks sriubai.

2

Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Puode, kuriame virsite sriubą, ištirpinkite kokosų aliejų, jame pakepinkite supjaustytas morkas su kapotais česnakais ir maltais prieskoniais. Užpilkite sultiniu ir virkite ant mažos ugnies apie 15 minučių, kol morkos visai suminkštės. Į puodą suberkite virtus lęšius, supilkite kokosų pieną, užvirkite ir nukelkite puodą nuo ugnies.

3

Sriubos ruošinį sutrinkite elektriniu trintuvu. Gautą tirštą sriubą dar kartą užvirkite, pilstykite į lėkštes, apibarstykite kokosų riekelėmis ir neškite į stalą.

Užrašai

Receptas iš knygos "Gero maisto dienoraštis. Žiema"

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite