Pamėgus kokosų pieną, jis tapo vis dažnesnis svečias mano virtuvėje. Šį augalinį pieną receptuose dažnai naudoju vietoj įprasto pieno ar grietinėlės trintoms sriuboms, troškiniams ir ne tik egzotiškiems. Jo pilu virdama košes, trindama kokteilius, gardindama desertus. Pastebėjusi, jog kokosų pienui parduotuvėje išleidžiu gana daug pinigų, išbandžiau jį pasigaminti namuose pati iš paprasčiausių kokosų drožlių. Turiu pripažinti, kokosų pienas buvo tikrai ne prastesnis už pirktinį ir netgi geresnis, nes šviežias ir tirštas. Dažniausiai pagaminu jo pusę litro ir laikau šaldytuve iki penkių dienų, kol sunaudoju. Pagaminus kokosų pieno atlieka riešutų tirščių, kuriuos išdžiovinusi gaunu puikių kokosų miltų. Jų beriu į kepinius, norėdama sumažinti kvietinių rafinuotų miltų kiekį. Kokosų piene visiškai nėra cholesterolio, jis yra mangano, magnio, fosforo ir geležies šaltinis. Kaip ir kokosų aliejus, kokosų pienas turi uždegimo slopinamųjų ir antivirusinių savybių.
Gero maisto receptas Prieš gamindami į kokteilinę suberkite kokosų drožles, jas užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu, išmaišykite ir palikite kelioms valandoms, kad išbrinktų. Į išbrinkusias kokosų drožles berkite druskos ir suplakite. Plakite tol, kol kokosų drožlės pavirs į baltą skystį. Suplaktą pieną nukoškite per tankų kiaurasamtį arba drobės atraižą, kad ten liktų visi tirščiai, juos atidėkite. Kokosų pieną dar kartą išplakite ir perkoškite, kad visiškai neliktų tirščių. Naminį kokosų pieną supilkite į indą ir laikykite šaldytuve iki 5 dienų. Laikomas jis susisluoksniuoja: apačioje atsiskiria balkšvas vanduo, o į viršų pakyla baltoji dalis. Prieš vartodami kokosų pieną suplakite. Jei norite skystesnio pieno, jį galite atskiesti vandeniu. Šalutinį kokosų pieno produktą – atlikusius tirščius – paskleiskite kepimo skardoje ant kepimo popieriaus ir sumaigykite šakute, kad vienodai pasiskirstytų. Džiovinkite maždaug valandą iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje kartkartėmis pamaišydami, kad vienodai išdžiūtų. Stebėkite, kad kokosų miltai nepradėtų ruduoti, jie turi išlikti balti. Išėmę iš orkaitės dar palikite, kad visai išdžiūtų. Visiškai sausus kokosų tirščius suberkite į trintuvą, trumpai pasmulkinkite, kad taptų panašūs į purius miltus. Kokosų miltus suberkite į indą ir laikykite sausai, kol prireiks. Receptas iš knygos "Gero maisto dienoraštis. Žiema"Naminis kokosų pienas
Sudėtis
Eiga
Užrašai
APP/ Baziniai receptai/ Gėrimai/ Visi receptai
Naminis kokosų pienas

1
2
3
4
9 Comments
Jūratė
2018-02-20 at 5:07 pmStiklinę drožlių kiek tai būtų gramais? Arba kokio dydžio Jūsų stiklinė? 🙂
Valdas
2019-02-09 at 1:15 pmNa tai juk čia proporcijos 🙂 2 dalys kokosų drožlių, 4 dalys vandens. Tai gali būti stiklinės, 200:400g santykis ir t.t. 🙂
Rass
2020-01-19 at 10:52 pmLabai ačiū už idėją! Fantastiškai geras receptas! Ačiū.
Dovilė
2020-02-03 at 7:06 amAnt jau paruošto pieno, laukant šaldytuve, užsudėjo viršutinis sluoksnis sustingusio kokoso, ar tsip turi būti?
Renata
2020-02-27 at 5:14 pmTaip, tai riebesnė kokosų pieno dalis. Pastatykite kambario temperatūroje, ji ištirps, išmaišysite ir vėl bus vientisas pienas.
Daiva
2020-04-19 at 9:15 amAčiū už idėją. Pienu kas gavosi skanesnis nei brangus pirktinis!
Nijole
2020-11-16 at 8:39 pmO kuo suplakti? Plaktuvu? Ar rankomis kazkokiame butelyje?
Renata
2021-01-11 at 12:38 pmElektriniu plaktuvu
Vida
2022-01-06 at 4:01 pmAš noriu skystesnio, tai 1-ną stiklinę drožlių užpyliau 3-im stikl vandens, manau nesugadinsiu skonio ir pieno