APP/ Atsargoms/ Baziniai receptai/ Pavasaris/ Visi receptai

Sviestas su dilgynėmis

Mano patvory išlindo pirmosios dilgėlės. Dabar jos dar visai nedidukės, pilnos pavasarinių vitaminų, bet jau švelniai dilgčiojančios. Prisirinkau jų nedidelę pintinėlę ir pradėjau burti … sviestą su dilgynėmis.

Gražus oras išpuolė prieš Velykas. Man pasisekė būtent dabar, per vaikų atostogas, praleisti savaitėlę vasarnamyje. Atostogomis to nepavadinčiau, nes aplink pilna pavasarinių darbų darbelių, bet tikrai mėgaujuosi aplinkos pakeitimu, puikiu oru ir pirmaisiais saulės spinduliais. Po Vilniaus triukšmo ir amžino „maratono“ jaučiuosi taip, lyg laikas būtų sustojęs, aplink tiek spalvų ir kvapų, bei paukščių čiulbesio, per žiemą jau spėjau tai pamiršti.

Sviestas su dilgynėmis

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 4
Gaminimo laikas: 20 min.

Sudėtis

  • 100 g. sviesto
  • saujos nuplikytų jaunų dilgėlių
  • 2 česnako skiltelių
  • druskos, pipirų
  • prancūziškos baguette

Eiga

1

Ką tik surinktas dilgynes nuplikiau verdančiu vandeniu ir gerai perploviau, bei susmulkinau.

2

Į minkštą sviestą įmaišiau smulkiai kapotus česnakus ir smulkintas dilgynes, paskaninau druska bei pipirais, viską gerai išsukau.

3

Žaliąjį sviestą tepiau ant baguette gabalėlių ir trumpai kepiau grotelėse ant laužo.

4

Valgiau kol dar buvo šiltos ir traškios, kad būtų sočiau užsitepiau grybų užtepėlės, kurią ruošau dar rudenį (reikia nepamiršti man jos paminėti, kai ateis grybų sezonas).

5

Viskas! Labai paprasta ir greita, kai nesinori daug laiko sugaišti virtuvėje, kai už lango vilioja saulė ir pavasariniai darbeliai.

Gali patikti

12 Comments

  • Atsakyti
    Egle
    2011-04-19 at 4:14 am

    Kaip pavydžiu!! Man nors ir ‘atostogos’, bet laiką tenka leisti mieste ir pribaigti nebaigtus darbelius… Atostogomis to tikrai nepavadinčiau…

    O sviestas, sviestas su žolelėmis dalykas geras. Su dilgynėmis nesu ragavusi, bet labai norėčiau! Matyt teks jaunų dilgynių ieškoti.

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-19 at 6:48 am

    Egle, linkiu ir tau pailsėti toliau nuo miesto triukšmo ir pasidžiaugti gražiu pavasariu. O dilgynių sviestas jau kvepia tikru pavasariu.

  • Atsakyti
    Reda
    2011-04-19 at 8:32 am

    ooo kokios nuotraukos nuteikiančios gerai nuotaikai, pasiilgau žalios spalvos:)
    Receptukas labai įdomus:)

  • Atsakyti
    Citrina ir bulvė
    2011-04-19 at 1:18 pm

    Iš nuotraukų atsklido toks gaivus pavasario gūsis… Receptėlis labai įdomus ir vitaminingas 🙂

  • Atsakyti
    Julija
    2011-04-19 at 2:45 pm

    Savaitgalį važiuosiu į gimtąją Dzūkiją, tai būtinai kažkur pievose paieškosiu dilgynių ir pagaminsiu šį sviestą.
    Nuotraukos labai „maloniai nuteikiančios gomurį“ 😉

  • Atsakyti
    Ausrra
    2011-04-19 at 6:53 pm

    Oi, kaip pavydžiu, tik ne lauko darbų, o dilgėlių, mat pajūry pavasaris stipriai vėluoja, dilgėlės dar nykštukinės 🙂 Panašų sviestą gaminu su meškinio česnako lapais, gaunasi stipriai česnakinis… 🙂

  • Atsakyti
    Vika
    2011-04-20 at 8:18 am

    Ech… sezoną jau atidarėte. Pavydžiu tau tos darąsos eksperimentuojant su produktais, dilgynių neragavus, ir nežinau ar tam ryšiuosi 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-20 at 6:18 pm

    Reda, Citrina ir bulve ačiū.
    Julijaaš kaip tik dabar esu Dzūkijoje, esame žemietės.
    Ausrra, o aš tau pavydžiu meškinio česnako, nes pas mus Dzūkijoje aš jų niekur nemačiau, nebent nežinau kur ieškoti. Pasirodo, jie labai populiarūs Vokietijoje, juos ir turguje parduoda, turiu nemažai receptukų su jais sukaupusi ir labai norėčiau išbandyti, nes dar nesu tų laukinių meškinių česnakų ragavusi. Linkiu, kad pavasaris greičiau ateitų ir į tavo kiemą.
    Vika, anokie čia mano eksperimentai, dviračio išradinėjimas. O jaunos dilgelės puikus apdorotų špinatų substitutas. Nuplikytas dilgeles drąsiai galima naudoti patiekaluose vietoj keptų ar troškintų špinatų. Tiems kam skanūs špinatai, patiks ir dilgėlės, tai daugiau psichologinis nusiteikimas. Mano paauglys sūnus šias bruschetta’s su pasimėgavimu valgė, aišku, kai sužinojo apie dilgėles, buvo lengvai sukrėstas, bet sakė kad buvo tikrai skanu.

  • Atsakyti
    Ausrra
    2011-04-21 at 7:10 am

    Rennie, tų česnakinių lapų, labai panašių į pakalnučių, tikrai turi būti ir pas jus. Jie auga pavėsyje ir lapuočių miškuose, panašiai kaip ir pakalnutės. O turguose ir turgeliuose tikrai pardavinėja (na, nebent apylinkių miškuose tikrai nėra arba tam krašte nepopuliarūs). Klaipėdos turguje kas antras jais prekiauja..
    Ir dar, pirkau ermitaže sėklų, vokiškų. Vadinasi, jų yra visuose ermitažuose. Galima pasisėti, tik tai reiks daryti antroj vasaros pusėj 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-21 at 8:08 am

    Ačiū, Ausrra už info dėl sėklų, grįžusi į Vilnių eisiu ieškoti. Aplink Druskininkus tik pušynai arba mišrūs miškai gal dėl to jie ir neauga. Jų nuotraukas esu mačiusi, lengva sumaišyti su pakalnutėmis, tik lapai plonesni. Pasižiūrėsiu gal Vilniaus turguose irgi bus, kažkaip anksčiau nematydavau.

  • Atsakyti
    Julija
    2011-04-25 at 7:09 pm

    Pagaminau.
    Skanuuuu….:)

    Plikytų dilgėlių užsišaldžiau. Kažin, gerai pasielgiau? Taip dar neeksperimentavau.

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-26 at 7:05 am

    Džiaugiuosi, Julija, kad tau patiko. Mano vyro močiutė irgi dilgynes šaldo. Aš vakar į Vilnių dilgynių krepšelį parsivežiau, reiks šiandien ką nors gaminti.

  • Komentuokite