Šis dumplainių džemas labai skanus ir aromatingas, kiek primenantis egzotiškąjį figų džemą. Dumplainiai (angliškas jų pavadinimas tomatillo) labai panašūs į pomidorus, jie LT renkami rugsėjo mėnesį, bet kuo puikiausiai švieži išsilaiko dar 2-3 mėnesius, praktiškai iki Kalėdų. Šiemet tai pat, kaip ir pernai, iš vyro močiutės lauktuvių gavau didžiulį maišą dumplainių. Jau praeitą rudenį buvau išbandžiusi dumplainių pagardą čatnį, kuris man labai patiko.
Dumplainių džemas
Sudėtis
- 1 kg dumplainių
- 0,5 kg cukraus
- žvaigždinio anyžiaus
Eiga
Dumpainiai labai blogai lupasi, kad lengviau juos nulupčiau, pamerkiau į šiltą vandenį, lupant mano rankos tapo lipniai purvinos.
Nuluptus dumplainius nuploviau ir supjausčiau pusiau.
Puode storu dugnu užviriau dumplainius su cukrumi ir priesoniais ant mažos ugnies retsykiais pamaišant viriau apie 2 valandas, kol dumplainiai sutirštėjo ir tapo visiškai skaidrūs.
Ilgas virimo procesas, to vertas, nes dumplainių džemas gunasii labai skanus, primenantis figų džemą su smulkiomis sėklytėmis, suteikiančiomis dar daugiau pikantiškumo. Labai egzotiškas ir prabangaus skonio su anyžiniu saldumu dumpalainių džemas.
Užrašai
P.S. Šis džemas labai tinka prie šviežios pusrytinės bandelės.
9 Comments
Ausrra
2011-10-19 at 11:00 amTikrai, Rennie, dumplainiai pas mus visai be reikalo nepopuliarūs. Ir auginti juos lengviau, nei pomidorus. Tik vat, pas mus auginamos dvi rūšys – valgomoji dumplūnė ir žemuoginė. Pastarosios uogos mažesnės ir daug skanesnės, labai kvapnios, labiau tinkamos džemams ir saldiems patiekalams, džiovinimui. O valgomosios dumplūnės uogos didesnės ir ne taip skanios (kartesnės), būtent jos ir yra labiau gleivėtos. Daugiau tinkamos čatniams, marinavimui ir pan. Kad lengviau valytųsi, šiuos pomidorėlius minutei reikia pamerkti į karštą vandenį.. 🙂
Labai vilioja tavieji skanėstai, vis ketinu kokį krūmą užsiauginti, bet kad tie nuolatiniai vėjai viską nudrasko…
Rennie
2011-10-19 at 1:06 pmPritariu tau, Ausrra, visai be reikalo jie LT nepopuliarūs, bet išmuš dar jų valanda 🙂 Tai greičiausiai pas močiutę tie paprastieji, o žemuoginių, turbūt, nesu valgiusi. Rankos po jų buvo, kaip po gleivėtų grybų:) Bet svarbiausia, kad rezultatas pasakiškai skanus, būtinai virsiu ir kitais metais. Pabandyk ir tu pasisodinti kokį krūmelį, gal išgyvens, tikrai verta.
Neringa
2011-10-19 at 1:26 pmojej, koks grozis! niekad nesu ragavus, o figu dzema dievinu!!!!
nuotraukos – puikios!
Rūta
2011-10-19 at 3:57 pmMane nemažiau kaip dumplainienė sudomino tie italo sūriai 😉 Nuotraukose ir jis labai gardžiai atrodo. Pagalvojau, kad oi, reikėtų pavažiuoti savaitgalį ir prisiminiau, kad… ne Lietuvoj gi esu… 🙁
Rennie
2011-10-20 at 7:31 amNeringa, figų džemas ir man patinka, tai šis panašumas labai mane pradžiugino. Ačiū, už komplimentus, tik kažkaip šiuo metu sunku rasti gerai apšviestą vietą fotografavimui 🙂
Rūta, italo sūriai tikrai puikūs, kai būsi LT užsuk paragauti. O Belgijoje, turbūt, puikus sūrių pasirinkimas?
Mindaugas
2011-10-21 at 9:49 amLabai įdomu ir knieti paragauti, va čia tikrai – Bon appetit! 😉
Rennie
2011-10-21 at 11:43 amTikrai, kad Bon appetit 🙂 Teks kitais metais tau, Mindaugai, tų dumplainių pasisėti, nes pirkti tai niekur nesu mačiusi, tik prekybcentriuose mažas dėžutes su atvėžtiniais pardavinėja, bet kiek tokių reikėtų…
Mindaugas
2011-10-22 at 10:23 amRennie, jeigu pažadi sėklų parūpinti, mainais duočiau savo pomidorų padažo su raudonėliais 😉
Rennie
2011-10-24 at 12:16 pmTai, Mindaugai, pavasarį prieš sėją man tas sėklas primink, atvešiu iš kaimo ir nepamiršk pomidorų padažo išsaugot, manasis jau bus tam laikui pasibaigęs, tai mielai priimsiu 🙂