Tai lietiniai blynai, kurių ne tik tešloje yra kiaušinių, bet ir ant pačio iškepusio blyno. Prie kiaušinio dar galima uždėti tarkuoto sūrio, kumpio ir žalumynų. Dažniausiai tokius lietinius su kiaušiniais kepu ant paskutinių blynų (kai šalia jau garuoja visa lėkštė iškeptų lietinių), tada galiu po sočių lietinių su kiaušiniais dar desertui pasigardžiuoti ir blynais su uogiene.
Šį receptą parsivežiau iš vienos savo kelionių. Iki šiol pamenu, kaip pusryčiavome vienoje mažoje Santa Barbara miestelio kavinukėje, jos šeimininkė, žaviu prancūzišku akcentu, pasiūlė savo tradicinių galette su keptais kiaušiniais ant viršaus. Skanu buvo…
Lietiniai blynai su kiaušiniais
Sudėtis
- Lietiniams blynams:
- 1 st. pieno
- 1 st. vandens
- 1,5 st. miltų
- 1 kiaušinis
- 2 v.š. aliejaus
- 1 a.š. cukraus
- druskos
- Viršui:
- kiaušiniai (tiek kiek blynų)
- svogūnų laiškai
- šviežios pipirnės
Eiga
Kaip kepti lietinius blynus nepasakosiu, kiekvienas turbūt turite savo patikrintą receptą ir kepimo būdą, aš iš įpratimo tik pateikiu jų ingridientus.
Įdomioji dalis prasideda, kai lietinį apverčiu, tada jau skubiai ant iškeptos pusės mušu kiaušinį arba kelis (priklauso nuo to, kaip sočiai norėsiu valgyti) jį apibarstau druska, pipirais ir pjaustytais svogūnų laiškais. Keptuvę su lietiniu ir kiaušiniu kuo greičiau uždengiu dangčiu ir kokią minutę kepu ant pačios mažiausios ugnies, tada ugnį išjungiu ir kelias minutes palaikau uždengtą keptuvę, kol kiaušinio baltymas pilnai užsitraukia. Šis procesas reikalauja praktikos, nes svarbiausia, kad blyno apačia per daug neperkeptų, o pats kiaušinis būtų vidutiniškai iškepęs su skystu tryniu ir pilnai užsitraukusiu baltymu.
Kas nori įvairesnio skonio, ant blyno dar gali pabarstyti tarkuoto sūrio ir kumpio, juos berkite prieš mušdami kiaušinį. O aš ant iškepusio lietinio su kiaušiniu pabarsčiau pipirnių ir tiekiau į stalą su garstyčiomis ir marinuotais agurkėliais. Labai skanūs pusryčiai buvo...
6 Comments
Sparnuotis
2011-03-07 at 2:27 pmLabai puiki idėja kiaušiniui pateikti, būtinai išmėginsiu, žavinga!
Segebutė
2011-03-07 at 2:42 pmLietiniai – mano mėgstamiausi blynai. Maniau, jog žinau visus jų pateikimo variantus, tačiau šitas man naujas. Labai įdomu, reiks pabandyt ir dar: pažįstu keletą gurmanų, kurie labai mėgsta kiaušnius, – įdomu ką jie pasakys. Ačiū už receptą 🙂
Ausrra
2011-03-07 at 6:44 pmPrancūzai kepa tokius grikinius. Labai žavingai atrodo – tamsūs, nėriniuoti, su daug skylučių. Užlankstyti vokeliu, o vidury kiaušinis. Savais blynais priminei 🙂 Nuostabi idėja!
Renata
2011-03-07 at 9:39 pmTikrai nuostabi idėja, nekantrauju išmėginti!
Rennie
2011-03-08 at 8:56 amSparnuoti ir Renata ačiū!
Segebute, tikiuosi tavo gurmanams patiks.
Ausrra, aš irgi mėgstu kepant lietinius į juos grikinių miltų įmaišyti, o prancūziškas sulankstymas man patiko, reiks pabandyt. Gaila, Prancūzijoje man tokių neteko ragauti.
Rūta
2013-03-20 at 4:05 pmReikia Tau pas bretonus nuvažiuoti, Rennie, jei blynus mėgsti 🙂 ten galettes valgo užsigerdami skaniausiu pasaulyje sidru 🙂 P.S. galette ar tiksliau galette bretonne – vadinami tik grikiniai blynai, o balti, kvietinių miltų – crêpes, kuriuos paprastai ten tiekia su saldžiais priedais. Čia šiaip, pasamprotavau, nes prancūzai, kaip kažkada mane pataisė vienas pažįstamas, labai jautrūs kulinariams pavadinimams. Čia net nėra tiesiog sumuštinių – pavadinimai nurodo, kaip jie pagaminti 🙂