Amerikietišką Key Lime Pie pyragą labai seniai buvau nusižiūrėjusi ir norėjau išbandyti, bet delsiau, nes originaliai šiam pyragui naudojamų žaliųjų key lime citrinų Lietuvoje beveik neįmanoma rasti. Key lime citrinos nuo įprastų žaliųjų citrinų skirias savo dydžiu, pirmosios yra mažesnės už mums įprastas, aromatingesnės, mažiau rūgščios ir turinčios daugiau kauliukų. Jos renkamos dar neprinokusios, būdamos žalios spalvos, nes prinokusios pageltonuoja. Deja, bet žaliųjų key lime citrinų man nepavyko gauti, puikiu jų pakaitalu tapo mums įprastos žaliosios citrinos.
Mano keptas pyragas – amerikietiško Key lime pie vietinė improvizacija – su žaliosiomis citrinomis, pagrindui panaudojau lietuviškus “Gaidelio” sausainius ir Santa Maria kardamoną, kuris sustiprino citrusų aromatus. Kardamonas priklauso tai pačiai šeimai, kaip ir imbierai bei švelniai kvepia citrusais, todėl jei jau nenaudoju key lime žaliųjų citrinų, galiu įprastų žaliųjų citrinų skonį sustiprinti žiupsneliu kardamono. Pats pyragas, mano nuostabai, pagaminamas labai greitai, tik prieš pjaustant ir valgant jį reikia per naktį palaikyti šaldytuve, kad gerai sustingtų. Pyrago įdarui reikia vos kelių ingredientų – kiaušinių trynių, saldinto sutirštintu pieno ir žaliųjų citrinų sulčių, dar bėriau Santa Maria vanilinio cukraus su natūralia vanile, nes kvapnioji vanilė puikiai sutaria su citrusais. Pyragą vainikavau plakta kokosų grietinėle, kuri žaliųjų citrinų pyragui suteikė švelnumo. Šiam pyragui galite rinktis ir įprastą plaktą grietinėlę, bet labai rekomenduoju išbandyti suplakti augalinę kokosų grietinėlę, kuri puikiai dera prie žaliųjų citrinų ir yra mažiau riebus augalinis pasirinkimas. Kokosų grietinėlės plakimui pasirinkau 24 procentų riebumo Santa Maria kokosų gėrimą (pieną), nes tik riebią kokosų grietinėlę galima suplakti iki kremo konsistencijos. Jei mėgstate gaivų žaliųjų citrinų aromatą, labai rekomenduoju kurį nors žiemos savaitgalį išbandyti šį nesudėtingą pyragą!
Paruoškite pyrago pagrindą. Sausainius susmulkinkite kapoklėje, suberkite kardamoną, supilkite lydytą sviestą ir viską gerai permaišykite, kol trupiniai taps riebūs. Trupinius suberkite į "Pie" tipo pyrago kepimo formą, aš naujoju keramikinę 25 centimetrų skersmens neaukštais kraštais kepimo formą. Pradžioje rankomis, o vėliau stiklinės pagalba sausainių trupinių pagrindą gerai supresuokite ir suformuokite gražų pyrago pagrindą. Pyrago pagrindą pašaukite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 minučių. Paruoškite žaliųjų citrinų įdarą. Citrinas labai gerai nuplaukite, pradžioje nuo jų smulkiai nutarkuokite žaliąją žievelę ir tik po to išspauskite žaliųjų citrinų sultis. Iš 6 žaliųjų citrinų prispaudžiau pilną stiklinę sulčių. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, baltymus atidėkite kitiems receptams, o trynius suleiskite į plakimui skirtą indą. Prie trynių supilkite saldintą sutirštintą pieną, berkite vanilinį cukrų bei 6 šaukštelius nutarkuotų citrinų žievelių ir lengvai konditerine šluotele išplakite. Tada supilkite išspaustas žaliųjų citrinų sultis ir dar kartą išmaišykite, kad masė būtų vientisa. Kepkite pyragą. Ant iškepto ir dar šilto pyrago pagrindo supilkite paruoštą įdarą, pasukdami formą jį išlyginkite ir pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 20 minučių. Iškepusį pyragą palikite gerai praaušti ir dėkite nakčiai, ar bent 6 valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų. Prieš patiekdami pyragą išplakite atšaldytą kokosų grietinėlę, kurią prieš plakimą rekomenduoju kelias valandas palaikyti šaldytuve. Į kokosų grietinėlę berkite vanilinį cukrų, cukraus miltelius ir plakite, kaip įprastą grietinėlę, tik kiek ilgiau (apie 6-7) minutes, kol ji sutirštės. Paruoškite pyragą. Išplaktą kokosų grietinėlę gražiai sukrėskite ant pyrago ir apibarstykite atlikusiomis tarkuotų citrinų žievelėmis. Pjaustikite ir ragaukite iš karto. Pyragas kelias dienas gali būti laikomas šaldytuve. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVAŽaliųjų citrinų pyragas LIME PIE
Sudėtis
Eiga
Užrašai


Komentarai