Agrastai – nuostabios uogos, iš jų galima ne tik uogienes virti, bet jie kuo puikiausiai tinka ir marinavimui. Marinuoti agrastai, kaip kokios lietuviškos alyvuogės, labai skanus užkandis ir kuo puikiausiai tinka prie lietuviško varškės sūrio. Jau kelintus metus jas marinuoju ir žiemos metu vaišinu savo svečius.
Šiuo metu atostogauju kaime ir stengiuosi visą uogų perteklių sukišti į stiklainius, kad tik žiemą būtų kuo džiaugtis.
Marinuoti agrastai
Sudėtis
- agrastų, geriau dar nepilnai sunokusių
- Marinatui:
- 1 l vandens
- 1 stiklinės cukraus
- 1 stiklinės acto (5%-6% stiprumo) arba 0,5 stiklinės stipresnio acto (9%)
- 1 šaukšto druskos
- lauro lapelių, juodųjų ir kvapniųjų pipirų, gvazdikėlių, kalendrų grūdelių arba kitų mėgstamų prieskonių
Eiga
Šiam receptui geriausiai tinka kieti, dar nevisai sunokę agrastai. Nuskabau nuo jų viršūnėles ir uodegėles, bei gerai nuplaunu. Agrastus suberiu į švarius iškaitintus indelius (tik nereikia pergrūsti, nes agrastai sutrūkinės).
Iš visų ingredientų puode išverdu marinatą. Verdantį marinatą pilu ant agrastų ir užsukusi indelius palieku aušti. Žiemą jie labai praverčia kai norisi kažko saldžiarūgščio arba užklumpa netikėti svečiai. Marinuoti agrastai puikiai tinka prie sūrių arba kaip priedas prie salotų.
27 Comments
Karolina
2011-07-20 at 6:30 amOho, kaip įdomu 🙂 nebūčiau net pagalvojus, kad gali būti panašu į alyvuoges 🙂
Rennie
2011-07-20 at 6:34 amNe tai kad skoniu panašu, gal daugiau išvaizda. Skonis visgi kitoks nei alyvuogių.
Indrė
2011-07-20 at 6:50 amGeras, niekad nebūčiau sugalvojusi! Na ir konservavus nesu daug – mokyklos privaloma programa ir pora uogienių… Bet jei bus mūsuose agrastų, gal ir teks išbandyti 🙂
Egle
2011-07-20 at 7:43 amEt.. dabar jau baigiu nagus nusigraužt. parsivežėm iš kaimo agrastų, galvoju paklausiu Renatos tų marinuotų agrastų recepto, bet nespėjau, kai agrastai pradėjo grasinti surūgsią. Tai išviriau vakar uogienę ir va tai tau…
Nu nieko, dabar jau teks iš turgaus pirkt 🙂 Nes jie tikrai verti darymo ir skanavimo!
Ausrra
2011-07-20 at 11:11 amIr mane sugundei, eisiu agrastų 🙂
Rima
2011-07-20 at 2:49 pmIr pas mane jau laukia žiemos trys stiklainėliai tokių agrastų. Ačiū už receptą:)
Neringa
2011-07-20 at 6:25 pmwow koks receptukas! reiks isbandyti jei tik agrastu gausiu 🙂
oditele
2011-07-20 at 7:37 pmvis dar stebiuosi žmonių beribėmis idėjomis ..įdomus variantas 😉
Rennie
2011-07-20 at 8:14 pmIndre, šis marinavimo receptas labai lengvas, tik užpili marinatu ir užsuki indelius.
Egle, gi reikėjo brūkštelti arba skambtelti, mielai būčiau pasidalinusi. Juos marinavau jau prieš savaitę, bet tik vakar sugebėjau įkelti. O agrastų uogienės ir aš išsiviriau.
Ausrra, verta išbandyti, visus, kuriuos vaišinau buvo maloniai nustebinti.
Rima, tikiuosi patiks.
Neringa, rinkis kietesnius agrastus, gali būti ir nevisai sunokę, tada jų žievelė gaunasi kietoka, o vidus minkštas.
Oditele, šį receptą vyro močiutė prieš kelis metus nužiūrėjo viename vietiniame laikraštyje. Receptą koregavau pagal savo skonį ir jau kelis metus juos marinuoju.
egidija
2011-07-20 at 8:45 pmsuper idėja 🙂 būtinai išbandysiu. beje, po kiek laiko jau galima juos ragauti?
Rennie
2011-07-20 at 9:11 pmEgidija, jiems reikia laiko pasimarinuoti, kaip agurkams. Visados skanuju žiemą, tai negaliu tiksliai atsakyti.
Renata
2011-07-20 at 9:38 pmKokia šauni idėja! Nesu didelė agrastų mėgėja, bet šitas receptas suviliojo:)
Asta
2011-07-25 at 3:29 amAgrastai, nepasiekiemieji agrastai. Kaip smagu būdavo močiutės sode juos nuo krūmų raškyti. Ir nors jie teoriškai auga Australijoj, bet pažįstami australai sakė jų parduotuvėse ir turguose nėra matę 🙁
Būsių iš tų keistų lietuvių, kurie juodos duonos nepasiilgsta, bet va agrastų… Kažkokiu būdu reiks nepamiršti šito recepto ir grįžus Europon būtinai išbandyti.
Anonymous
2011-07-26 at 11:18 pmSakykite prasau, o sitas marinato kiekis (litras vandens, stikline cukraus ir t.t.) kuriam kiekiui agrastu skirtas, kad mazdaug orientuotis, kiek pirkti- kilogramui, pusei ar dviems…
Rennie
2011-07-27 at 7:09 amRenata, labai juos mėgstu žiemą skanauti prie sūrio.
Asta, man agrastai irgi siejasi su močiutės sodu, tik tuomet aš jų odelių nevalgydavau, iščiulpdavau saldžias seklytes, o odelėmis padendavau visą žolę aplink krūmą.
Anonime, kadangi mano agrastai tiesiai nuo krūmo, jų nesvėriau, o ir stiklainėliai tokie nestandartiniai buvo, tai sunku išmatuoti. Bet žinau vieną patikimą būdą, kaip išsivirti marinato būtent tiek kiek reikia: agrastus sukišk į stiklainius, juos pilnai užpilk vandeniu, o po to nupilk į matavimo indą ir taip su visais stiklainėliais. Galų gale matysi matavimo inde, kiek tau marinato prireiks. Toks ne labai protingas, bet ūkiškas būdas.
Vilma
2012-07-16 at 9:11 pmpaskaiciavau, man gavosi 6 puslitriniai tokiam kiekiui marinato. ale taip prisirinkau tiksliai, kad pavalgymui net neliko:))
Rennie
2012-07-17 at 6:28 pmKaip gerai, Vilma, kad paskaičiavai, ačiū 🙂 Tikiuosi, žiemos metu skaniai juos suvalgysit.
ilona
2013-07-22 at 12:27 pmKaip kaitinti stiklainius?
Rennie
2013-07-22 at 3:11 pmIlona, vieni gerai soda išplautus stiklainius kaitina mikro bangų krosnelėse, kiti orkaitėse, aš labiausiai mėgstu į stiklainius įpilti verdančio vandens, kiek palaikyti, jį išpilti ir leisti nugaruoti drėgmei. Tai tiek to kaitinimo 🙂
ilona
2013-07-22 at 4:05 pmDekoju 🙂 as galvojau kaitint puode kaip mama darydavo 🙂 labai daug ceremoniju bet jeigu tik tiek uztenka:)
Zivile
2013-07-22 at 7:40 pmO uzsukti reikia su specialiu irankiu ar galima tiesiog rankomis? 🙂
Rennie
2013-07-22 at 7:47 pmŽivile, marinuotus agrastus visad užsuku daugkartiniais užsukamais dangteliais rankomis.
Darius
2014-07-08 at 4:46 pmkiek mililitru turetu buti ta stikline,nes jos buna ir100 ir 200ml?
Darius
2014-07-09 at 4:15 pmkokios talpos turi buti stikline 100ml,150ml ar200ml?
Rennie
2014-07-25 at 10:22 pmstiklinės talpa 250 ml.
Jolanta
2016-08-06 at 3:56 pmLabai įdomus receptas. Žiūriu olimpiadą ir metu į stiklainius agrastus. Bandysim. Ačiū.
Rūta
2020-07-18 at 10:36 amPasidariau, pagal kolegės rekomendacijas 🙂 Jau laukiu, kada galėsiu paskanauti 🙂